21.3.11

Στα πρόθυρα του κραχ έξι ασφαλιστικά Ταμεία

Ατομική βόμβα 10 δισ. ευρώ είναι για το Μνημόνιο η υστέρηση εσόδων και οι «μαύρες τρύπες» που συνδέονται με νέες (εκτός προϋπολογισμού) υποχρεώσεις του ασφαλιστικού συστήματος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μόνο το ΙΚΑ παρουσίαζε έσοδα μικρότερα κατά 15%-20% σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα, γεγονός που θα εκτοξεύσει το έλλειμμά του στο τέλος του 2011 στο 1,5 δισ. ευρώ.

Υστέρηση εσόδων υπάρχει και στα υπόλοιπα τρία μεγάλα ταμεία. Ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ εμφανίζουν γι’ αυτό το λόγο έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ ο καθένας, ενώ το ΝΑΤ 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΙΚΑ εκτός της υστέρησης των εσόδων, θα χάσει και 2,5 δισ. ευρώ από τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, τις ΔΕΚΟ και το Δημόσιο (για τους 100.000 υπαλλήλους που είναι ασφαλισμένοι σ’ αυτό).

Επιπλέον τη «μαύρη τρύπα» φουσκώνουν νέα ελλείμματα:

Του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), στο οποίο το έλλειμμα φτάνει τα 2 δισ. ευρώ, καθώς εκκρεμούν 41.000 αιτήσεις δημοσίων υπαλλήλων για τη χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος. Φέτος το εν λόγω ταμείο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό με 250 εκατ. ευρώ, ενώ αν περάσει η πρόταση του ΔΣ του Ταμείου, θα «δανειστεί» εσωτερικά άλλα 350 εκατ. ευρώ από το Επικουρικό Ταμείο του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ).

Του ΟΑΕΕ ο οποίος έχει ήδη εισπράξει 50 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο δίμηνο από την κρατική χρηματοδότηση. Το 20% των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ αδυνατεί να πληρώνει κάθε δίμηνο, ενώ το τελευταίο δεκαπενθήμερο μετά τις φήμες για χρεοκοπία και «ναυάγιο» στις Βρυξέλλες στις 25 Μαρτίου, παρουσιάστηκε πλήρης καθίζηση στα έσοδα.

Του ΟΓΑ ο οποίος θα χρειαστεί επιπλέον 900 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρώσει τις οφειλές του στα νοσοκομεία και να χορηγήσει τις επιδοματικές συντάξεις στους αγρότες.

Του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) ο οποίος εμφανίζει έλλειμμα εξαιτίας αυξημένων υποχρεώσεων προς τους φαρμακοποιούς της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Ήδη οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να μην χορηγούν επί πιστώσει στον Οργανισμό φάρμακα, τα οποία καλούνται να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι.

Του ΝΑΤ το οποίο θα χρειαστεί επιπλέον 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων.

Η κυβέρνηση, φοβούμενη νέες ανατροπές και πιέσεις από την τρόικα για να λάβει νέα επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα, διαμηνύει στα ταμεία που έχουν πρόβλημα «να σπάσουν» ομόλογα και μετοχές προκειμένου να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους. Έτσι, θα αποφύγει να βάλει χέρι στον προϋπολογισμό με τη συνήθη «κρατική επιχορήγηση».

Ήδη αυτό έγινε με το ΙΚΑ το οποίο συνήψε δανειακή συμφωνία 550 εκατ. ευρώ με τρεις τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς και Eurobank). Το ποσό θα εκταμιευτεί σταδιακά μέχρι το τέλος Απριλίου, προκειμένου να πληρωθούν συντάξεις.

Για το συγκεκριμένο δάνειο μπήκε ως εγγύηση κρατικό ομόλογο που λήγει τον 12ο μήνα του 2011. Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στην «Ι» παραδέχτηκε ότι υπάρχει απώλεια πόρων για το ΙΚΑ. «Για κάθε άνεργο», είπε ο υπουργός, «έχουμε μια απώλεια της τάξης των 550 ευρώ, αν υπολογίσει κανείς ως μέσο μισθό τα 1.300 ευρώ».

Όμως στελέχη του χώρου της κοινωνικής ασφάλισης παρουσιάζουν μια διαφορετική πραγματικότητα. Σημειώνουν ότι, με βάση μισθό 1.300 ευρώ, οι εισφορές που αντιστοιχούν σε κάθε εργαζόμενο είναι 260 ευρώ (3.640 ευρώ το έτος).

Το οποίο αν πολλαπλασιαστεί με τον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων, δείχνει ένα έλλειμμα της τάξης των 3,019 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν συνυπολογίζεται η εισφοροδιαφυγή από τη μαύρη εργασία που ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ. Άλλα 2,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη μείωση των μισθών στις ΔΕΚΟ και στο Δημόσιο (για όσους ασφαλίζονται στο ΙΚΑ)· έχει κοπεί το 20% των αποδοχών τους, που σημαίνει αντίστοιχη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=94649

No comments: