18.2.13

Οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στη στερλίνα

Hedge funds και μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι πουλάνε στερλίνα μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη της οικονομίας της Μεγάλης Βρετανίας και την απειλή υποβάθμισης εξαιτίας του χρέους. Το εκρηκτικό για το νόμισμα μείγμα συμπληρώνει και η επερχόμενη αλλαγή του επικεφαλής στην κεντρική τράπεζα της χώρας, η οποία έχει πυροδοτήσει διάφορα σενάρια για την πολιτική που θα ακολουθηθεί.

Όλο και περισσότεροι σπεκουλαδόροι σορτάρουν τη στερλίνα, μεταδίδουν οι F.T. Σύμφωνα με στοιχεία, αυτοί που ποντάρουν σε πτώση είναι περισσότεροι από αυτούς που παίρνουν θέση στο ανοδικό σενάριο και αυτό γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο όγκος των στοιχημάτων για πτώση του βρετανικού νομίσματος είναι δεύτερος πίσω μόνο από το γεν στις τάξεις των hedge funds. Το ιαπωνικό νόμισμα έχει ήδη χάσει το 20% της αξίας του από τον περασμένο Νοέμβριο.

«Η στερλίνα δείχνει ξεκάθαρα ότι αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να ακολουθήσει το γεν και να υποστεί τη δεύτερη μεγάλη υποτίμηση ισχυρού νομίσματος», σημειώνει ο Mansoor Mohi-Uddin, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής ανάλυσης στα νομίσματα της UBS.

Πολλοί επενδυτές, περιλαμβανομένης της Franklin Templeton, ενός από τους μεγαλύτερους παίκτες στην αγορά ομολόγων διεθνώς, δηλώνουν ότι έχουν κόψει τις θέσεις τους σε στερλίνα εξαιτίας της πεποίθησης ότι οι αποδόσεις θα αυξηθούν και το νόμισμα θα υποχωρήσει. Το FX Concepts, ένα hedge fund ειδικευμένο στα νομίσματα, είναι μεταξύ των παικτών που έχουν πάρει θέσεις short.

Προειδοποίηση Fitch για υποβάθμιση Βρετανίας
Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο BBC, υψηλόβαθμο στέλεχος της Fitch Ratings δήλωσε πως η Βρετανία εξακολουθεί να κινδυνεύει με απώλεια της αξιολόγησης ΑΑΑ αν δεν μειώσει το χρέος της.

Ο David Riley επανέλαβε πως η Fitch είναι δυσαρεστημένη για την γνωστοποίηση ότι το υπουργείο Οικονομικών της χώρας δεν θα πετύχει τον στόχο του 2015-2016 σε ότι αφορά την μείωση του επιπέδου του καθαρού χρέους, δηλώνοντας πως αυτό έχει αποδυναμώσει την «αξιοπιστία» του υπουργείου.

Η Fitch έχει θέσει «αρνητικό» outlook στην αξιολόγηση ΑΑΑ της Βρετανίας από τον Μάρτιο του 2012.

Ο κ. Riley σημείωσε πως «ένας από τους παράγοντες για το αρνητικό outlook είναι το γεγονός ότι διαρκώς αυξάνουμε την πρόβλεψή μας σε ότι αφορά το επίπεδο του κρατικού χρέους και επίσης μεταθέτουμε την ημερομηνία και τον χρόνο που το χρέος θα σταματήσει να αυξάνεται και θα αρχίσει να μειώνεται».

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/758431/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: