17.2.13

Ντετέκτιβ παρακολουθούσαν πολιτικούς στην Καταλονία

Νέο σκάνδαλο σοβεί στην Ισπανία μετά τις αποκαλύψεις ότι ιδιωτικό γραφείο ερευνών, που φέρεται να εργαζόταν για λογαριασμό πολιτικών κομμάτων, παρακολουθούσε πολιτικούς, καθώς και επιχειρηματίες, δικαστές και δικηγόρους τα τελευταία χρόνια στην αυτόνομη περιφέρεια της Καταλονίας.

Η κυβέρνηση Ραχόι δεσμεύεται να ρίξει φως στην υπόθεση με τον υπουργό Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ να δηλώνει πως η αστυνομία θα ερευνήσει το θέμα «εις βάθος».

Πληροφορίες που μεταδίδουν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το γραφείο εργαζόταν για λογαριασμό πολλών πολιτικών κομμάτων.

Η υπόθεση ήλθε στο φως όταν η Αλίθια Σάντσεθ-Καμάτσο, επικεφαλής στην Καταλονία του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, κατήγγειλε στην αστυνομία πως μία συνομιλία της με άλλο πρόσωπο είχε καταγραφεί σε εστιατόριο της Βαρκελώνης το 2010.

Ένας αστυνομικός, ο οποίος συνεργαζόταν επίσημα με το ιδιωτικό γραφείο ερευνών, παρέδωσε δεκάδες σχετικούς φακέλους στις διωκτικές αρχές, υπογραμμίζει η εφημερίδα El Pais.

Ο εκπρόσωπος των Καταλανών Σοσιαλιστών Πέρε Ναβάρο παραδέχθηκε πως το κόμμα του είχε προσλάβει το γραφείο για διάφορες υπηρεσίες, προσδιορίζοντας όμως πως έγινε για λόγους ασφαλείας.

Ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας Φραντσέσκ Ομς προσπάθησε να υποβαθμίσει το σκάνδαλο, υποστηρίζοντας πως το άδηλο κίνητρο της προβολής του είναι να αποδυναμώσει τις προσπάθειες ανεξαρτητοποίησης.

Το νέο σκάνδαλο δίνει μία άλλη πτυχή στην σκανδαλολογία στην Ισπανία, έπειτα από τις αποκαλύψεις πως ο Μαριάνο Ραχόι και άλλα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος λάμβαναν μυστικές χρηματοδοτήσεις επί χρόνια από διάφορες επιχειρήσεις. Η υπόθεση έχει πλήξει ιδιαίτερα την κυβέρνηση εν μέσω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.


http://news.in.gr/world/article/?aid=1231235499

____________________________________________________

η χούντα ήταν ένα άλλο κοινό

 

2 comments:

ντετεκτιβ said...

Τέτοιες ενέργειες έπρεπε να γίνουν και στην Ελλάδα προ πολλού για να μη είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο.

geokalp said...

τα δημοκρατικά φαινόμενα είναι σε άνθηση