21.2.13

Με ιδιωτικά funds "αβγατίζουν" το ΕΣΠΑ

Τη λύση του… πολλαπλασιασμού των πόρων του ΕΣΠΑ με ιδιωτικά κεφάλαια εξετάζει πλέον η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να τονώσει τη ρευστότητα της αγοράς και να ανασχέσει τη βαθιά ύφεση και την ανεργία.

Μετά από μήνες διαβουλεύσεων, το υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται να προκρίνει την ιδέα της σύστασης Επενδυτικού Ταμείου που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα έχει ως αντικείμενο τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων.

Οι πόροι του ταμείου θα είναι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, καθώς και δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ έχει προταθεί και η συμμετοχή κεφαλαίων από Έλληνες της Διασποράς, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μόχλευση και να συγκεντρωθεί υψηλό υπό διαχείριση ενεργητικό.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι το ταμείο δεν θα προβαίνει το ίδιο σε επενδύσεις, αλλά θα εισέρχεται ως πρώτος επενδυτής (anchor investor) σε ιδιωτικά funds, που θα συσταθούν και θα έχουν ως στόχο το restructuring ελληνικών επιχειρήσεων, αφού προηγουμένως κριθεί ότι πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.

Με τον τρόπο αυτό θα πολλαπλασιαστεί έτι περαιτέρω η ρευστότητα που θα πέσει στην αγορά και θα απλοποιηθεί η διαδικασία επιλογής των επιχειρήσεων που πληρούν τα κριτήρια αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης.

Για παράδειγμα, το ταμείο θα μπορεί να μπαίνει ως πρώτος επενδυτής σε fund που θα συσταθεί για την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, δεσμευόμενο ότι θα βάλει 10 εκατ. ευρώ, και εν συνεχεία οι διαχειριστές του fund θα βγαίνουν στην αγορά για να συγκεντρώσουν και ιδιωτικά κεφάλαια. Η δέσμευση συμμετοχής του θα ισχύει εφόσον θα έχει συγκεντρωθεί ένα ελάχιστο ύψος ιδιωτικών κεφαλαίων.

Το ταμείο ως θεσμικός επενδυτής των funds θα ελέγχει τόσο τη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των επιχειρήσεων όσο και τις αποδόσεις που επιτυγχάνονται.

Μια πρώτη γεύση για το τι προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, με το πράσινο φως του πρωθυπουργού, έδωσε η συμφωνία με το Κατάρ για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση συμφώνησε να βάλει ως 1 δισ. ευρώ πόρους του ΕΣΠΑ σε fund για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων που θα συστήσει και θα διαχειρίζεται το Κατάρ, το οποίο με τη σειρά του θα βάλει άλλο 1 δισ. ευρώ στο fund.

Ταυτόχρονα, στον κυβερνητικό σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η δημιουργία venture capital για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το οποίο ενδέχεται να χρηματοδοτηθεί και από το Ταμείο Παρακαταθηκών της Γαλλίας (BCEE), όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρ. Ολάντ. Σημειώνεται ότι το BCEE πρωταγωνιστεί στη σύσταση ενός πανευρωπαϊκού fund για νέες επιχειρήσεις.

Αντίστοιχη είναι και η λογική ως προς τη χρηματοδότηση έργων υποδομής. Στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά, πέρασε διάταξη που επιτρέπει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να συστήνει ή να συμμετέχει σε funds που θα χρηματοδοτούν περιφερειακά έργα υποδομών.


Θετικές αντιδράσεις από την αγορά
Θετικά ανταποκρίνεται και η αγορά στους σχεδιασμούς του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν κρύβει όμως την ανησυχία της μήπως για άλλη μία φορά οι καλές προθέσεις βουλιάξουν στο τέλμα της έλλειψης ικανής προεργασίας ή ακόμη χειρότερα στην υιοθέτηση γραφειοκρατικών δομών.

Στελέχη που ασχολούνται με το restructuring επιχειρήσεων εκτιμούν ότι η χρήση ιδιωτικών κεφαλαίων μαζί με τους πόρους του ΕΣΠΑ είναι μονόδρομος για μια γρήγορη αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας, καθώς οι τράπεζες ακόμη και αν είχαν τη ρευστότητα δεν θα χορηγούσαν δάνεια σε επιχειρήσεις των οποίων οι οικονομικοί και οι κεφαλαιακοί δείκτες έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά λόγω και της ύφεσης.

Αν η κυβέρνηση υλοποιήσει τον σχεδιασμό της μπορεί σε βάθος ενός έτους να συσταθούν funds που να επενδύουν στην αναδιάρθρωση των ελληνικών επιχειρήσεων, με την προϋπόθεση βέβαια ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων υλοποιείται ομαλά.

Τα funds θα επενδύουν σε εταιρείες με καλό business model (καλός κλάδος, σωστή τοποθέτηση), αλλά με υψηλό δανεισμό σε σχέση με EBITDA, εισφέροντας φρέσκα κεφάλαια αφού πριν διασφαλίσουν τη ρύθμιση ή έστω αναχρηματοδότηση μέρους ή του συνόλου του δανεισμού.

Αυτό που φοβίζει περισσότερο την αγορά είναι το αν θα δοθούν οι προϋποθέσεις στο προς θέσπιση Επενδυτικό Ταμείο να λειτουργήσει με καθαρά ιδιωτικά κριτήρια και βεβαίως ποιοι θα αναλάβουν να το τρέξουν. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/758762/Article.aspx

No comments: