14.2.13

Μειώσεις έως και 66% στις επικουρικές

Ξεκινά, προς… δόξαν των πρόσφατων κυβερνητικών δηλώσεων ότι δεν θα υπάρχουν νέες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, η διά της τεθλασμένης μείωση των επικουρικών συντάξεων… Οι δε μειώσεις που θα υποστούν οι συνταξιούχοι υπολογίζεται να φτάσουν ακόμη και το 66%!

Οσοι λοιπόν συνταξιούχοι θα λαμβάνουν επικουρική σύνταξη από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο το ποσό της επικουρικής σύνταξης που θα λαμβάνουν μηνιαίως. Σύμφωνα λοιπόν με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που κυρώθηκε χθες στη Βουλή σε σχέση με το ΕΤΕΑ και θεωρείται ήδη παρωχημένη, οι συντάξεις που θα καταβάλλονται σε περίπου 5 εκατομμύρια συνταξιούχους θα είναι ανάλογες με τις δυνατότητες του Ταμείου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το υπουργείο θεωρείται πως με τα σημερινά δεδομένα το ύψος της επικουρικής σύνταξης που θα μπορούσε να καταβάλει το Ταμείο για να είναι βιώσιμο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά μήνα (αν και πιθανότερη θεωρείται η καταβολή ποσού 200 ευρώ ώστε να υπάρξουν και αποθέματα). Ετσι, συνταξιούχοι διαφόρων Ταμείων που ελάμβαναν επικουρική σύνταξη ακόμη και 600 ευρώ θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Στο ΕΤΕΑ εντάχθηκαν από τις αρχές του τρέχοντος έτους οι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), αλλά και όσοι έχουν ασφαλιστεί στους τομείς του, ΤΑΔΚΥ (υπαλλήλων Αυτοδιοίκησης) και ΤΕΑΠΟΚΑ (εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία), αλλά και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων. Αυτά τα Ταμεία προστέθηκαν στα ήδη υπάρχοντα ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) και ΤΑΥΤΕΚΩ (πρώην ΔΕΚΟ).

Επαγγελματική ασφάλιση 

Υπό αυτά τα δεδομένα δεν πρέπει να θεωρηθεί έκπληξη η απαίτηση του προέδρου της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) Γιώργου Κώτσαλου (όπως εκφράστηκε στη χθεσινή γενική συνέλευση της ΕΑΕΕ) να θεσπιστεί η υποχρεωτικότητα της επαγγελματικής ασφάλισης και η είσοδος των ασφαλιστικών εταιρειών σε αυτή. Οπως είπε ο κ. Κώτσαλος, η κοινωνική ασφάλιση βρίσκεται σε αδιέξοδο.

«Σε καμία χώρα δεν προχώρησε καμία αλλαγή χωρίς την υποχρεωτικότητα. Σε καμία χώρα δεν έγινε αλλαγή οικειοθελώς. Ο νόμος του 2002 για τα επαγγελματικά ταμεία άφησε εκτός τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ετσι, μόλις εννέα Ταμεία δημιουργήθηκαν», είπε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο υπουργείο Οικονομικών και στην Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη κατατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόταση που θα δίνει τη δυνατότητα στις ασφαλιστικές εταιρείες να κάνουν ομαδικές καλύψεις πρόνοιας, δηλαδή σε επαγγελματικές ομάδες να αναλάβουν τη συνταξιοδότησή τους μέσα από απλά ομαδικά προγράμματα.

http://www.efsyn.gr/?p=23509

No comments: