21.2.13

Χ.Α.: Όλα στο κόκκινο, η επιστροφή του short

Ούτε μία μετοχή του 25άρη δεν διαπραγματεύεται σε θετικό πρόσημο. Βαριές είναι οι απώλειες, άνω του 7% για τη Βιοχάλκο, άνω του 6% για τη ΔΕΗ και τον Μυτιληναίο, άνω του 5% για την ΕΧΑΕ, την Frigoglass, την Ελλάκτωρ και την Τέρνα Ενεργειακή. Πωλητές βγαίνουν ακόμα στον ΟΠΑΠ και τη Motor Oil με απώλειες άνω του 4%, την Ιντραλότ, τον ΟΛΠ, την Alpha (που, όπως και στις υπόλοιπες τράπεζες δεν ισχύει το short selling μέχρι τον Απρίλιο), την Jumbo, τον ΟΤΕ και την ΜΕΤΚΑ με πτώση άνω του 3%.
Στα όρια των 1.000 μονάδων διαπραγματεύεται την Πέμπτη ο γενικός δείκτης του Χ.Α., αποτέλεσμα της πτώσης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Οι αγορές ανησυχούν για την απότομη άνοδο του Μπερλουσκόνι και τις δηλώσεις Μέρκελ ότι το ευρώ στέκεται σε καλά επίπεδα μεταξύ του 1,30 – 1,40 σε σχέση με το δολάριο, κάτι που ευθέωφς πλήττει τις οικονομίες του Νότου.
Κι ενώ η πτώση στο Χ.Α. χαρακτηρίζεται ως «εισαγόμενη», οι εγχώριοι, αλλά και οι ξένοι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. δε χάνουν την ευκαιρία και για λίγο... τζόγο. Σύμφωνα με χρηματιστές, στις δεικτοβαρείς μετοχές παρατηρείται short selling, με αποτέλεσμα να γυρίζει έντονα πτωτικά ο δείκτης και μάλιστα με συναλλαγές κοντά στα 56 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα λειτουργούν και τα stop losses, ενώ κλείνει και ο «αέρας», με τους επενδυτές να ανησυχούν για γύρισμα της αγοράς ακόμα και σε επίπεδα κάτω των χιλίων μονάδων.

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1879178&nt=103

No comments: