10.3.11

Βρετανία: Αλλαγές στο συνταξιοδοτικό του Δημοσίου

Πλήρη αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος για τον δημόσιο τομέα, με πιο σκληρούς όρους, αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και όριο ηλικίας στα 60 για τις Ένοπλες Δυνάμεις, προτείνει η έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής για το ασφαλιστικό σύστημα του δημόσιου τομέα, της οποίας προεδρεύει ο πρώην υπουργός Εργασίας Λόρδος Hutton.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, τα αποτελέσματα της έκθεσης αναμένεται να υιοθετηθούν από τη βρετανική κυβέρνηση. Η βασική αλλαγή της έκθεσης συνίσταται στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Προτείνεται να μη λαμβάνεται πλέον ως κριτήριο μόνο ο τελευταίος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά να συνυπολογίζεται ο μισθός των τελευταίων χρόνων, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 3 δισ. στερλινών ετησίως.

Η έκθεση ζητά να παραμείνει το "φυσιολογικό όριο" των 60 ετών για τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, αλλά ζητά να αυξηθεί το όριο ηλικίας για όλες τις άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Όπως αναφέρει η "Guardian", το όριο συνταξιοδότησης "θα αυξηθεί από το 2018 στα 65 έτη για άνδρες και γυναίκες και περαιτέρω στα 66 έτη το 2020".
Ο Λόρδος Hutton στην έκθεση χαρακτηρίζει αναπόφευκτη την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς επεκτείνεται και το προσδόκιμο όριο ηλικίας και τονίζει πως αυτές οι προτεινόμενες αλλαγές "πλήττουν περισσότερο τα υψηλότερα εισοδήματα του δημόσιου τομέα". 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/630391/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: