10.2.13

Τρία προαπαιτούμενα ελέγχει η τρόικα για τη δόση του Μαρτίου - Λίστα με 25.000 απολύσεις περιμένουν οι ελεγκτές

Απολύσεις, πωλήσεις δημόσιας περιουσίας και φορολογικά έσοδα θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα του νέου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας από τους Κ. Μαζούχ, Π. Τόμσεν και Μ. Μορς οι οποίοι, εκτός απροόπτου αναμένονται στην Αθήνα στο τέλος Φεβρουαρίου, με αρχές Μαρτίου. Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για τη νέα αξιολόγηση από την τρόικα, από την οποία θα εξαρτηθεί η αποδέσμευση της δόσης του Μαρτίου, με βασικό -και πολιτικά επώδυνο- προαπαιτούμενο, την παρουσίαση αναλυτικού σχεδίου για τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων την προσεχή διετία και πρώτο σταθμό τη «διαθεσιμότητα - κινητικότητα» τουλάχιστον 25.000 υπαλλήλων φέτος.
Σε 15 ημέρες
Σύμφωνα με πληροφορίες η «κάθοδος» της τρόικας αναμένεται να ξεκινήσει περί τις 25 Φεβρουαρίου, με την έλευση των πρώτων τεχνικών κλιμακίων, ενώ ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί εάν οι επικεφαλής θα έλθουν τότε ή λίγες μέρες αργότερα. Σε κάθε περίπτωση σε περίπου 15 μέρες ξεκινά ο νέος γύρος αξιολόγησης, στον οποίο Ελλάδα, τρόικα και αγορές αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς η έκβαση του θα είναι μια πρώτη καθοριστική ένδειξη για την προοπτική σταθεροποίησης της οικονομίας, που συνιστά και το μεγάλο ζητούμενο, ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για ανάκαμψη από το τέλος της φετινής χρονιάς.
Ο νέος έλεγχος θα αποτελέσει τη βάση για την αναθεώρηση του Μνημονίου, συνεκτιμώντας τις εξελίξεις στο «μέτωπο» της ύφεσης, την κινητικότητα στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και την πρόοδο στο ευρύτερο κομμάτι των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην επίτευξη χαμηλότερων τιμών στην αγορά.
Παράγοντες που παρακολουθούν στενά τις συνομιλίες της ελληνικής πλευράς με την τρόικα τα τελευταία χρόνια, εκτιμούν πως στη φάση αυτή τρία είναι τα «μέτωπα» που θα απασχολήσουν κυρίως την τρόικα: Η δέσμευση για ένα σαφές χρονοδιάγραμμα συρρίκνωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, με αυστηρούς ποσοτικούς στόχους, οι αποκρατικοποιήσεις και τα φορολογικά έσοδα, τομέας στον οποίο ήδη έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός», καθώς με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς εμφανίζουν μαύρη τρύπα 305 εκατ. ευρώ.
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το πλαίσιο αυτού του ελέχγου είναι ανελαστικό καθώς έχει ήδη υπάρξει συμφωνία να ενεργοποιηθούν αυτομάτως ρήτρες απόκλισης, εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων, είτε από φόρους ή/και από αποκρατικοποιήσεις, με την αναγκαστική λήψη πρόσθετων μέτρων, ενδεχόμενο που απεύχεται η ελληνική πλευρά.
Πειστικά επιχειρήματα
Έτσι, στις λίγες μέρες που απομένουν έως την έναρξη του νέου γύρου συζητήσεων με την τρόικα, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει διαμορφώσει πειστική επιχειρηματολογία για την εξέλιξη των μεγεθών του προϋπολογισμού και την προοπτική των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, ώστε να αμβλυνθούν οι όποιες πιέσεις για πρόσθετα μέτρα. Ενδεχόμενο που στην κυβέρνηση, αλλά και την τρόικα φοβούνται πως θα μπορούσε να πυροδοτήσει κύκλο πολιτικών και κοινωνικών εντάσεων, οδηγώντας σε ευρύτερη αποσταθεροποίηση ενός ούτως ή άλλως εύθραυστου κλίματος που κυριαρχεί στη χώρα, υπό το βάρος της πολυετούς ύφεσης, της εκρηκτικής ανεργίας και της ασφυκτικής λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=112991223

Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας θυμίζει πλέον η «επιχείρηση» αναδιάρθρωσης του Δημοσίου, καθώς οι ελεγκτές πιέζουν για την υλοποίηση της ανειλημμένης δέσμευσης για απομάκρυνση 25 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων εντός του έτους, ζητώντας να τους παρουσιαστούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και αριθμοί.
Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη δράση αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την ομαλή εκταμίευση των επόμενων δόσεων, ο νέος έλεγχος στο τέλος Φεβρουαρίου, οπότε οι τροϊκανοί επιστρέφουν στη χώρα μας, κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικός.
Αν και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσπαθούν με κάθε τρόπο να μη γίνει ούτε καν λόγος για απολύσεις, επιμένοντας στον όρο «κινητικότητα» - υπό την έννοια ότι το σύνολο των υπαλλήλων που θα βρεθεί χωρίς αντικείμενο θα μετακινηθεί καλύπτοντας κενά σε άλλες υπηρεσίες- ωστόσο, αφενός η χρονοκαθυστέρηση που παρατηρείται στον σχεδιασμό και αφετέρου οι αμφιβολίες ότι η τρόικα θα δεχθεί ως επαρκές ένα τέτοιο μέτρο, έχουν σημάνει συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μόλις προ ημερών εκλήθη στο Μαξίμου ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, όπου και του κατέστη σαφές ότι πρέπει άμεσα να εκπονηθεί και να παρουσιαστεί ακριβές σχέδιο αποχωρήσεων.
Να σημειωθεί ότι με βάση τις προβλέψεις του μνημονίου θα πρέπει να καταγραφούν λεπτομερώς όλα τα κενά σε προσωπικό στο Δημόσιο και να τεθούν τριμηνιαίοι στόχοι για τον αριθμό των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Ειδικότερα, θα έπρεπε να υπάρχει σχεδιασμός για αποχώρηση 6.250 υπαλλήλων ανά τρίμηνο, αρχής γενομένης από το τέλος Μαρτίου.
Στην κυβέρνηση πάντως ευελπιστούν ότι λόγω μη ρητής αναφοράς, στο τελικό κείμενο της συμφωνίας, στον αριθμό 6.250 ανά τρίμηνο, ο στόχος των 25.000 υπαλλήλων μπορεί να μην ισχύσει τεμαχισμένος αλλά συνολικά έως το τέλος του έτους. Κάτι τέτοιο θα έδινε «πίστωση» χρόνου, προκειμένου τα? δύσκολα να μετατεθούν για αργότερα, κάτι που θα έλυνε προς το παρόν τα χέρια της ηγεσίας, ώστε να κινηθεί ανάλογα και με τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.
Ορατές καθυστερήσεις
Ακόμη και έτσι, όμως, οι καθυστερήσεις είναι ορατές. Οι αρμόδιοι της Βασ. Σοφίας σε κατ' ιδίαν συζητήσεις επιμένουν πως οι κωλυσιεργίες που σημειώνονται στο σχέδιο κινητικότητας οφείλονται στη μη ανταπόκριση αρκετών υπουργείων να αποστείλουν λίστες με τα κενά που έχουν, επισημαίνοντας μάλιστα ότι πρόκειται για φορείς με μεγάλες ανάγκες που θα έπρεπε πρώτοι εκείνοι να επιδείξουν ενδιαφέρον για την κάλυψή τους.
Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν ανακοινωθεί αποσπασματικά στοιχεία για κενά σε υπουργεία, με αιχμή του δόρατος την υγεία και τη δημόσια τάξη, ωστόσο δεν έχει μέχρι στιγμής δοθεί επίσημος κατάλογος με τις ελλείψεις ανά φορέα. Ακόμη και οι 2.000 υπάλληλοι που τέθηκαν ήδη σε διαθεσιμότητα από τον περασμένο Νοέμβριο, δεν έχουν ακόμη μετακινηθεί.
Επιπλέον αν και το υπουργείο έχει δεσμευθεί κατηγορηματικά ότι αυτοί θα μετακινηθούν χωρίς να κινδυνεύσουν με απόλυση, για τους 25.000 που ακολουθούν, οι δεσμεύσεις δεν είναι το ίδιο κατηγορηματικές, προκαλώντας νέο γύρο ασάφειας και ανησυχίας στις τάξεις των εργαζομένων.
Σε κάθε περίπτωση στην κατεύθυνση της μείωσης του προσωπικού θα συμβάλει και ο δραστικός περιορισμός - ακόμη και σε ποσοστό 50% - των δομών των υπουργείων, διαδικασία που θα συμπαρασύρει, μέσω αξιολόγησης τους υπαλλήλους που υπηρετούν σε αυτά. Ήδη είναι έτοιμα τα οργανογράμματα των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος, ενώ την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο έχει θέσει υπό την εποπτεία του ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα παρουσιαστούν τα νέα οργανογράμματα οκτώ ακόμη υπουργείων.
Μία ακόμη δεξαμενή υπαλλήλων για διαθεσιμότητα αναμένεται να αποτελέσει, τέλος, και το σχέδιο της κατάργησης - συγχώνευσης φορέων του Δημοσίου. Όπως έγινε γνωστό μέχρι τον Μάρτιο θα είναι έτοιμο το σχετικό νομοσχέδιο για 700 φορείς όπου υπηρετούν συνολικά 13 χιλιάδες υπάλληλοι.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=112991292

No comments: