21.2.13

Εφεδρεία: Ικανοποίηση ΑΔΕΔΥ για την απόφαση του ΣτΕ

Την ικανοποίησή της για την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετκά με την  προσφυγή της κατά της διαδικασίας της εφεδρείας - προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας (Ν.4024/2011) , εξέφρασε η ΑΔΕΔΥ.
Στην προσφυγή της η Ανώτατη Διοίκηση είχε υποστηρίξει ότι οι διατάξεις του Ν.4024/2011 είναι αντισυνταγματικές, διότι αφενός παραβιάζουν τη συνταγματική προστασία της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και αφετέρου οι παρεμβάσεις που έγιναν στη δημόσια διοίκηση δεν κατατείνουν στην καλύτερη οργάνωση των Υπηρεσιών του Δημοσίου. Αντιθέτως,ανέφερε, επρόκειτο για παρεμβάσεις που δημιουργούν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα και υπονομεύουν την εύρυθμη λειτουργία των δημοσίων Υπηρεσιών, με σοβαρές επιπτώσεις για τους ίδιους τους πολίτες-αποδέκτες αυτών των υπηρεσιών.
Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, η απόφαση αυτή αποδεικνύει ότι «η αντισυνταγματικότητα των μνημονιακών αποφάσεων της κυβέρνησης, που οδήγησαν στην  εφεδρεία και τώρα σε διαθεσιμότητα και χιλιάδες απολύσεις, δεν είναι απλώς μια θέση των Συνδικάτων, αλλά επιβεβαιώνεται πλέον από τα Ανώτατα Δικαστήρια».
Σε κάθε περίπτωση δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα, «προκειμένου ο σχεδιασμός κυβέρνησης και τρόικας, για απολύσεις 25.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2013, να μείνει "κενό γράμμα" και να αποφευχθεί η οριστική κατάρρευση των Δημοσίων Υπηρεσιών».

http://www.naftemporiki.gr/story/614951

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η πρώτη εφεδρεία


Αντισυνταγματική και παράνομη έκρινε, κατά πλειοψηφία, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, την πρώτη εφεδρεία στο δημόσιο τομέα, που προβλέφθηκε το 2011 με το Μνημόνιο Ι (Ν. 4024/2011), την υπουργική απόφαση ΔΙΔΑΔ/Φ.26.14/56/ ΟΙΚ.1872/8.11.2011 και τη σχετική εγκύκλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν αντίθετο στο άρθρο 103 του Συντάγματος το μέτρο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας (εφεδρεία) για τους υπαλλήλους του αμιγούς δημόσιου τομέα και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που απασχολούνται αποκλειστικά με σχέση Δημοσίου δικαίου.
Συγκεκριμένα, έκριναν ότι πριν την εφαρμογή του μέτρου δεν προηγήθηκε από κυβερνητικής σκοπιάς η κατάλληλη οργάνωση του δημόσιου τομέα, όπως απαιτούν οι συνταγματικές επιταγές.
Δηλαδή, δεν εξετάστηκε εάν πλήττεται ή όχι η οργανωτική δομή των δημοσίων υπηρεσιών και δεν ερευνήθηκε αν δημιουργούνται προβλήματα στην οργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών από την εφαρμογή του καθεστώτος της εφεδρείας, αλλά ούτε ερευνήθηκαν οι ανάγκες, οι οποίες θα δημιουργούν από τα κενά που θα υπάρξουν στο έμψυχο υλικό του Δημοσίου τομέα, κ.λπ.).
Αντίθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν ασχολήθηκαν με το καθεστώς της εφεδρείας των απασχολούμενων στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καθώς απέρριψαν, για τυπικούς λόγους, αυτό το σκέλος των προσφυγών.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει η ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Η δημοσιοποίηση της απόφασης αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Σημειώνεται ότι ακολούθησε και δεύτερη εφεδρεία με το Μνημόνιο ΙΙ (Ν. 4038/2012).

http://www.naftemporiki.gr/story/614482

No comments: