17.2.13

Αμήχανος ο Μόντι μπροστά στα σκάνδαλα

Λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία και ενώ η χώρα κλυδωνίζεται εσχάτως από σειρά σκανδάλων που αφορούν -μεταξύ άλλων- στο τραπεζικό σύστημα και την αμυντική βιομηχανία της χώρας ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, και υποψήφιος υπό ενωτικό ψηφοδέλτιο του κεντρώου χώρου, Μάριο Μόντι δηλώνει αμήχανος.
“Παρακολουθώντας τα σκάνδαλα να πολλαπλασιάζονται νιώθω αμήχανος. Κάποιες εξελίξεις σου δημιουργούν την εντύπωση ότι ίσως έχουμε φτάσει σ' ένα τέλος εποχής”, δήλωσε σήμερα σε ομιλία του στο Τορίνο, αναφερόμενος στα πρόσφατα σκάνδαλα.
“Διαβάζοντας για εμπλοκή στα σκάνδαλα πολλών εκπροσώπων της πολιτικής, της οικονομίας και του χρηματιστικού τομέα, βλέπω να διαδίδεται η αποσύνθεση του κοινωνικού και πολιτικού ιστού, από την οποία αναδύεται ο παραλληλισμός με μια άλλη εποχή: με τα σκάνδαλα και την δικαστική έρευνα Καθαρά χέρια, πριν είκοσι χρόνια”, πρόσθεσε ο Μόντι.
Στο μεταξύ, πολιτικό σεισμό προκαλεί το σκάνδαλο με την Monte dei Paschi. “Η τράπεζα θα υπογράψει τα «ομόλογα-Μόντι» πολύ σύντομα”, δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας, Αλεσάντρο Προφούμο για να ανοίξει ο δρόμος να πάρει από την κυβέρνηση το πακέτο διάσωσης των 3,9 δισ. ευρώ.
Τα χρήματα θα δοθούν μέσω της έκδοσης «ειδικών ομολόγων» που θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή των δανείων από το κράτος, σε μια ακόμα επιχείρηση σωτηρίας ευρω-τράπεζας από το δημόσιο σε χώρα μέλος της ευρωζώνης.
Ο διευθύνων σύμβουλος Φαμπρίτζιο Bιόλα της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ιταλία από τη Σιένα, δήλωσε πριν από λίγες μέρες πως αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται ακόμη σε συνομιλίες για την αναδιάρθρωση των «Santorini» και «Alexandria».
Τα δυο αυτά «τοξικά» παράγωγα ήταν στο κέντρο των ζημιών 730 εκατ. ευρώ που έριξαν στο καναβάτσο την αρχαιότερη στον κόσμο ιταλική τράπεζα. Μερικά από τα πιο γνωστά hedge fund ήταν από τους βασικούς "αγοραστές" την περίοδο του deal-Paschi που αποδεικνύεται πλέον καραμπινάτo σκάνδαλο.
Η όλη υπόθεση αφορά στην πώληση της τράπεζας Antonveneta στη Monte dei Paschi, από μέρους της ισπανικής Santander, πριν από έξι χρόνια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η πώληση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε έναντι 9 δισ. ευρώ, υπερτιμήθηκε κατά σχεδόν 3 δισ. ευρώ και υπάρχει η υποψία ότι μέρος του ποσού μπορεί να κατέληξε σε δωροδοκίες.
Η ιστορία έγινε επί προεδρίας Μάριο Ντράγκι στην Τράπεζα της Ιταλίας. Σήμερα είναι ο αρχιτραπεζίτης της ευρωζώνης, διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που φιλοδοξεί να εποπτεύει την... ενοποίηση τους ευρω-τραπεζικού συστήματος –κάπου στο 2014.
Παρέμβαση Ναπολιτάνο
Σε σχέση με τον ιταλό υπηρεσιακό πρωθυπουργό και τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Νοέμβριο του 2011, ο ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο δήλωσε από τις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ότι “οι πρόοδοι που επετεύχθησαν την τελευταία χρονιά πρέπει να συνεχισθούν” ενώ σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις υπογράμμισε: “Κατέκρινα, κατά κάποιο τρόπο, το ότι μετά από συμμετοχή δεκατριών μηνών στο κυβερνητικό σχήμα, κάποιες δυνάμεις τώρα καταδικάζουν με μεγάλη ευκολία την πολιτική αυτή εμπειρία"
Η δήλωση αυτή προκάλεσε αντδράσεις από την πλευρά Μπερλουσκόνι και όχι μόνο...
Η Αλεσσάντρα Μουσσολίνι δήλωσε ότι "ο Ναπολιτάνο, δεν είναι πλέον, ο πρόεδρός της", ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του μπερλουσκονικού κόμματος "Λαού της Ελευθερίας", Φαμπρίτσιο Τσικίτο, υπογράμμισε ότι "είναι καταδικαστέο, κατά κάποιο τρόπο, να γίνεται πολιτική παρέμβαση, στην τελευταία φάση της προεκλογικής εκστρατείας, από μέρους του εκπροσώπου του ύψιστου θεσμικού αξιώματος της χώρας, ο οποίος πρέπει να τηρεί πάντα ουδέτερη στάση".

Από την πλευρά του προέδρου Ναπολιτάνο, εκδόθηκε αργότερα ανακοίνωση στην οποία τονίζεται πως "Είναι εντελώς αβάσιμο να γίνεται αναφορά σε αθέμιτες παρεμβάσεις στην προεκλογική εκστρατεία".
 
http://www.enet.gr/?i=news.el.home&id=344421 

______________________________________________________________
 
 
ούνα φάτσα ούνα ράτσα
εδώ είμαστε βεβαια άμπεμπτοι μπροστά τους όμως θα συνεχίζουμε να τρέχουμε να τους πιάσουμε
 

No comments: