15.4.13

Νέα βουτιά 4,1% για το χρυσό (σε bear-market)

Σε έντονα πτωτική τροχιά συνεχίζει η τιμή του χρυσού μετά τα αιφνιδιαστικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία, αλλά και λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου κατρακύλησε κατά 61,70 δολάρια ή 4,1% στα 1.440,10 δολ. για τα συμβόλαια Ιουνίου στις ασιατικές αγορές. Στην spot αγορά η τιμή του πολύτιμου μετάλου έχει υποχωρήσει αρκετά κάτω από τα 1.500 δολάρια η ουγγιά ήδη από την Παρασκευή.

Οι αναλυτές επιρρίπτουν τις ευθύνες για την κατάρρευση της τιμής του χρυσού σε πολλούς παράγοντες. Το κλίμα άρχισε να αλλάζει όταν επενδυτικές διατύπωσαν υποβάθμιση των προβλέψεών τους για τον χρυσό. Την προηγούμενη εβδομάδα η Goldman Sachs, αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τη μέση τιμή του χρυσού το 2013 στα 1.545 δολ. ανά ουγκιά.

Τα απογοητευτικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία επίσης συνέβαλαν. Το ΑΕΠ στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αναπτύχθηκε κατά 7,7% το πρώτο τρίμηνο του 2013, από 7,9% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ανάκαμψη στο 8%.

Ο Stan Shamu της IG Markets επισημαίνει ότι πολλές κεντρικές τράπεζες ζητούν πωλήσεις αποθεμάτων χρυσού για να καλυφθούν δημοσιονομικά ελλείμματα. «Αυτό συνέβη από τότε που ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ζήτησε από την Κύπρο να πουλήσει τα πλεονάζοντα αποθέματα χρυσού για να συμβάλει στο πακέτο στήριξη ςκαι να κλείσει ένα κενό χρηματοδότησης 6 δισ. ευρώ. Αν και η Κύπρος δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα κάνει, τα σχόλια αυτά προβλημάτισαν τους επενδυτές και προκάλεσαν sell off» εξηγεί.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/771070/ArticleNewsWorld.aspx

Chart of the day shows the price per an ounce of gold, april 2013


5-Sep-2011: $1900, 15-Apr-2013: $1385
___________________________________________

σε λίγο η επένδυση στις Σκουριές δε θα αξίζει τα λεφτά της

πρόκειται για τη 1η αγορά αρκούδων


2 comments:

ciaoant1 said...

χαχα, σωστό αυτό για τις Σκουριές. Αλλά προφανώς δε συμφωνώ καθόλου για το τι γίνεται με το χρυσό
http://ciaoant1.blogspot.gr/2013/04/blog-post_15.html

geokalp said...


είναι σίγουρο ότι είσαι από τους ειδικούς για το χρυσό σε αυτή τη χώρα ;)

η εντύπωση είναι πως ο χρυσός είναι "εμπιστοσύνη" όταν αυτή εκλείπει,
τώρα που πέφτει τι ακριβώς να σημαίνει;;