3.4.13

Σοκ από την παραδοχή πρώην υπουργού για την ύπαρξη λογαριασμού στο εξωτερικό

Σοκ έχει προκαλέσει στη γαλλική κοινή γνώμη και την πολιτική σκηνή η χθεσινή ομολογία του πρώην υπουργού Προϋπολογισμού Ζερόμ Καϊζάκ, ύστερα από τέσσερις μήνες αρνήσεων, ότι διαθέτει τελικά τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό.
«Ομολογία υπό μορφή ωρολογιακής βόμβας», γράφει η Liberation, που αφιερώνει τέσσερις σελίδες στο θέμα, έχει το πρόσωπο του κ. Καϊζάκ στο πρωτοσέλιδό της και το μονολεκτικό τίτλο «Ανάξιος».
«Το ψέμα που λερώνει τον Ολάντ», είναι ο τίτλος της Le Parisien ενώ στις εσωτερικές της σελίδες μία παλιότερη φωτογραφία δείχνει τον πρώην υπουργό σε μια από βήματος ομιλία του, όπου είναι κολλημένη η αφίσα: «Μάχη κατά της φοροδιαφυγής».
«Καϊζάκ: Το ψέμα» είναι ο τίτλος της οικονομικής Les Echos, που υπογραμμίζει την «ταραχή» για την εκτελεστική εξουσία, που υποχρεούται πλέον να δώσει εξηγήσεις για το τί πραγματικά ήξερε για το θέμα.
Τα λόγια του κ. Καϊζάκ «Ζητώ συγνώμη… » όπως έγραψε στο μπλόγκ του πριν πάει στον ανακριτή, προβάλλει η Le Figarop, που μιλάει στις εσωτερικές της σελίδες για «ωστικό κύμα» .
Χθες, ο πρώην υπουργός ζήτησε «συγγνώμη» στον γάλλο πρόεδρο μέσω του μπλογκ του, μετά την επίσημη απαγγελία κατηγοριών για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή.  Επί τέσσερις μήνες, από τότε που ήρθαν στην επιφάνεια οι κατηγορίες μέσω δημοσιευμάτων γαλλικού ειδησεογραφικού ιστοτόπου, ο κ. Καουζάκ αρνιόταν την ενοχή του.
Ο κ. Καουζάκ παραιτήθηκε από το αξίωμά του στις 19 Μαρτίου, όταν η εισαγγελία ανακοίνωσε την έναρξη δικαστικής έρευνας σε βάρος του.
Για «ασυγχώρητο ηθικό παράπτωμα» έκανε λόγο ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Πρόκειται για μια σκληρή αλήθεια. Ο Ζερόμ Καϊζάκ είπε ψέματα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό και στην Εθνοσυνέλευση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό.
Εν τω μεταξύ, η ελβετική εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα ότι ο κ. Καϊζάκ έχει δώσει την άδεια του στις ελβετικές αρχές να γνωστοποιήσουν τις λεπτομέρειες των λογαριασμών που διατηρεί στις τράπεζες στην UBS και την Reyl & Cie από το 1992.

http://www.naftemporiki.gr/story/634932

No comments: