13.4.13

"Τρελές" διακυμάνσεις στην τιμή του Bitcoin - Από τα 266 δολ. στα 55 και ξανά στα 115 δολ.

Αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη, εναλλακτική και ίσως "αναρχική" μορφή αγοράς - για άλλους βέβαια δεν είναι κάτι παραπάνω από μία φούσκα- που θέλει να αλλάξει τα δεδομένα, καταργώντας τα μετρητά και αγνοώντας τις Κεντρικές Τράπεζες.
Το bitcoin, το εικονικό νόμισμα που μέχρι πριν από λίγο διάστημα, αποτελούσε αγαπημένο χόμπι των χάκερς και άγνωστη λέξη για την πλειοψηφία του κόσμου, κολυμπάει πλέον σε βαθιά νερά, καταγράφοντας τεράστιες και ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις.
Η τιμή του bitcoin, στις αρχές Μαρτίου, κέρδισε μέσα σε 2 ημέρες 40% και διαπραγματευόταν κοντά στα 48 δολάρια στο Mt. Gox, τη βασική πλατφόρμα διαπραγμάτευσης, έναντι των 13 δολαρίων που άξιζε τον Ιανουάριο και μόλις 5 σεντς το 2010.
Τότε, πολλοί απέδωσαν την άνοδο στην απόφαση κάποιων μεγάλων δυνάμεων του ίντερνετ, όπως το site“φιλοξενίας” blogs, Wordpress και η online κοινότητα Reddit, να κάνουν δεκτό το ιντερνετικό νόμισμα στις συναλλαγές τους. Άλλοι αποδίδουν τη στροφή όλο και μεγαλύτερης μερίδας των επενδυτών προς το εικονικό νόμισμα, λόγω της κρίσης στην Ευρωζώνη, της απόφασης  για κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο αλλά και των γενικότερων ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Η πορεία της τιμής του από τον Μάρτιο είναι πραγματική εντυπωσιακή. Πριν λίγες ημέρες όμως ήρθε η συντριβή. Αφού βρέθηκε στα 266 δολάρια, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ξαφνικά άρχισε να υποχωρεί βιώνοντας το δικό του κραχ με αποτέλεσμα μέσα σε 2 ημέρες να υποχωρήσει στο 1/5 της αξίας του, κοντά στα 55 δολάρια.
Την Παρασκευή η τιμή του κινήθηκε σταθεροποιητικά κοντά στα 70 δολάρια, ενώ το Σάββατο καταγράφει ανοδική τάση με τη τιμή του νομίσματος να βρίσκεται πάλι πάνω από τα 110 δολάρια!
Οι φιλοδοξίες των υποστηρικτών του Bitcoin,  δεν είναι άλλες από το να κάνουν το ιντερνετικό νόμισμα μια εναλλακτική λύση στο ευρώ, στο δολάριο και σε κάθε νόμισμα που υπόκειται στους κανόνες των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών. Και παρότι η αλήθεια είναι ότι το bitcoin μοιάζει ολοένα και πιο χρήσιμο, σε έναν κόσμο όπου οι κυβερνήσεις αποφασίζουν ξαφνικά να βάλουν χέρι στις καταθέσεις των πολιτών του, στην πραγματικότητα, η τεράστια δημοσιότητα δεν προωθεί, αλλά υπονομεύει την καθιέρωση του ως πραγματικού νομίσματος συναλλαγών.
Πώς μπορείτε να αποκτήσετε Bitcoins
Θεωρητικά, όποιος έχει στην κατοχή του έναν πολύ ισχυρό υπολογιστή μπορεί να γίνει miner, δηλαδή “μεταλλωρύχος” και ουσιαστικά να εκδώσει τα δικά του Bitcoins. Εγκαθιστώντας το ειδικό “μεταλλευτικό” λογισμικό, βάζει τον υπολογιστή του να λύσει σύνθετα μαθηματικά προβλήματα, για τα οποία κερδίζει 25 Bitcoins κάθε φορά.
Εναλλακτικά, όποιος θέλει να αγοράσει Bitcoins μπορεί να το κάνει χρεώνοντας την πιστωτική του κάρτα στο επίσημο “χρηματιστήριο” αυτού του εικονικού νομίσματος, το Mt.Gox. Εκεί, το Bitcoin είναι σε διαπραγμάτευση καθημερινά με την τιμή του να διαμορφώνεται με βάση την προσφορά και τη ζήτηση.
Ωστόσο, η δημοτικότητα του νομίσματος κάνει ολοένα και δυσκολότερη την “εξόρυξη” νέων Bitcoins. Ο μέγιστος αριθμός bitcoins που μπορούν να υπάρξουν σε κυκλοφορία ανέρχεται στα 21 εκατομμύρια ένω ήδη κυκλοφορούν 10.952.975 bitcoins!

http://www.newmoney.gr/article/8804/treles-diakymanseis-stin-timi-toy-bitcoin-apo-ta-266-dol-sta-55-kai-xana-sta-115-dol

No comments: