7.4.13

Μάχες χριστιανών με μουσουμάνους στην Αίγυπτο

Επεισόδια αμαύρωσαν την πέμπτη επέτειο από τη σύσταση του κινήματος της 6ης Απριλίου στο Κάιρο. Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών, εξαγριώνοντας το πλήθος των περίπου 500 ατόμων που πραγματοποιούσαν πορεία, τιμώντας τον πέμπτο χρόνο από τον πρώτο ξεσηκωμό εναντίον του Χόσνι Μουμπάρακ.
Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν οκτώ άτομα, γεγονός που προσθέτει στην ένταση που ήδη υπάρχει εναντίον του νυν προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. «Ο λαός θέλει την ανατροπή του καθεστώτος», φώναζε το πλήθος, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη χώρα.
Εύθραυστη ηρεμία επικρατεί την ίδια ώρα στην πόλη Αλ Κουσούς, όπου την Παρασκευή βρήκαν το θάνατο πέντε άτομα σε συγκρούσεις μεταξύ Κοπτών και μουσουλμάνων.
Χριστιανοί Κόπτες πραγματοποίησαν το Σάββατο συγκέντρωση διαμαρτυρίας, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «θα θυσιαστούμε με την ψυχή και το αίμα μας για το σταυρό».
Τα μέτρα ασφαλείας μία μέρα μετά τα επεισόδια είναι δρακόντεια, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 15 συλλήψεις.
Η διαθρησκευτική βία έχει φουντώσει στην Αίγυπτο από την ανατροπή Μουμπάρακ και μετά, οπότε οι μουσουλμάνοι επανέκτησαν πολλές από τις ελευθερίες που τους είχαν στερηθεί από το προηγούμενο καθεστώς.
Σύμφωνα, πάντως, με τον ανταποκριτή του euronews, «παρά τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών και από τις δύο πλευρές, οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι της Αλ Κουσούς εκτιμούν ότι το περιστατικό περιορίζεται μεταξύ δύο οικογενειών και απέχει από τη διαθρησκευτική βία που θα επέτεινε την ένταση, σε έναν καιρό που οι Αιγύπτιοι αγωνίζονται να κλείσουν τις πληγές τους και να διατηρήσουν την ενότητά τους».

http://gr.euronews.com/2013/04/07/violence-erupts-in-cairo-on-uprising-anniversary/

No comments: