16.2.13

Υπουργοί υπό επιτήρηση - Όποιος δεν μπορεί να πάει σπίτι του... - Τέλος εποχής για τον «Λέντζο»

Υπό επιτήρηση τίθονται οι υπουργοί της κυβέρνησης και ο κ. Αντ. Σαμαράς ξεκινάει κατ’ ιδίαν δίωρες συναντήσεις με όλες τις ηγεσίες των υπουργείων, με στόχο να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός και να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο.

Ο Πρωθυπουργός φέρεται έντονα δυσαρεστημένος από αρκετούς υπουργούς, τους οποίους και αποφάσισε να ελέγχει αυστηρά και με βάσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Εξάλλου, αν και πιστεύει ότι ο μεγάλος κίνδυνος πέρασε, χτυπάει το καμπανάκι λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση της προσπάθειας γιατί υφίσταται ο κίνδυνος να... «ξανακυλήσουμε».

«Θέλω να έρθετε να μου πείτε τα προβλήματά σας και ποιες λύσεις προτείνετε» είπε απευθυνόμενος στους υπουργούς του και τους ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει κύκλο συναντήσεων μαζί τους στο Μέγαρο Μαξίμου την προσεχή εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος έχει από καιρό στα χέρια του αναλυτική ενημέρωση για το έργο όλων των υπουργών, αλλά και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν σε τομείς ευθύνης τους και άρα οι συναντήσεις αναμένονται με ενδιαφέρον.

Ο κ. Σαμαράς, στη διάρκεια δυόμιση ωρών συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που είχε ως κεντρικό θέμα τον προγραμματισμό του ΕΣΠΑ, απηύθυνε αυστηρές συστάσεις στους υπουργούς για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, έκανε υποδείξεις και τους προέτρεψε να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε και εντολές για καλύτερο συντονισμό, επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και προσοχή στις δημόσιες παρεμβάσεις. Ουσιαστικά απαίτησε πολύ γρήγορους ρυθμούς, διότι έχει διαγνώσει ότι ακόμη εξαγγελίες και δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

Οι πρωθυπουργικές συστάσεις ήταν αναμενόμενες, καθώς ο κ. Σαμαράς δεν θέλει να ακυρωθεί ο κυβερνητικός προγραμματισμός, ενώ έχει εντοπίσει πολλές αδυναμίες, ενώ υπάρχει και η συσσωρευμένη αγανάκτηση των πολιτών που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

Παράλληλα ζητάει ταχύτερους ρυθμούς σε κρίσιμους τομείς, αφού τα δύσκολα είναι μπροστά και η χώρα πρέπει να φανεί συνεπείς στις δεσμεύσεις της, τόσο έναντι των πιστωτών, όσο και έναντι της κοινωνίας.

Είναι σαφές, ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να υπάρξουν και άμεσα λύσεις και σε θέματα καθημερινότητας, εκτός από την αντιμετώπιση προβλημάτων στο πεδίο της υψηλής πολιτικής.

Κοινωνική συνοχή και ανεργία

Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή, που αποτελεί όπως είπε προτεραιότητα της κυβέρνησης, ενώ στάθηκε και στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Ο κ. Σαμαράς, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να αντιμετωπίσει το μείζον θέμα της ανεργίας, που όπως τόνισε, «έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις» και σημείωσε ότι « αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η αντιμετώπισή της και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς στην εισήγησή του, συνδύασε τα χρήματα που θα έλθουν στην Ελλάδα από το ΕΣΠΑ με αναπτυξιακές πολιτικές που θα βοηθήσουν να δημιουργηθεί ανάπτυξη και να αντιμετωπισθεί η ανεργία.

«Τα χρήματα πρέπει να πάνε εκεί που θα πιάσουν τόπο, να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην αντιμετώπιση της ανεργίας και να μην υπάρξει κατακερματισμός σε μικρά έργα» είπε ο Πρωθυπουργός.

Για μια ακόμή φορά, υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής, λέγοντας ότι απέδωσε μέχρι τώρα και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην παραμονή της χώρας στο ευρώ, που όπως διευκρίνισε, εξασφαλίστηκε, ενώ πλέον, συμπλήρωσε, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης.


«Ο μαραθώνιος  συνεχίζεται» τόνισε στην εισήγησή του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης που παρουσίασε τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για το ΕΣΠΑ. Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι ο μνημονιακός στόχος απορροφήσεων για το 2013 είναι περίπου 4 δις ευρώ και ζήτησε τη συνεργασία όλων των υπουργών για την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων της περιόδου 2000-2006 (β’φάση) και για απένταξη των λεγόμενων «κοιμώμενων».
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι σε αυτό δεν θα υπάρξουν ούτε εκπτώσεις, ούτε συμβιβασμοί και πρέπει οι λίστες των προγραμμάτων να ξεκαθαριστούν μέχρι το τέλος Μαρτίου  από τα Υπουργεία και τις Περιφέρειες, ώστε να μην υπάρχουν υπερβολικές υπερδεσμεύσεις.
«Αυτό πρέπει να είναι σαφές σε όλους. Διαφορετικά θα δημιουργεί πρόβλημα στην ομαλή εκτέλεση του ΕΣΠΑ και στην πληρωμή των προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός υποστήριξε ότι με τη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής στις Βρυξέλλες και την επιτυχή διαπραγμάτευση του Πρωθυπουργού, υπάρχουν πλέον περισσότερες προϋποθέσεις για να περάσουμε από την άμυνα στην επίθεση.
«Μαζί με τους πόρους της κοινής αγροτικής πολιτικής, η χώρα έχει στη διάθεσή της 36 δις. ευρώ περίπου, που θα συνδράμουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια. Αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά. Αρκεί τα παθήματα του παρελθόντος να γίνουν μαθήματα» είπε και συμπλήρωσε: «Μαζί δε με τα 8 περίπου δις., που απομένουν να απορροφηθούν από το σημερινό ΕΣΠΑ, τα κονδύλια αυτά μπορεί να αποτελέσουν μια ουσιαστική ένεση ρευστότητας για την αγορά και τις επιχειρήσεις. Αλλά και να συμβάλουν στη στήριξη ασθενέστερων κοινωνικά στρωμάτων» .
«Μητσοτακικός» ο υφυπουργός ΕΣΠΑ

Ο Πρωθυπουργός δίνει μεγάλη σημασία στην ενεργοποίηση των υπουργών, ώστε να μην χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια και δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να παρατηρηθεί καθυστέρηση στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων, όπως συνέβαινε παλαιότερα.

Εξάλλου, η υψηλή απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων, σε συνδυασμό με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επενδύσεις, αποτελούν το τρίπτυχο για να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας που ζητάει εδώ και καιρό, ώστε να αυξηθεί η απασχόληση και να τονωθεί η αγορά.

Έχοντας διαπιστώσει αρρυθμίες και προβλήματα στο θέμα της αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, αποφάσισε να ορίσει αρμόδιο υφυπουργό και προχώρησε σε μια κίνηση, με ιδιαίτερη πολιτική σημασία.

Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να ορίσει τον βουλευτή Χανίων και πρώην δήμαρχο της πόλης, κ. Κυρ. Βιρβιδάκη, ανιψιό του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη, θέλοντας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, τα οποία είναι απαραίτητα για να αναθερμανθεί η ελληνική οικονομία.

Την ανακοίνωση την έκανε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς στο υπουργικό συμβούλιο και ο κ. Βιρβιδάκης που θα έχει πολιτικό προϊστάμενο, τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, θα ορκισθεί το μεσημέρι του Σαββάτου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια και του Πρωθυπουργού.

Τα ραντεβού με τους υπουργούς

Το πρόγραμμα των δίωρων συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τις ηγεσίες των υπουργείων ξεκινάει το πρωί της προσεχούς Τετάρτης 20 Φεβρουαρίου και θα τελειώσει το απόγευμα του Σαββάτου, 23 του μηνός.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

*Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου: στις 10 το πρωί με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, στις 12.00 με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, στις 17.00 με την ηγεσία του του υπουργείου Περιβάλλοντος και στις 19.00 με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

*Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου: στις 10.00 θα συναντήσει την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και στη μια το μεσημέρι την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

*Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου: στις 10.00 το πρωί την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, στις 12.00 του υπουργείου Εσωτερικών, στις 17.00 του υπουργείου Δικαιοσύνης και στις 19.00 του υπουργείου Παιδείας.

*Σάββατο 23 Φεβρουαρίου: στις 10.00 θα δει την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, στις 12.00 του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στις 14.00 του υπουργείου Οικονομικών.

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=498573


Η αυστηρή γλώσσα και οι προειδοποιήσεις που απηύθυνε ο πρωθυπουργός κατά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ήταν κάτι παραπάνω από απαραίτητα μετά τις υπουργικές παραφωνίες των τελευταίων ημερών.

Το πιεστικό κλίμα μέσα στο οποίο κινείται η κυβέρνηση, οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί, δεν αφήνουν περιθώρια ούτε για εφησυχασμούς, ούτε για μικροκομματικά καιροσκοπικά παιγνιδάκια.

Οι δυσλειτουργίες, οι συγκρούσεις, οι ανταγωνισμοί μεταξύ υπουργών και υφυπουργών, όχι απλώς δεν έχουν θέση σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την χώρα,αλλά υπονομεύουν την κυβερνητική προσπάθεια.

Το μοντέλο διοίκησης του παρελθόντος, με τις πελατειακές και τοπικιστικές σχέσεις, με την υποστήριξη κάθε λογής μικρό - η και μεγάλο - συμφερόντων πρέπει να τελειώνει οριστικά.

Η χώρα και η τρικομματική κυβέρνηση, έχουν μια τελευταία ευκαιρία, μετά τις αποφάσεις για απρόσκοπτη,όπως όλα δείχνουν χρηματοδότηση από τους δανειστές μας,που δεν πρέπει να χαθεί.

Ο διορισμός ενός νέου υφυπουργού αρμόδιου για το ΕΣΠΑ, ένδειξη ότι παρά τις ως τώρα εξαγγελίες η απορρόφηση δεν ήταν και η καλύτερη, πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για να ξεκινήσει επιτέλους ένας συντονισμένος αγώνας δρόμου για να αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό αυτή η χρηματοδότηση.Με την ανεργία να αγγίζει το 30%, με τις επιχειρήσεις να αργοπεθαίνουν από την έλλειψη ρευστότητας, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χάσιμο χρόνου.

Τα 4 περίπου δις που προβλέπονται για φέτος από το ΕΣΠΑ πρέπει, επιβάλλεται να απορροφηθούν μέχρι το τελευταίο ευρώ,μήπως και υπάρξει μια ανάσα στη χειμαζόμενη οικονομία.Και ο πρωθυπουργός,που έχει την τελική ευθύνη για την πορεία της χώρας,οφείλει να είναι άτεγκτος απέναντι στους συνεργάτες του.

Σ' αυτή την κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει θέση όποιος δεν μπορεί, όποιος παραμελεί τα καθήκοντα του, όποιος βάζει πάνω από το εθνικό συμφέρον την κομματική πελατεία του...

Υπάρχουν ευτυχώς πολλοί άξιοι άνθρωποι σ αυτή τη χώρα,που μπορούν να αναλάβουν τα καθήκοντα τους...

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=498612

 Ο καλύτερος φραπέ της Ελλάδας, πολλοί λένε και του κόσμου, δεν θα σερβίρεται πλέον στο γνωστό στέκι απέναντι από το Άλσος
 Τέλος εποχής για τον «Λέντζο» στο Παγκράτι
Καφές α λα Λέντζος
 

 
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=498610

No comments: