14.2.13

Ερωτευμένοι με τις... τράπεζες οι πωλητές

Συνεχίζεται το “rotation” στους μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους, με την Αγορά να προσπαθεί να κινηθεί ψηλότερα, όμως ο απώτερος σκοπός είναι να μην μπει σε δοκιμασία το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων και σε δεύτερη φάση να κερδηθεί χρόνος, μήπως και προκύψει η επόμενη είδηση – καταλύτης που θα μπορέσει να ωθήσει τον Δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα.

Τον ρόλο του “ταγού” ανέλαβαν σήμερα οι ΟΠΑΠ και Coca-Cola, έχοντας σχετικές βοήθειες από Μέτκα και Motor Oil.

Όμως και οι δύο περιπτώσεις των βασικών πρωταγωνιστών από το ταμπλώ του 25αρη, αν μη τι άλλο, δημιουργούν σημαντικές επιφυλάξεις.

Στην περίπτωση της που σήμερα ανακοίνωσε αποτελέσματα για την χρήση 2012, αυτά διαμορφώθηκαν στα 285 εκατ. (τα συγκρίσιμα κέρδη), καταγράφοντας πτώση 12% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι τα κέρδη της Coca Cola θα διαμορφώνονταν στα 291,5 εκατ. ευρώ.

Παρά ταύτα, ο τίτλος κινήθηκε, κατά κύριο λόγο, με θετικό πρόσημο, δίνοντας σημαντικότατες βοήθειες στον Δείκτη. 

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της είναι, περίπου, το 19% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.


Σε υψηλό 11 μηνών ο ΟΠΑΠ
Σε νέα υψηλά 11 μηνών ο τίτλος του
ΟΠΑΠ, που συμπλήρωσε τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αλλά απέφυγε να αναμετρηθεί με την, θεωρητικά, δύσκολη ζώνη αντίστασης που οριοθετείται από τα 7,50 – 8,00 ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι το θέμα του μονοπωλίου, που προέκυψε από την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αναμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ μόλις χθες το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη ανεξάρτητου αποτιμητή για τον Οργανισμό Προγνωστικών.

Μέσα στην πρόσκληση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο αποτιμητής θα πρέπει να παρουσιάσει την έκθεσή του εντός τριών μηνών, από την ημερομηνία της υπογραφής, ενώ μία παράταση της διάρκειας μπορεί να συμφωνηθεί.

Τώρα, πως κάποιοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι στις 5 Απριλίου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΟΠΑΠ, είναι μάλλον μυστήριο. Δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές ακόμα και αν δεν έχουν στα χέρια τους την έκθεση του ανεξάρτητου αποτιμητή, που ακόμα αναζητείται;


Η τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI
Καμία αλλαγή για τον Standard Greece Index δεν περιείχε η τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI. Υπενθυμίζεται ότι η Coca Cola Hellenic και ο ΟΠΑΠ είναι οι μόνες εταιρείες του MSCI Greece Index. Αντιθέτως, υπήρξε διαγραφή του Ταχ. Ταμιευτηρίου από τον δείκτη Global Micro Cap. Η είδηση έφερε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στον τίτλο του ΟΤΕ, από όσους ποντάριζαν στην είσοδο της μετοχής στον MSCI Greece Index.

Από την άλλη, στις 15 Μαρτίου αναμένεται η αναδιάρθρωση του δείκτη FTSE All World, με
βάση το free float των μετοχών που περιλαμβάνει. Ο FTSE θα εγκαταλείψει το τρέχον σύστημα επιλογής του free float και θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το ακριβές free float της κάθε εταιρείας, στρογγυλοποιημένο προς το 1%. Έτσι, πολλές από τις εταιρείες του δείκτη θα δουν το free float τους να μειώνεται.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με βάση τις αλλαγές που θα γίνουν τα μετοχικά χαρτοφυλάκια των εν λόγω αμοιβαίων θα πρέπει να απεικονίζουν ανάλογες βαρύτητες.

Στην περίπτωση της Ελλάδας και σύμφωνα με την έκθεση της Citigroup, υπολογίζεται πως η διαδικασία αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων που παρακολουθούν τον εν λόγω δείκτη θα έχει ως αποτέλεσμα καθαρές εκροές ύψους 195,8 εκατ. δολ.
Η εκτίμηση αφορά τέσσερεις Ελληνικές εισηγημένες που συμμετέχουν στον δείκτη για τις οποίες και αναμένονται αλλαγές με βάση το free float rebalancing. Πρόκειται για την Coca Cola 3E όπου η Citi εκτιμά ότι θα δεχτεί έως τις 15 Μαρτίου εισροές κεφαλαίων της τάξης των 38,25 εκατ. δολ., την Εθνική Τράπεζα που υπολογίζεται ότι θα έχει εκροές 44,97 εκατ. δολ., την Eurobank με εκροές 13,30 εκατ. δολ. και την Alpha Bank με εκροές 28,43 εκατ. δολ. (21,15 εκατ. ευρώ).

Δεν αποκλείεται η αναδιάρθρωση να αφορά και άλλες εισηγμένες, δεδομένου ότι οι συνολικές καθαρές εκροές για στις οποίες αναφέρεται η Citi δεν προκύπτουν από τις εισροές – εκροές των παραπάνω τίτλων.
Από εκεί και πέρα και πέρα και παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, δεν έχει προστεθεί κάποιο νέο στοιχείο στα διαγράμματα της τεχνικής ανάλυσης.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης παραμένει “long”, όσο διατηρείται υψηλότερα των 1000 μονάδων, ενώ τεχνικά ζητούμενο είναι η υπέρβαση των 1065 μονάδων, προκειμένου να δημιουργηθούν οι τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 1080, 1118 και 1175 μονάδες.

Αντίθετα, κλεισίματα χαμηλότερα των 990 μονάδων θα επαναφέρουν τον πρώτο λόγο στους πωλητές.

Συνεχίζει να δείχνει δυσκολοκατάβλητη η ζώνη 340 – 350, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η υπέρβασή της θα δώσει minimum κίνηση στις 361 μονάδες, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί νέο “pullback” προς τις 339 μονάδες. “Stop loss” για τους “long” το κλείσιμο χαμηλότερα των 326 μονάδων.

Τίποτα νεότερο από το Τραπεζικό ταμπλώ, που να δείχνει ότι η ταλαιπωρία φθάνει στο τέλος της.

Νέο χαμηλό 8μηνου για την μετοχή της Εθνικής και νέα χαμηλά οκτώ μηνών για τον Τραπεζικό δείκτη, που αν χάσει και την στήριξη των 181 μονάδων, δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 152 μονάδες.

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/757803/ArticleMarketComment.aspx

No comments: