21.2.13

Γιατί κατέρρευσε το χρηματιστήριο Αθηνών

Με αφορμή την πτώση των διεθνών αγορών, μετά την μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση των εβδομαδιαίων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, την δημοσίευση των πρακτικών της Fed που υποδηλώνουν ότι η τράπεζα ίσως σταματήσει να τυπώνει χρήμα νωρίτερα από το αναμενόμενο, αλλά και των απογοητευτικών στοιχείων για τη μεταποίηση στην ευρωζώνη, καθώς και των ανησυχιών σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία, το χρηματιστήριο της Αθήνας βρέθηκε χθες στο βαθύ «κόκκινο».

Η βιαιότητα της  πτώσης (- 4,15%), ήταν απόρροια πάντως και  των αναγκαστικών πωλήσεων (stop loss), μετοχών που ήταν στα χαρτοφυλάκια των ελλήνων επενδυτών, καθώς οι μεγάλες πιέσεις στις τιμές τους οδήγησαν στην  εξάλειψη των περιθωρίων δανεισμού (margin calls) τους.

O Γενικός Δείκτης, μετά από 12 συνεδριάσεις, υποχώρησε μάλιστα κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων (στις 996,30 μονάδες) με την αξία των συναλλαγών να εκτινάσσεται  στα 84,164 εκατ. ευρώ.
Με τα διεθνή χρηματιστήρια στο «κόκκινο»,  οι αναλυτές είπαν πως εφόσον μειώθηκε και το ασφάλιστρο κινδύνου της Ελλάδας απόρροια της απομάκρυνσης του κινδύνου της εξόδου από το ευρώ,  η συσχέτιση του ΧΑ με τις ξένες αγορές  έχει  πλέον αυξηθεί.

Οι μετοχές του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης του ΧΑ σημείωσαν μεγάλες απώλειες, ενώ στο αντίποδα, η ΕΥΑΘ ενισχυόταν, καθώς  το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση ποσοστού 51% στην εταιρία, με την προθεσμία για την υποβολή του ενδιαφέροντος να λήγει στις 19 Απριλίου.

Διορθωτική εικόνα επικρατεί αυτήν την ώρα στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ενώ οι  ρευστοποιήσεις που ξεκίνησαν από την χθεσινή συνεδρίαση στην Wall Street απόρροια των ανακοινώσεων της Fed συνεχίστηκαν και σήμερα στις ασιατικές και ευρωπαϊκές  αγορές.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, οι αξιωματούχοι της Fed θα εξετάσουν σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα αγοράς παγίων κατά την επόμενη συνάντησή τους το Μάρτιο, καθώς εμφανίζονται διχασμένοι για το τι μέλει γενέσθαι και προτείνουν διαφορετικούς χρόνους απόσυρσης των μέτρων.

Κάποιοι αξιωματούχοι είναι ανήσυχοι για το κόστος και τους κινδύνους της αγοράς παγίων, όπως δείχνουν τα πρακτικά. Στη συνεδρίαση, ενώ οι περισσότεροι συμφώνησαν πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έχει επιτυχώς καταφέρει να βοηθήσει στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, υπήρξαν κάποιοι που εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο υπερανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές εξαιτίας της υπερ-χαλαρής πολιτικής της Fed.

Οι αξιωματούχοι εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με το τι μέλει γενέσθαι με το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα αγοράς παγίων αξίας 85 δισ. δολαρίων σε μηνιαία βάση.

Μια νέα ιδέα στρατηγικής εξόδου που έπεσε στο "τραπέζι" είναι η Fed να αντικαταστήσει τις αγορές παγίων με τη δέσμευση να μην πουλά πάγια για ένα μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που προβλέπεται σήμερα. Ωστόσο άλλα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) αντέτειναν πως η πρόωρη λήξη του προγράμματος θα μπορούσε να επιφέρει αστάθεια στις αγορές και να βλάψει την οικονομία.


http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=499263


__________________________________________________


το βήμα έλυσε το μυστήριο: η φεντ!



2 comments:

Vasilisg said...

Όπως πάντοτε ο ΔΟΛ-ΔΟΨ (κατά το πετυχημένο αναγραμματισμό) μέσα στα πράγματα. Έγκυρος, έγκαιρος.........Διαβάστε και ακούτε Έλληνες για να μορφωθείτε από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ.......

geokalp said...


Βασίλη δυστυχώς είναι η γραμμή που περνάει

(μέχρι και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο κατάφεραν να δυσαρεστήσουν http://www.inews.gr/63/lefteris-papadopoulos-me-isopedosan-oi-anthropoi-tou-dol.htm)