Κύμα ρευστοποιήσεων "χτυπά" τις ευρωαγορές
σήμερα, υπό το φόβο η Fed να περιορίσει το πρόγραμμα στήριξης της
οικονομίας. Το κλίμα επιδείνωσε και η αναπάντεχη πτώση του δείκτη PMI
της ευρωζώνης, ενδεικτικό του ότι η σκληρή λιτότητα συνεχίζει να
πλήττει την οικονομική δραστηριότητα.
Πιο συγκεκριμένα, πτώση 1% καταγράφει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx
600, στις 286 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 1,62% στις 6.292
μονάδες, απώλειες 1,67% για τον δείκτη CAC 40 στο Παρίσι, στις 3.647
μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,78% στις 7.591 μονάδες.
Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB είναι στο -2,65% και στις 16.087 μονάδες, ενώ στο -1,32% είναι και ο ΙΒΕΧ στις 8.055 μονάδες.
Ενδεικτικό των ανησυχιών είναι και η πτώση του ευρώ κάτω από τα επίπεδα του 1,32 δολαρίων, αφού τώρα βρίσκεται στο 1,3172 δολ. με απώλειες -0,8%.
Στο ταμπλό, η ΑΧΑ υποχωρεί 3%, καθώς τα αποτελέσματα απογοήτευσαν τους αναλυτές, ενώ για τον ίδιο λόγο υποχωρεί κατά 3,3% και η ελβετική Straumann.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές ανησυχούν για την πορεία της ανάπτυξης, την ώρα που στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της αμερικανικής νομισματικής επιτροπής (FOMC), οι επενδυτές διαπίστωσαν μια διάθεση να περιοριστεί η υπερβολική νομισματική χαλάρωση που έχει ξεκινήσει από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. Μάλιστα, η Fed εξέφρασε τις εντεινόμενες ανησυχίες της για τους επενδυτικούς κινδύνους εξαιτίας της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, ωστόσο δεν απάντησε στις μεγάλες ανησυχίες για την εύθραυστη πορεία της οικονομίας.
Ωστόσο, οι αναφορές σχετικά με το αμφίρροπο εκλογικό αποτέλεσμα πυκνώνουν τα τελευταία 24ωρα. Δεν είναι μόνο το χθεσινό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Ρώμη θα καεί, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα», καθώς όπως υποστήριζε καμία πολιτική δύναμη δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει μια δυναμική που θα της επιτρέψει να υλοποιήσει το έργο της. Ούτε ακόμα οι ανησυχίες για την επάνοδο του Silvio Berlusconi στην εξουσία, την οποία απεύχονται στο σύνολο τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες (πόσο μάλλον οι αγορές).
Έντονες είναι οι ανησυχίες και για τον Beppe Grillo, τον γνωστό Ιταλό κωμικό, και στο «κίνημα των 5 Αστέρων», το οποίο θριάμβευσε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις έφερναν τον Grillo στην τρίτη θέση (πίσω από τον Berlusconi, μπροστά από το Monti) ενώ το γεγονός ότι αντλεί ψήφους τόσο από την κεντροαριστερά όσο και από την κεντροδεξιά, τον καθιστά ως το μόνο υποψήφιο του οποίου η δυναμική δεν έχει καμφθεί όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης.
Άλλωστε ο Grillo, αν και γνωστός στην ιταλική show-biz, είναι ένα άφθαρτο πολιτικά πρόσωπο, γεγονός που έχει τη σημασία του σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η ιταλική κοινή γνώμη έχει απηυδήσει με τη διαφθορά των πολιτικών. Επιπλέον, η ρητορική του κατά της λιτότητας, κατά της Ευρώπης, κατά του ευρώ, όσο και αν έχει χαρακτηριστεί λαϊκίστικη, βρίσκει ανταπόκριση στους Ιταλούς, οι οποίοι βλέπουν την άλλοτε ισχυρή οικονομία τους να έχει γονατίσει. Ενδεικτικό άλλωστε της δυναμικής του Grillo είναι το «άνοιγμα» που του έκανε ο Bersani, ο οποίος δεν απέκλεισε μια κυβερνητική συμμαχία με «το κίνημα των 5 Αστέρων». Πρόταση όμως που απέκλεισε κατηγορηματικά ο Grillo.
Στα μάκρο της ημέρας, στις 47,8 μονάδες υποχώρησε ο μεταποιητικός δείκτης PMI τον Φεβρουάριο, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ενίσχυση στις 48,5 μονάδες. Τον Ιανουάριο ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 47,9 μονάδες.
Ο PMI υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 47,3 μονάδες, έναντι 48,6, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για ενίσχυση στις 49 μονάδες. Ο σύνθετος PMI υποχώρησε στις 47,3 μονάδες.
Από την άλλη, ανέκαμψε η μεταποιητική δραστηριότητα στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, με τον δείκτη PMI να διαμορφώνεται πάνω από τις 50 μονάδες, στις 50,1.
Οι αναλυτές ανέμεναν ενίσχυση του δείκτη στις 50,5 μονάδες. Τον Ιανουάριο είχε διαμορφωθεί στις 49,8 μονάδες.
Στις 43,6 μονάδες διαμορφώθηκε ο μεταποιητικός δείκτης PMI στη Γαλλία τον Φεβρουάριο, έναντι 42,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν τον δείκτη στις 43,8 μονάδες.
Ο δείκτης PMI υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 42,7 μονάδες, έναντι 43,6 τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν τον δείκτη στις 44,5 μονάδες.
http://www.bankingnews.gr/%CE%A4%CE%A1%CE%91%CE%A0%CE%95%CE%96%CE%95%CE%A3-%CE%A7%CE%91/item/79620-%CE%BA%CF%8D%CE%BC%CE%B1-%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82-fed-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%81%CE%BC%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%81%CE%AF%CF%87%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%BA%CE%AC%CF%84%CF%89-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-132-%CE%B4%CE%BF%CE%BB-%E2%80%93-%CE%AD%CF%89%CF%82-3-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8E%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%84%CF%8C-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CF%85%CF%83%CE%BF%CE%AF%CF%89%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B7%CE%BD%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-intesa-sanpaolo
ο 20% των ιταλικών επιχειρήσεων «δεν θα τα καταφέρουν» λόγω της ύφεσης, δήλωσε στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της Intesa Sanpaolo, Enrico Cucchiani.
«Το "ανώτερο" 20% των ιταλικών εταιρειών τα περασμένα τρία χρόνια είδε τον τζίρο της να αυξάνεται κατά 35-50%... από την άλλη πλευρά όμως, δυστυχώς, το "κατώτερο" 20% των εταιρειών είδε τον τζίρο του να συρρικνώνεται κατά 35-45%, έτσι είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι εταιρείες δεν θα τα καταφέρουν», δήλωσε ο CEO της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας.
Κατά τον ίδιο, ένα κύμα κατάρρευσης εταιρειών θα επηρεάσει αρνητικά τον τραπεζικό κλάδο της χώρας. «Θα φουντώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αυτό καθιστά τις τράπεζες πολύ απρόθυμες να δανείσουν τέτοιες εταιρείες. Δεν νομίζω πως το πρόβλημα είναι η διαθεσιμότητα κεφαλαίων, αλλά το θέμα της επιλογής ρίσκου», σημείωσε.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το ΑΕΠ της Ιταλίας μειώθηκε κατά 0,9% το δ’ τρίμηνο του 2012, σε τριμηνιαία βάση.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/759117/ArticleNewsWorld.aspx
Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB είναι στο -2,65% και στις 16.087 μονάδες, ενώ στο -1,32% είναι και ο ΙΒΕΧ στις 8.055 μονάδες.
Ενδεικτικό των ανησυχιών είναι και η πτώση του ευρώ κάτω από τα επίπεδα του 1,32 δολαρίων, αφού τώρα βρίσκεται στο 1,3172 δολ. με απώλειες -0,8%.
Στο ταμπλό, η ΑΧΑ υποχωρεί 3%, καθώς τα αποτελέσματα απογοήτευσαν τους αναλυτές, ενώ για τον ίδιο λόγο υποχωρεί κατά 3,3% και η ελβετική Straumann.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές ανησυχούν για την πορεία της ανάπτυξης, την ώρα που στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της αμερικανικής νομισματικής επιτροπής (FOMC), οι επενδυτές διαπίστωσαν μια διάθεση να περιοριστεί η υπερβολική νομισματική χαλάρωση που έχει ξεκινήσει από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. Μάλιστα, η Fed εξέφρασε τις εντεινόμενες ανησυχίες της για τους επενδυτικούς κινδύνους εξαιτίας της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, ωστόσο δεν απάντησε στις μεγάλες ανησυχίες για την εύθραυστη πορεία της οικονομίας.
Παράλληλα, τριγμούς στο ιταλικό χρηματιστήριο προκάλεσα οι
δραματικές εκτιμήσεις για την πορεία του ιταλικού επιχειρηματικού κόσμου
που έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intesa SanPaolo, Enrico Cucchiani,
προειδοποιώντας για κύμα χρεοκοπιών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου το
20% των ιταλικών επιχειρήσεων μπορεί να χρεοκοπήσει το επόμενο διάστημα,
εξαιτίας των συνεπειών της ύφεσης. Έχει συμβεί το εξής παράδοξο,
σύμφωνα με τον ίδιο. Τα προηγούμενα τρια χρόνια, το 20% των καλύτερων
ιταλικών επιχειρήσεων αναπτύχθηκαν κατά 35-50%, αλλά από την άλλη,
περίπου άλλο ένα 20% συρρικνώθηκε κατά 35-45%. "Είναι ξεκάθαρο ότι αυτές
οι επιχειρήσεις δεν θα τα καταφέρουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες
τους", ανέφερε ο CEO της δεύτερης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας.
Σύμφωνα
με τον ίδιο, το κύμα χρεοκοπιών που έρχεται θα έχει σοβαρές συνέπειες
στον τραπεζικό κλάδο της χώρας. Θα πυροδοτήσει τα μη εξυπηρετούμενα
δάνεια, και θα καταστρέψει τους ισολογισμούς των τραπεζών. "Δεν είναι
θέμα διάθεσης κεφαλαίων, όσο αποτίμησης κινδύνου" ανέφερε ο Cucchiani.
Στο
σημείο αυτό, θα πρέπει να τονιστεί ότι η Ιταλία βρίσκεται στην τελική
ευθεία των εκλογών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή
και Δευτέρα. Το βασικό σενάριο, στο οποίο συγκλίνουν οι εκτιμήσεις της
συντριπτικής πλειοψηφίας των διεθνών ΜΜΕ και των πολιτικών και
οικονομικών αναλυτών, είναι ότι θα επικρατήσει το κεντροαριστερό
Δημοκρατικό κόμμα του Pier Luigi Bersani. Η πλειοψηφία του στη Βουλή
θεωρείται δεδομένη, ενώ για να εξασφαλιστεί και η πλειοψηφία στη
Γερουσία θεωρείται σχεδόν δεδομένη η «συμμαχία» με τις κεντρώες δυνάμεις
του απερχόμενου πρωθυπουργού, Mario Monti. Δεδομένου ότι ο
κεντροαριστερός Bersani έχει δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα υλοποιήσει τις
μεταρρυθμίσεις που άρχισε ο Monti, το σενάριο της συμμαχίας
κεντροαριστερών και κεντρώων προβάλλει ως το καλύτερο τόσο για τους
Ευρωπαίους όσο και για την αγορά, η οποία μάλιστα φέρεται να το έχει
προεξοφλήσει.Ωστόσο, οι αναφορές σχετικά με το αμφίρροπο εκλογικό αποτέλεσμα πυκνώνουν τα τελευταία 24ωρα. Δεν είναι μόνο το χθεσινό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Ρώμη θα καεί, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα», καθώς όπως υποστήριζε καμία πολιτική δύναμη δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει μια δυναμική που θα της επιτρέψει να υλοποιήσει το έργο της. Ούτε ακόμα οι ανησυχίες για την επάνοδο του Silvio Berlusconi στην εξουσία, την οποία απεύχονται στο σύνολο τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες (πόσο μάλλον οι αγορές).
Έντονες είναι οι ανησυχίες και για τον Beppe Grillo, τον γνωστό Ιταλό κωμικό, και στο «κίνημα των 5 Αστέρων», το οποίο θριάμβευσε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις έφερναν τον Grillo στην τρίτη θέση (πίσω από τον Berlusconi, μπροστά από το Monti) ενώ το γεγονός ότι αντλεί ψήφους τόσο από την κεντροαριστερά όσο και από την κεντροδεξιά, τον καθιστά ως το μόνο υποψήφιο του οποίου η δυναμική δεν έχει καμφθεί όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης.
Άλλωστε ο Grillo, αν και γνωστός στην ιταλική show-biz, είναι ένα άφθαρτο πολιτικά πρόσωπο, γεγονός που έχει τη σημασία του σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η ιταλική κοινή γνώμη έχει απηυδήσει με τη διαφθορά των πολιτικών. Επιπλέον, η ρητορική του κατά της λιτότητας, κατά της Ευρώπης, κατά του ευρώ, όσο και αν έχει χαρακτηριστεί λαϊκίστικη, βρίσκει ανταπόκριση στους Ιταλούς, οι οποίοι βλέπουν την άλλοτε ισχυρή οικονομία τους να έχει γονατίσει. Ενδεικτικό άλλωστε της δυναμικής του Grillo είναι το «άνοιγμα» που του έκανε ο Bersani, ο οποίος δεν απέκλεισε μια κυβερνητική συμμαχία με «το κίνημα των 5 Αστέρων». Πρόταση όμως που απέκλεισε κατηγορηματικά ο Grillo.
Στα μάκρο της ημέρας, στις 47,8 μονάδες υποχώρησε ο μεταποιητικός δείκτης PMI τον Φεβρουάριο, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ενίσχυση στις 48,5 μονάδες. Τον Ιανουάριο ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 47,9 μονάδες.
Ο PMI υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 47,3 μονάδες, έναντι 48,6, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για ενίσχυση στις 49 μονάδες. Ο σύνθετος PMI υποχώρησε στις 47,3 μονάδες.
Από την άλλη, ανέκαμψε η μεταποιητική δραστηριότητα στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, με τον δείκτη PMI να διαμορφώνεται πάνω από τις 50 μονάδες, στις 50,1.
Οι αναλυτές ανέμεναν ενίσχυση του δείκτη στις 50,5 μονάδες. Τον Ιανουάριο είχε διαμορφωθεί στις 49,8 μονάδες.
Στις 43,6 μονάδες διαμορφώθηκε ο μεταποιητικός δείκτης PMI στη Γαλλία τον Φεβρουάριο, έναντι 42,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν τον δείκτη στις 43,8 μονάδες.
Ο δείκτης PMI υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 42,7 μονάδες, έναντι 43,6 τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν τον δείκτη στις 44,5 μονάδες.
http://www.bankingnews.gr/%CE%A4%CE%A1%CE%91%CE%A0%CE%95%CE%96%CE%95%CE%A3-%CE%A7%CE%91/item/79620-%CE%BA%CF%8D%CE%BC%CE%B1-%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82-fed-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%81%CE%BC%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%81%CE%AF%CF%87%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%BA%CE%AC%CF%84%CF%89-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-132-%CE%B4%CE%BF%CE%BB-%E2%80%93-%CE%AD%CF%89%CF%82-3-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8E%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%84%CF%8C-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CF%85%CF%83%CE%BF%CE%AF%CF%89%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B7%CE%BD%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-intesa-sanpaolo
ο 20% των ιταλικών επιχειρήσεων «δεν θα τα καταφέρουν» λόγω της ύφεσης, δήλωσε στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της Intesa Sanpaolo, Enrico Cucchiani.
«Το "ανώτερο" 20% των ιταλικών εταιρειών τα περασμένα τρία χρόνια είδε τον τζίρο της να αυξάνεται κατά 35-50%... από την άλλη πλευρά όμως, δυστυχώς, το "κατώτερο" 20% των εταιρειών είδε τον τζίρο του να συρρικνώνεται κατά 35-45%, έτσι είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι εταιρείες δεν θα τα καταφέρουν», δήλωσε ο CEO της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας.
Κατά τον ίδιο, ένα κύμα κατάρρευσης εταιρειών θα επηρεάσει αρνητικά τον τραπεζικό κλάδο της χώρας. «Θα φουντώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αυτό καθιστά τις τράπεζες πολύ απρόθυμες να δανείσουν τέτοιες εταιρείες. Δεν νομίζω πως το πρόβλημα είναι η διαθεσιμότητα κεφαλαίων, αλλά το θέμα της επιλογής ρίσκου», σημείωσε.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το ΑΕΠ της Ιταλίας μειώθηκε κατά 0,9% το δ’ τρίμηνο του 2012, σε τριμηνιαία βάση.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/759117/ArticleNewsWorld.aspx
No comments:
Post a Comment