Για τον ερχομό ενός νέου, παγκόσμιου μηχανισμού ελέγχουν των
συναλλαγματικών ισοτιμιών, προετοιμάζουν τους επενδυτές οι αναλυτές της
Goldman Sachs, με φόντο τον παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο που βρίσκεται
σε πλήρη εξέλιξη.
«Σχεδόν όλες οι κεντρικές τράπεζες, αναφέρονται πλέον στις
συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενώ πολλές στοχεύουν στην υποτίμησή του. Την
ώρα που οι κεντρικές τράπεζες γίνονται πιο ενεργές σε αυτό το επίπεδο,
οι παραδοσιακοί στόχοι για τον πληθωρισμό περνούν στο περιθώριο»,
σχολιάζει ο Thomas Stolper, κορυφαίος αναλυτής συναλλάγματος της Goldman
Sachs.Όπως εξηγεί, η δυναμική που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή, οδηγεί προς έναν παγκόσμιο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών (Global Exchange Rate Mechanism (GEM).
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του μηχανισμού, είναι η μονόπλευρη πολιτική, ώστε να αποτραπεί η ανατίμηση των νομισμάτων.
Εάν το καθεστώς αυτό εξακολουθεί να υφίσταται, οι επενδυτές θα πρέπει να εξοικειωθούν με δύο βασικά στοιχεία της αγοράς:
Το ένα είναι η διαρκής χαμηλή μεταβλητότητα και οι σχετικά αιφνιδιαστικές κινήσεις, οι οποίες μπορούν να περιγραφούν ως ανακατατάξεις, συχνά και ως απάντηση στις αυξανόμενες αποπληθωριστικές πιέσεις.
Μια τέτοιου τύπου λύση, όπως ο GEM, εμπεριέχει τον κίνδυνο ενίσχυση των πολιτικών προστατευτισμού, προειδοποιεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα. Μια τέτοια αλλαγή στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα, θα χρειαστεί χρόνια ώστε ν αφομοιωθεί, αν ποτέ συμβεί αυτό.
Εν τω μεταξύ, παρά το πρόσφατο sell off στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου με φόντο τη δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την περιορισμένη λεκτική παρέμβαση του διοικητή Mario Draghi στις συναλλαγματικές εξελίξεις, η Goldman Sachs επιμένει στην bullish πρόβλεψή της για άλμα του ευρώ στα 1,40 δολ. έως τα τέλη Μαρτίου.
Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, εκτιμούν ότι οι 4 βασικοί παράγοντες που στηρίζουν τις εκτιμήσεις της, παραμένουν αμετάβλητοι σε μεγάλο βαθμό.
Πρώτον, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών και σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Goldman Sachs, το δολάριο είναι πιθανό να υποτιμηθεί 2%-5% σε ετήσια βάση.
Δεύτερον, η δράση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), στηρίζει την άποψη των αναλυτών της Goldman Sachs, ότι το δολάριο παραμένει υπό την πίεση της υποτίμησης.
Τρίτον, το risk premia σε πολλά assets της ευρωζώνης έχει μειωθεί από τον περασμένο Ιούλιο κι αυτή η διαδικασία μπορεί να έχει συνέχεια.
Τέταρτον, πέρα από τα πολιτικά ζητήματα, το εξωτερικό ισοζύγιο της περιοχής παραμένει σε μια πολύ στερεή θέση, σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ, κι αυτή η σχετική εικόνα είναι θετική για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.Εν των μεταξύ, σε υψηλά 13 μηνών έφτασε η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στα τέλη Ιανουαρίου, με φόντο την αποδυνάμωση του γεν και της στερλίνας, με την Goldman Sachs να διερωτάται πως θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε ενδεχόμενο ράλι προς τα 1,40 δολ.
http://www.bankingnews.gr/texnikianalisiektheseis/item/79176-goldman-sachs-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CF%85%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B5-%CE%AD%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B9%CF%83%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC
No comments:
Post a Comment