19.2.13

Μπροστά οι αποκρατικοποιήσεις αντί για διαθεσιμότητα και φορολογικά έσοδα

Το υπουργικό περί αποκρατικοποιήσεων του προηγούμενου Σαββάτου είχε ειδική σημασία, αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου και εξηγούν: η κυβέρνηση βλέποντας ότι δεν  είναι καθόλου δεδομένο ότι έως την κάθοδο της τρόικας στην αρχή Μαρτίου θα «γεμίσουν» με φόρους τα ταμεία και θα ολοκληρωθεί το πλάνο διαθεσιμότητας με ονοματεπώνυμα έως το τέλος του 2014, αναζητούσε το «άλλοθι»  για να φανεί ότι σε κάποιο πεδίο έχει γίνει δουλειά.

Το κλίμα από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι ότι η τρόικα επιστρέφει με... καλές προθέσεις. Ωστόσο έχουν καταστήσει σαφές πως για να λήξει «ήρεμα» η αξιολόγηση θα πρέπει να έχουν και αυτοί στα χέρια τους κάποιες καλές επιδόσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα οι αποκρατικοποιήσεις έχουν «αναλάβει» αυτό το ρόλο. Ένας τομέας που αποτελούσε μία... Αχίλλειο πτέρνα  του προγράμματος με τους στόχους από το 2010 και μετά, κάθε χρόνο, να χάνονται.  Ξανά και ξανά. Ακόμη και οι 3μηνιαίες αναφορές του ΤΑΙΠΕΔ έχουν "ξεχασθεί" το τελευταίο χρόνο...

«Έως το τέλος Μαρτίου  το μνημόνιο δεν απαιτεί λεφτά αλλά δράση, προκηρύξεις, και ρυθμίσεις» αναφέρει αρμόδιο στέλεχος εξηγώντας ότι ο στόχος του Μαρτίου είναι 100 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο βέβαια πρέπει να έρθει ακόμη 1 δισ. ευρώ και όλο το 2013 ποσό 2,5 δισ. ευρώ (την περίοδο 2013 – 2016 είναι συνολικά 8,2 δισ. ευρώ).

Πάντως ως κίνηση εντυπωσιασμού η κυβέρνηση φέρεται να θέλει χρήμα εδώ και τώρα και στρέφεται σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ με στόχο τίμημα τουλάχιστο 1,9 δισ. ευρώ (τόση είναι η ρωσική προσφορά).  Παράλληλος στόχος είναι και ο ΟΠΑΠ  καθώς μόνο από αυτές τις 3 κινήσεις εκτιμάται ότι μπορεί να έρθει «εμπροσθοβαρώς» όλος ο στόχος εσόδων του 2013 (τα 2,5 δισ. ευρώ).

Δουλειά χρειάζεται και στο νομοθετικό  πεδίο. Εκκρεμεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις εταιρείες ύδρευσης και τα αεροδρόμια αλλά και η επίλυση δεκάδων ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων.

Παράλληλα θα πρέπει να βγουν στον αέρα δεκάδες διαγωνισμοί για ΔΕΚΟ, δικαιώματα και κυρίως ακίνητα στα οποία φέρεται να στρέφεται η προσοχή. Στόχος η προκήρυξη των ακινήτων  που έχει ήδη το ΤΑΙΠΕΔ μαζί με το επόμενο πακέτο των 40 ακινήτων του δημοσίου.

Τα 40 ακίνητα θα μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το Μάρτιο του 2013. Παράλληλα προωθούνται τα υπόλοιπα 3.150 στοιχεία που έχουν προεπιλεγεί και προεκτιμηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.  Τα 1.000 που θα κριθούν εμπορικά βιώσιμα  θα μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ με  ρυθμό 250 μεταφορές κάθε εξάμηνο αρχίζοντας από τον Μάρτιο.

Η καθυστέρηση μπορεί άλλωστε να «χτυπήσει» και την πόρτα του ίδιου του ΔΣ του ταμείου:  προβλέπεται η  αλλαγή στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου «εάν υπάρχει μεγάλη απόκλιση στους στόχους για την πώληση περιουσιακών στοιχείων» για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Και πάνω από όλα, η ίδια απόκλιση μπορεί να «χτυπήσει» την πόρτα των νέων μέτρων: ενεργοποιήθηκε η ρήτρα πρόσθετων περικοπών δαπανών έως 1 δισ. ευρώ ετησίως σε περίπτωση απώλειας στόχου εσόδων. Αν πετύχει το σχέδιο ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ - ΟΠΑΠ ο κίνδυνος μεταφέρεται για το 2014 λένε αρμόδια στελέχη. Αλλά θα παραμείνει υπαρκτός.

Συνολικά  το μνημόνιο προβλέπει 8,2 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-2016, αθροιστικά από το 2011 να έρθουν 10,5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2016 και 25,6 δισεκατομμύρια μέχρι το 2020. Τα 50 δισ. ευρώ παραμένουν μνημονιακή δέσμευση αλλά εκτείνονται πλέον και για μετά το 2020.

Παράλληλα η κυβέρνηση δια του υπουργού Γ. Στουρνάρα βάζει στο τραπέζι και το ζήτημα της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων, το οποίο φέρεται να προτείνεται και από ξένους οίκους, αλλά ακόμη  δεν θεωρείται δεδομένο ούτε εντός της κυβέρνησης, ούτε με την τρόικα αναφέρουν αρμόδια στελέχη.

Άλλωστε στο μνημόνιο αναφέρεται ως κυβερνητική δέσμευση ότι «σε συνάφεια με αυτούς τους ταμειακούς στόχους, θα αποφύγουμε την πώληση περιουσιακών στοιχείων με αντάλλαγμα κρατικά ομόλογα».

http://www.capital.gr/news.asp?id=1733379

No comments: