16.2.13

Το μπαλάκι στην κυβέρνηση πετά ο Ρεν για τις αντισυνταγματικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Απαντήσεις και εξηγήσεις θα ξανακληθεί να δώσει η κυβέρνηση μετά την νέα απάντηση του Επιτρόπου Ρεν που αυτή τη φορά αφορούσε τις νέες ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό (μείωση συντάξεων, επιδομάτων, δώρων, αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης) τις οποίες το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ως αντισυνταγματικές.

«Γνωρίζουμε την συγκεκριμένη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει τη συμμόρφωση του εθνικού δικαίου με το Ελληνικό Σύνταγμα» απαντά ο Ρεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή, ο οποίος μιλά για «νέο πλήγμα στη ζαλισμένη και παραπαίουσα κυβέρνηση» και ζητά άρση των αντισυνταγματικών ρυθμίσεων.

Ειδικότερα, με αφορμή την απάντηση ο Ν. Χουντής δήλωσε: «Στα τρία χρόνια από το Μνημόνιο, παρά τις συνεχείς καταγγελίες, ότι πολλοί από τους όρους και τις απαιτήσεις της Τρόικα παραβιάζουν τόσο το ελληνικό Σύνταγμα όσο και την υφιστάμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι 'Η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει τη συμμόρφωση του εθνικού δικαίου με το Ελληνικό Σύνταγμα'»

» Πιστεύω ότι η σαφής αυτή απάντηση οφείλεται, εκτός των άλλων, στο γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που επιτέλους Ολομέλεια Ανωτάτου Δικαστηρίου μας, έκρινε ως αντισυνταγματικές διατάξεις που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία σε συνεργασία με την Τρόικα.»

» Η ζαλισμένη και παραπαίουσα κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη πια να διαλέξει, είτε να αφήσει τα πράγματα ως έχουν, παραδεχόμενη ότι σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει πια Σύνταγμα και ότι ο μόνος νόμος είναι το Δίκαιο των δανειστών και της Τρόικα, είτε να άρει άμεσα και αναδρομικά τις ρυθμίσεις που η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου έκρινε αντισυνταγματικές».

«Περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό της χώρας, από τους συνταγματολόγους μέλη της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν, τους αρμόδιους υπουργούς, αντί να σπεύδουν στις Βρυξέλλες ζητώντας δήθεν διορθωτικές ερμηνείες, να δηλώσουν σήμερα, ότι θα άρουν τα αντισυνταγματικά μέτρα σεβόμενοι το Σύνταγμα της χώρας. Θυμίζω ότι οι Έλληνες έχουν διδαχθεί ότι η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον Πατριωτισμό τους» καταλήγει ο κ. Χουντής.

Αναλυτικά η ερώτηση και η απάντηση Ρεν

Η ερώτησή του Ν. Χουντή έχει ως εξής:

«Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας (Ελεγκτικό Συνέδριο) έκρινε ως αντισυνταγματικές διατάξεις του ν.4093/2012 που αφορούν σε θέματα συνταξιοδότησης. Οι δικαστές έκριναν ότι οι εν λόγω διατάξεις προσκρούουν στην συνταγματική υποχρέωση σεβασμού και προστασίας της αξίας του ανθρώπου, στις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας και στην προστασία της εργασίας.»

»Συγκεκριμένα η Ολομέλεια του Δικαστηρίου έκρινε σχεδόν ομόφωνα:

–Αντισυνταγματική την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 65 στα 67 χρόνια, καθώς κρίνεται «αντίθετη με την αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης».

–Αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις, «με τις οποίες μειώνονται, ήδη για πέμπτη φορά από το έτος 2010, οι συντάξεις του Δημοσίου», από 5-15%.

–Αντισυνταγματική την ολοσχερή κατάργηση «των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας αδιακρίτως, χωρίς να λαμβάνεται μέριμνα για τους χαμηλοσυνταξιούχους τους Δημοσίου».

–Αντισυνταγματική την αύξηση των ορίων ηλικίας όσων δικαιούνται το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), από τα 60 στα 65 χρόνια.»

» Με δεδομένο ότι οι ανωτέρω ρυθμίσεις, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, είχαν συμφωνηθεί με την Τρόικα στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Γνωρίζει την ανωτέρω απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου; Η άρση των αντισυνταγματικών ρυθμίσεων θα εύρισκε σύμφωνη την Επιτροπή;

2. Αν ναι, προτίθεται να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση την άρση των αντισυνταγματικών ρυθμίσεων προκειμένου να μην προσβάλλεται η συνταγματική τάξη κράτους μέλους;»

Η πλήρης απάντηση Ρεν

Απάντηση του κ. Rehn εξ ονόματος της Επιτροπής (14.2.2013):

«Η Επιτροπή έχει υπόψη της τη συγκεκριμένη απόφαση που έχει εκδοθεί από ελληνικό Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο (το Ελεγκτικό Συνέδριο), στην οποία αναφέρεται το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει τη συμμόρφωση του εθνικού δικαίου με το Ελληνικό Σύνταγμα».

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231235522

No comments: