14.2.13

Mειώσεις μισθών πίσω από τη λήξη των ΣΣΕ

Μπορεί το γεγονός να είναι η λήξη 42 Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στις οποίες εντάσσονται 600.000 εργαζόμενοι, ωστόσο το θέμα είναι ότι ακόμη και να υπογραφούν νέες κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αν η επιχείρηση διαγραφεί από την εργοδοτική συνδικαλιστική οργάνωση που την υπογράφει, τότε δεν δεσμεύεται στην εφαρμογή της.

Τέλος του συνδικαλισμού 

Ουσιαστικά έρχεται η ώρα που θα παραμεριστούν οι επικοινωνιακές «πομφόλυγες» της κυβέρνησης και οι εργαζόμενοι θα υποστούν τα αποτελέσματα κυβερνητικών επιλογών στα εργασιακά και τις συλλογικές συμβάσεις. Ουσιαστικά βιώνουμε τον θάνατο της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης εργοδοτών και εργαζομένων, αφού πλέον οι επιχειρήσεις δεν έχουν κανένα λόγο να ενταχθούν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκπροσωπούν τους εργοδότες, ενώ τους έχουν προσφερθεί πολλοί λόγοι για να διαγραφούν απ’ αυτές.

Οπως και να “χει, από τις 15 Φεβρουάριου παύει η ισχύς 42 κλαδικών συμβάσεων και μπαίνουμε στο καθεστώς μετενέργειας, που σημαίνει ότι συνεχίζουν να παράγουν αποτελέσματα για τρεις ακόμη μήνες. Αν μέχρι τότε δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση εργασίας, τότε η κάθε επιχείρηση θα μπορεί να περικόψει τις αμοιβές του προσωπικού της μέχρι και 30%. Το ίδιο δικαίωμα θα έχουν και όσες επιχειρήσεις σπεύσουν να διαγραφούν από μέλη των κλαδικών εργοδοτικών οργανώσεων που τυχόν θα υπογράψουν κλαδικές συμβάσεις.

Ετσι αν δεν υπογραφεί κλαδική ΣΣΕ ή η επιχείρηση δεν είναι μέλος της εργοδοτικής οργάνωσης που την υπογράφει, τότε οι μόνοι όροι που διατηρούνται αφορούν τον βασικό μισθό και τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας. Ουσιαστικά πρόκειται για συντριπτικές μειώσεις μισθών (έως και 30%) από την απώλεια των διαφόρων επιδομάτων.

Ατομικές, πλέον, συμβάσεις

Ετσι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας, με τον εργαζόμενο να πηγαίνει «γυμνός» στις διαπραγματεύσεις για τον μισθό που θα λαμβάνει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), το 60% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα έχει υπογράψει ατομική σύμβαση εργασίας δεχόμενο μείωση μισθών (μεσοσταθμικά υπολογίζεται σε 22%), ενώ θεωρείται βέβαιο ότι το 2013 το σχετικό ποσοστό θα ανέλθει στο 80%.

http://www.efsyn.gr/?p=23513

No comments: