21.2.13

ΟΑΕΔ: Δεν πήρε φράγκο από εισφορά, λέει η "Ε"

Δεκάρα τσακιστή δεν έχει πάρει ο ΟΑΕΔ από την «ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας», παρόλο που αυτή παρακρατείται εδώ και δύο χρόνια, κάθε μήνα από τους μισθούς χιλιάδων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των τραπεζών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, τη στιγμή που η ανεργία στη χώρα μας έχει εκτιναχθεί στο πρωτόγνωρο ποσοστό του 27%, ανεπίσημη έκθεση του ΟΑΕΔ, που απευθύνεται προς αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, αναφέρει επί λέξει: «Το ποσό της εισφοράς αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού, αποδίδει σχεδόν 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και δεν έχει αποδοθεί ποτέ στον ΟΑΕΔ οποιοδήποτε ποσό της εισφοράς αυτής».


Τι απαντά ο ΟΑΕΔ
Ο ΟΑΕΔ χρειάζεται επιπλέον πηγές χρηματοδότησης, υπογραμμίζει ο διοικητής του οργανισμού, Ηλίας Κικίλιας, σε δήλωσή του, όπου διαψεύδει ότι έχει στείλει non paper στον πρωθυπουργό.

Ειδικότεα, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, αναφορικά με το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, που σημείωνε ότι ο ΟΑΕΔ έχει στείλει non paper στην κυβέρνηση, καθώς δεν έχει λάβει κεφάλαια από την εισφορά αλληλεγγύης,(21.2.2013), έκανε την εξής δήλωση:

«1. Η Διοίκηση του ΟΑΕΔ ουδέποτε απέστειλε επίσημη επιστολή ή ανεπίσημο σημείωμα (non paper) στον πρωθυπουργό ή στους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

2 Ο οργανισμός στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, διαμορφώνει -ως οφείλει- τις θέσεις του, τόσο για τις ομάδες-στόχους του πληθυσμού που πλήττονται με οξύτητα από την ανεργία και χρήζουν στήριξης, όσο και για τις δράσεις που πρέπει να εφαρμοστούν. Ταυτοχρόνως, προτείνει τρόπους και ενδεχόμενες πηγές χρηματοδότησης των προγραμμάτων αυτών, μεταξύ των οποίων είναι η ανακατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ, αλλά και τα έσοδα που προέρχονται από την εισφορά αλληλεγγύης.

3. Είναι γνωστό ότι τα έσοδα του ΟΑΕΔ προέρχονται από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αλλά και από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος υποστηρίζει την κοινωνική παρέμβαση του οργανισμού, με ετήσια τακτική χρηματοδότηση ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, σήμερα, με δεδομένες τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα της ανεργίας, είναι προφανές ότι απαιτούνται επιπλέον πηγές χρηματοδότησης των δράσεων του οργανισμού.

4. Η διαμόρφωση στοχευμένων πολιτικών, για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος της ανεργίας, αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, για το επόμενο διάστημα. Το γεγονός αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση». 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/759182/Article.aspx

No comments: