21.2.13

Έως τις 19 Απριλίου οι προσφορές για την ΕΥΑΘ

Έως τις 19 Απριλίου θα μπορούν οι υποψήφιοι επενδυτές να υποβάλουν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), σύμφωνα με την πρόσκληση που δημοσίευσε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει την πώληση του 51% της ΕΥΑΘ. Συνολικά κατέχει 74% στην εταιρεία, με τη γαλλική Suez να συμμετέχει με μερίδιο 5%. Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου τριμήνου του 2013.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος πραγματοποιείται δύο μέρες μετά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, κ. Φρανσουά Ολάντ, στην Αθήνα και την δέσμευσή του ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με έμφαση στον τομέα των υδάτων πόρων και της ενέργειας.

Η πρόοδος που σημειώνεται σε επίπεδο ιδιωτικοποιήσεων θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη μείωση του δημόσιου χρέους και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και για το λόγο αυτό παρακολουθείται στενά από την τρόικα προτού εγκριθεί η εκταμίευση των δόσεων της βοήθειας.

Μετά από πολλές καθυστερήσεις λόγω απροθυμίας των ελληνικών κυβερνήσεων, πολιτικής αστάθειας και ισχνού επενδυτικού ενδιαφέροντος, το ελληνικό δημόσιο έχει αντλήσει από το πρώτο μνημόνιο μέχρι σήμερα μόλις 1,8 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Οι δύο άλλες μεγάλες αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή - της ΔΕΠΑ και του ΟΠΑΠ OPAr.A , όπου το Δημόσιο πουλάει ποσοστό 33% - αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Απρίλιο, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά.


http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1879112&nt=103

No comments: