20.2.13

Goldman Sachs: Δεν υπάρχει κανένας «νομισματικός πόλεμος» σε εξέλιξη

Δεν υπάρχει κανένας νομισματικός πόλεμος σε εξέλιξη, υποστηρίζει η Goldman Sachs, κι οι κεντρικές τράπεζες απλώς «χαλαρώνουν» τη νομισματική τους πολιτική, κόντρα στις αναλύσεις άλλων κορυφαίων επενδυτικών οίκων, που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο.
Σε ανάλυσή του με τον τίτλο “Currency Wars? No, Just Monetary Easing”, ο Kamakshya Trivedi εξηγεί ότι οι δράσεις των κεντρικών τραπεζών, κυρίως ΗΠΑ και Ιαπωνίας, οδηγούν στην υποτίμηση των νομισμάτων, ωστόσο αυτό αποτελεί απλώς ένα δευτερεύον φαινόμενο. Η βασική υπόθεση είναι το γεγονόςότι οι χώρες αυτές, απλώς προσπαθούν να ενισχύσουν τις οικονομίες τους, μέσω της «χαλάρωσης» της νομισματικής τους πολιτικής.
«Είναι γεγονός ότι η «χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής στις ανεπτυγμένες οικονομίες, προκαλεί νομισματική υποτίμηση. Ωστόσο, το να πει κανείς ότι οι χώρες αυτές εμπλέκονται σε «νομισματικό πόλεμο» είναι λάθος και χάνει την ουσία των πράξεων των κεντρικών τραπεζών», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.
Εν τω μεταξύ, υπερβολικό κρίνει τον φόβο για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, λόγω της ανατίμησης του ευρώ, η Goldman Sachs.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, από το ανατιμημένο ευρώ, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs.
Ο πυρήνας αυτής της συζήτησης, έγκειται στο γεγονός ότι ένα ακόμη πιο ανατιμημένο νόμισμα είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών, ενώ οι εισαγωγές ξένων αγαθών, καθίστανται σχετικά φθηνότερες.
Μια επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου και μια αρνητική συνεισφορά στο ΑΕΠ, είναι το λογικό επακόλουθο.
Από αυτή την άποψη, η Goldman Sachs εκτιμά ότι παρά το γεγονός ότι είναι σωστή η επισήμανση ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου δεν έχει διαπραγματευτεί κάτω από την GSDEER fair value, από τα τέλη του 2005, η θεωρούμενη σχέση της με τις αρνητικές επιπτώσεις, είναι λανθασμένη.
«Μετά από πολλά χρόνια υπερτίμησης της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου, θα περίμενε κανείς τουλάχιστον μια επιδείνωση της σχετικής εμπορικής θέσης της ευρωζώνης, έναντι των ΗΠΑ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί», σχολιάζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.
Για τον ερχομό ενός νέου, παγκόσμιου μηχανισμού ελέγχουν των συναλλαγματικών ισοτιμιών, προετοιμάζουν τους επενδυτές οι αναλυτές της Goldman Sachs, με φόντο τον παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
«Σχεδόν όλες οι κεντρικές τράπεζες, αναφέρονται πλέον στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενώ πολλές στοχεύουν στην υποτίμησή του. Την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες γίνονται πιο ενεργές σε αυτό το επίπεδο, οι παραδοσιακοί στόχοι για τον πληθωρισμό περνούν στο περιθώριο», σχολιάζει ο Thomas Stolper, κορυφαίος αναλυτής συναλλάγματος της Goldman Sachs.
Όπως εξηγεί, η δυναμική που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή, οδηγεί προς έναν παγκόσμιο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών (Global Exchange Rate Mechanism (GEM).
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του μηχανισμού, είναι η μονόπλευρη πολιτική, ώστε να αποτραπεί η ανατίμηση των νομισμάτων.
Εάν το καθεστώς αυτό εξακολουθεί να υφίσταται, οι επενδυτές θα πρέπει να εξοικειωθούν με δύο βασικά στοιχεία της αγοράς:
Το ένα είναι η διαρκής χαμηλή μεταβλητότητα και οι σχετικά αιφνιδιαστικές κινήσεις, οι οποίες μπορούν να περιγραφούν ως ανακατατάξεις, συχνά και ως απάντηση στις αυξανόμενες αποπληθωριστικές πιέσεις.
Μια τέτοιου τύπου λύση, όπως ο GEM, εμπεριέχει τον κίνδυνο ενίσχυση των πολιτικών προστατευτισμού, προειδοποιεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα. Μια τέτοια αλλαγή στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα, θα χρειαστεί χρόνια ώστε ν αφομοιωθεί, αν ποτέ συμβεί αυτό.
Εν τω μεταξύ, παρά το πρόσφατο sell off στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου με φόντο τη δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την περιορισμένη  λεκτική παρέμβαση του διοικητή Mario Draghi στις συναλλαγματικές εξελίξεις, η Goldman Sachs επιμένει στην bullish πρόβλεψή της για άλμα του ευρώ στα 1,40 δολ. έως τα τέλη Μαρτίου.

http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/79438-goldman-sachs-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CE%B5%CE%BE%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BB%CF%8E%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CF%89-%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82

No comments: