4.4.13

Μέτρα – σοκ από την Τράπεζα της Ιαπωνίας

Σε ριζική αλλαγή της πολιτικής της προχώρησε η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ), στην πρώτη συνεδρίαση υπό την προεδρία του νέου διοικητή Χαρουχίκο Κουρόντα, σοκάροντας τις αγορές.
Η BOJ υιοθέτησε νέο στόχο για τον ισολογισμό της και δεσμεύτηκε να διπλασιάσει τις τοποθετήσεις της σε κρατικά ομόλογα τα επόμενα δύο χρόνια, σε μια προσπάθεια να δώσει τέλος σε σχεδόν δύο δεκαετίες αποπληθωρισμού.
Η BOJ στοχεύει πλέον σε αύξηση της νομισματικής της βάσης, ετησίως, κατά περίπου 60 – 70 τρισ. γεν (645 – 775 δισ. δολάρια). Επίσης, θα αγοράζει κρατικούς τίτλους διάρκειας έως και 40 ετών, ενώ μέχρι πρότινος οι τοποθετήσεις της δεν ξεπερνούσαν σε διάρκεια τα 7 έτη.
Σε μηνιαία βάση, οι αγορές ομολόγων σχεδόν θα αυξηθούν στα 7 τρισ. γεν. (καθαρή ετήσια αύξηση περί τα 50 τρισ. γεν), με τη μέση διάρκεια λήξης τους να επεκτείνεται στα 7 από 3 έτη.
Τα θαρραλέα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης που έλαβε η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας άσκησαν πιέσεις στο γεν, ενώ οδήγησαν σε άνοδο το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας χαιρέτισε τις αποφάσεις της BOJ.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/635200

No comments: