1.3.11

Berenberg Bank: Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει

Εκ πρώτης όψεως, είναι εύκολο να πιστέψει κανείς ότι η λύση ενός μεγάλου haircut στα ελληνικά ομόλογα είναι σωστή, παραδέχεται ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Holger Schmieding, με άρθρο του που δημοσιεύεται στη Wall Street Journal, αφού η σημερινή στρατηγική που αγοράζει χρόνο δεν δίνει ένα τέλος στην κρίση. Όμως, μία χρεοκοπία στην Ευρώπη θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση των συμφωνηθέντων και της εμπιστοσύνης και δεν θα πρέπει να αποτελεί παρά την έσχατη λύση, προειδοποιεί.

«Για την ώρα, τα επιχειρήματα κατά μίας μη εθελοντικής αναδιάρθρωσης των χρεών της ευρωπαϊκής περιφέρειας παραμένουν ισχυρά», γράφει ο οικονομολόγος.

Όπως εξηγεί, η προσέγγιση των Ευρωπαίων, μέσω της αγοράς χρόνου, δεν έχει αποτύχει, αλλά αντίθετα κατάφερε να προστατεύσει την οικονομία της Ευρωζώνης από τις αναταράξεις καθώς οι χώρες της περιφέρειας προσαρμόζονται και προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις που δεν θα εφάρμοζαν υπό διαφορετικές συνθήκες.

«Η σημερινή προσέγγιση πρέπει να αναθεωρηθεί, αλλά όχι να εγκαταλειφθεί για χάρη του ‘ας τελειώνουμε’ με τη χρεοκοπία», τονίζει.

Μία ελληνική χρεοκοπία θα δημιουργούσε ζήτημα ηθικού κινδύνου, αφού θα περιόριζε τα βάρη των φορολογούμενων των δημοσιονομικά απείθαρχων χωρών, πλήττοντας τους φορολογούμενους στις εγκρατείς χώρες.

Επιπλέον, με τις αγορές να παραμένουν ευάλωτες μετά τη χρεοκοπία της Lehman, οι εξελίξεις ενδέχεται να βρεθούν εκτός ελέγχου.

Πάντως, Ο Schmieding τάσσεται υπέρ της επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων προς το ΔΝΤ και την ΕΕ.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=94077

No comments: