28.3.11

ΕΚΤ - Νέος μηχανισμός ρευστότητας για προβληματικές τράπεζες

Προσαρμοσμένο πρόγραμμα στις ανάγκες των ιρλανδικών τραπεζών



ΕΚΤ - Νέος μηχανισμός ρευστότητας για προβληματικές τράπεζες





Τη δημιουργία ενός «Μηχανισμού Στήριξης για τις υπό Αναδιάρθρωση Τράπεζες» επεξεργάζεται και αναμένεται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters και της Wall Street Journal το νέο πρόγραμμα ρευστότητας θα αντικαταστήσει την παροχή βοήθειας μέσω του ισχύοντος μηχανισμού. Η επίσπευση της υλοποίησης του νέου μηχανισμού κρίνεται αναγκαία υπό το φως των νέων τεστ αντοχής στα οποία υπεβλήθησαν οι ιρλανδικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που πρόκειται να ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας θα χρειαστεί επιπλέον ενίσχυση που εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 20 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι ιρλανδικές τράπεζες έχουν λάβει μέχρι σήμερα τη «μερίδα του λέοντος» από τα κεφάλαια στήριξης που παρέχει η ΕΚΤ. Υπολογίζεται ότι η ιρλανδική κεντρική τράπεζα έχει λάβει μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων περισσότερα από 60 δισ. ευρώ ενώ ακόμα 117 δισ. ευρώ έχουν δοθεί στις τράπεζες της χώρας από το ισχύον πρόγραμμα ρευστότητας.

Ο νέος μηχανισμός θα έχει απεριόριστη χρονική ισχύ αλλά θα παρέχει κεφάλαια και εγγυήσεις «υπό πολύ αυστηρούς όρους», αρχικά στις ιρλανδικές και εν συνεχεία σε όλες ανεξαιρέτως τις τράπεζες της ευρωζώνης.   

«Θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα έκτακτης παροχής ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance) που εφαρμόζει αυτήν τη στιγμή η ιρλανδική κεντρική τράπεζα», είπε αξιωματούχος της ΕΚΤ που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Πιθανόν θα είναι παρόμοιο με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ESP) της ΕΚΤ, με την έννοια ότι δεν θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης», προσέθεσε.

Πάντως το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα αν και είναι σχεδιασμένο για τις ανάγκες των ιρλανδικών τραπεζών θα είναι επίσης διαθέσιμο και για άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης.

Το πρόγραμμα θα τεθεί υπό τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο και θα καθορίσει τους όρους των δανείων κατά περίπτωση.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=392108

No comments: