17.3.11

Γιούνκερ: Υπέρ της επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές

Υπέρ ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές (ΦΧΣ) σε επίπεδο ευρωζώνης, ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές "όχι μόνο για λόγους ιδεολογικούς αλλά κυρίως για λόγους δικαιοσύνης απέναντι στους ευρωπαίους πολίτες", τάχθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ και εισηγήτριας της σχετικής έκθεσης, κας Άννυς Ποδηματά.

Μιλώντας, κατά την διάρκεια κοινής συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο (ΕΚ) με εκπροσώπους των εθνικών Κοινοβουλίων, η κα Ποδηματά, χαιρέτισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Παρασκευής να εντάξει για πρώτη φορά στα συμπεράσματα του σαφή θέση υπέρ του ΦΧΣ σε επίπεδο παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και σε επίπεδο ευρωζώνης.
Σημειώνεται ότι το ΕΚ υιοθετώντας με μεγάλη πλειοψηφία την έκθεση της κας Ποδηματά για τα καινοτόμα μέσα χρηματοδότησης έστειλε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα υπέρ της άμεσης επιβολής φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (ΦΧΣ) σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως πρώτο βήμα προς την επίτευξη μίας παγκόσμιας συμφωνίας.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ρώτησε τον κ. Γιούνκερ σε ποιές συγκεκριμένες ενέργειες θα προβεί το Συμβούλιο προκειμένου να δώσει συνέχεια στο αίτημα αυτό.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, απαντώντας, τάχθηκε υπέρ της θέσπισης του ΦΧΣ τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ και ευρωζώνης, όπως επεσήμανε "όχι απλά για λόγους ιδεολογικούς και ηθικούς, αλλά κυρίως για λόγους δικαιοσύνης".
"Τα όσα βλέπω να συμβαίνουν στον χρηματοπιστωτικό κόσμο με ενοχλούν. Πώς θα εξηγήσουμε στους ευρωπαίους πολίτες ότι την ίδια ώρα που έχουν ξοδευτεί τόσα χρήματα για την διάσωση των τραπεζών και φορέων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, βλέπουμε οι ίδιοι αυτοί φορείς να εξακολουθούν να σωρεύουν υπέρογκα κέρδη, να "οργιάζουν" με τα bonus και να "απομυζούν" το σύστημα; " τόνισε χαρακτηριστικά ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και επεσήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει δεσμευτεί να εξετάσει και να αναπτύξει σε κάθε επίπεδο, διεθνές ευρωπαϊκό και εντός της ευρωζώνης τον τρόπο προώθησης της επιβολής του ΦΧΣ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=104031158

No comments: