18.2.13

Η ΕΚΤ ωφελεί τη Γερμανία και τη Γαλλία πνίγοντας την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία

Οι επιχειρήσεις των χωρών του πυρήνα της ευρωζώνης «εξαργυρώνουν» τη χαλαρή νομισματική πολιτική έτσι ώστε να δανειστούν με χαμηλά επιτόκια ρεκόρ, ενώ εκείνες της ευρω-περιφέρειας εξακολουθούν να αγωνίζονται για να βρουν χρηματοδότηση από την αγορά, σύμφωνα με νέα στοιχεία. Η ανάλυση της Barclays των στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δείχνει ότι οι εταιρείες που έχουν βάση την «καρδιά» του μπλοκ των 17, ήταν οι κύριοι ωφελημένοι της υπόσχεσης της κεντρικής τράπεζας τον περασμένο Ιούνιο, του να κάνει δηλαδή «ό, τι χρειάζεται» για να σώσει την ευρωζώνη.
Οι εταιρείες με έδρα τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία κατάφεραν να δανειστούν από τις αγορές το καθαρό ποσό των 37 δισ. ευρώ από το εξαιρετικά φθηνό χρέος κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Αλλά οι επιχειρήσεις με έδρα την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία κατάφεραν να λάβουν μόνο 12 δισ. ευρώ του δανεισμού της αγοράς, με μόνο τις μεγαλύτερες εταιρείες, όπως η Telecom Italia και η Telefonica να είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων.

Την ίδια στιγμή, οι περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης είναι αντιμέτωπες με μία μείωση της τάξης των 65 δισ. ευρώ του καθαρού τραπεζικού δανεισμού, καθώς οι πληγείσες από την κρίση της περιοχής, τράπεζες, μείωσαν τον δανεισμό τους, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους.

Ο τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε επίσης στις χώρες του πυρήνα, αλλά αυτό εξαλείφθηκε και με το παραπάνω, από την αύξηση της χρηματοδότησης από την αγορά, εν μέσω ενός θετικού σπιράλ όπου η εύκολη χρηματοδότηση της αγοράς οδηγεί στην δημιουργία ισχυρότερων εταιρειών που είναι με τη σειρά τους πιο ελκυστικές για επενδύσεις.

Όπως τονίζει ο Julian Callow, επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays, oι γερμανικές και oi γαλλικές εταιρίες φαίνεται να έχουν ωφεληθεί δυσανάλογα από τη δράση της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ έχει βελτιώσει σαφώς την κατάσταση, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν στοιχεία κατακερματισμού της ευρωζώνης, όπως προθέτει.

Στην Ισπανία σημειώθηκε μείωση του τραπεζικού δανεισμού ύψους 43 δισ. ευρώ κατά το δεύτερο εξάμηνο σε σύγκριση με το 1,5 δισ. ευρώ της καθαρής χρηματοδότησης από την αγορά.

Οι γερμανικές και γαλλικές εταιρίες αύξησαν το δανεισμό τους από την αγορά κατά 12 δισ. ευρώ και 13 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Και η πτώση του τραπεζικού τους δανεισμού ήταν πολύ μικρότερη.

Τα στοιχεία αναμένεται να επιδεινώσουν τους φόβους του «οικονομικού κατακερματισμού» της ευρωζώνης, επισημαίνει η τράπεζα – θα μεγαλώσουν, δηλαδή, τις ήδη σημαντικές διαφορές στις οικονομικές συνθήκες μεταξύ των βορείων και των νοτίων, που άρχισαν να διογκώνονται τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν επίσης τη διαφορά του κόστους δανεισμού για τις μικρότερες επιχειρήσεις. Τα επιτόκια δανεισμού για τις μεσαίες επιχειρήσεις στη Γερμανία και τη Γαλλία είναι περίπου 3,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, ενώ τα ποσοστά για την Ισπανία και την Ιταλία είναι μεταξύ του 5,2% και του 5,6%.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν αρχίσει και θεραπεύονται, αλλά όχι η πραγματική οικονομία στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωζώνης, όπως τονίζει ο Stewart Cowley, fund manager της Old Mutual. Στο τέλος, όπως προσθέτει, η ευρωζώνη θα έχει σοβαρό πρόβλημα αν οι διαφορές μεταξύ του πυρήνα και της περιφέρειας συνεχιστούν.


http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1877351&nt=103

No comments: