14.3.11

Η ΕΚΤ εξετάζει ρυθμίσεις για χώρες με υψηλό χρέος

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα εξετάσει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος, εφόσον εφαρμόζουν τα προγράμματα σταθεροποίησης της οικονομίας τους", δήλωσε ο πρόεδρός της κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel (Ντερ Σπίγκελ).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στην ηλεκτρονική πύλη του περιοδικού υπάρχει προδημοσίευση της συνέντευξης, όπου αναφέρεται: «Η ΕΚΤ μπορεί να σκεφθεί να διευκολύνει σημαντικά τις χώρες με χρέη, εφόσον υλοποιούν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τους.

Οι τόκοι μπορεί να μειωθούν, τα προγράμματα στήριξης να παραταθούν και η διάρκεια ακόμη και των υφιστάμενων δανείων να επιμηκυνθεί».

Στο κείμενο της προδημοσίευσης δεν δίνονται άλλες αναφορές για το ζήτημα αυτό, αλλά η διατύπωση παραπέμπει στη δυνατότητα πρόσθετης διευκόλυνσης - πέραν αυτής που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. - για το χρέος της Ελλάδας και άλλων χωρών (Ιρλανδία και Πορτογαλία) και ειδικότερα για το κομμάτι εκείνο που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ από τις αγορές ομολόγων που έκανε τον τελευταίο χρόνο στη δευτερογενή αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί στο διεθνή Τύπο, η ΕΚΤ έχει στο χαρτοφυλάκιό της ομόλογα αξίας 77 δισ. ευρώ και ένα μεγάλο μέρος του, που εκτιμάται περί τα 50 δισ. ευρώ, αφορά ελληνικά ομόλογα.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/630852/Article.aspx

__________________________________

Πρώτα θα φτάσει τη δουλειά εκεί που θέλει και μετά θα φύγει...

No comments: