9.4.13

«Χαλαρώστε τη λιτότητα», λένε οι ΗΠΑ στην Ευρώπη

Μήνυμα χαλάρωσης της λιτότητας στην Ευρώπη μετέφερε στις βαλίτσες του ο νέος Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου που πραγματοποιεί διήμερο ταξίδι-αστραπή στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Ο κ. Λιου συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Μπαρόζο, βαν Ρομπάι και Όλι Ρεν) και υπογράμμισε εμμέσως πλην σαφώς ότι η Ουάσιγκτον περιμένει πρωτοβουλίες για τόνωση της ανάπτυξης και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα, εκτιμώντας ότι οι εξελίξεις στην Ευρώπη (επιδεινούμενη ύφεση, ανεργία-ρεκόρ, φόβοι για τον τραπεζικό κλάδο μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο) θέτουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.
Αργά χθες το βράδυ ο Λιου συναντήθηκε στη Φραγκφούρτη με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ενώ σήμερα θα βρίσκεται στο Βερολίνο για συνομιλίες με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στην ατζέντα του κ. Λιου υπήρχε και ραντεβού με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί στο Παρίσι που όμως ακυρώθηκε για άγνωστους λόγους.
«Η οικονομία μας επηρεάζεται από τα γεγονότα στο εξωτερικό και έχουμε τεράστιο συμφέρον να είναι η Ευρώπη εύρωστη και σταθερή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι. «Στο πλαίσιο αυτό, ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα για τα σχέδια των Ευρωπαίων εταίρων μας να τονώσουν την ζήτηση καθώς η ανεργία αυξάνεται». Και πρόσθεσε πόσο μεγάλη σημασία αποδίδει η Ουάσιγκτον στην υλοποίηση των σχεδίων για την τραπεζική ένωση ώστε η διαχείριση των προβληματικών τραπεζών να γίνεται με ενιαίο και προβλέψιμο τρόπο σε ολόκληρη την Ε.Ε. Ο κ. Ρομπάι από την πλευρά του σημείωσε ότι είχε μια «ζωηρή συζήτηση για την δημοσιονομική πολιτική και τον ρυθμό της προσαρμογής» με τον Αμερικανό αξιωματούχο (διπλωματική φρασεολογία για διάσταση απόψεων) και υπεραμύνθηκε της ακολουθούμενης πολιτικής, δηλαδή της γερμανικής εμπνεύσεως συνταγής της αδυσώπητης λιτότητας.
Πορτογαλία
Το ότι το αμερικανικό μήνυμα απευθύνεται σε «ώτα μη ακουόντων» καταδεικνύεται και από τις αντιδράσεις στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πορτογαλίας που έκρινε αντισυνταγματικά μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ (ή 0,8% του ΑΕΠ), τινάζοντας στον αέρα τον φετινό προϋπολογισμό της χώρας και την προοπτική επίτευξης του στόχου για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5,5% του ΑΕΠ. Ο πρωθυπουργός Κοέλιο ήδη προανήγγειλε ευρείες περικοπές κρατικών δαπανών (υγεία, παιδεία και κράτος πρόνοιας), όμως Βρυξέλλες και Βερολίνο πιέζουν ασφυκτικά να συγκεκριμενοποιηθούν τα ισοδύναμα μέτρα εδώ και τώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, η τρόικα αναμένεται στη Λισαβόνα εκτάκτως τις επόμενες ημέρες για διαβουλεύσεις. Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, καθώς στο άτυπο ECOFIN στο Δουβλίνο στο τέλος της εβδομάδας θα συζητηθεί το πορτογαλικό αίτημα για επιμήκυνση των δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης που αποτελεί «κλειδί» για την επιστροφή της χώρας στις αγορές τους επόμενους μήνες. Αν μέχρι τότε δεν υπάρχει αξιόπιστο σχέδιο για τα «ισοδύναμα», τότε η Πορτογαλία θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις σε δυσχερή θέση. Με δεδομένη την σκλήρυνση της θέσης της Γερμανίας είναι ορατό το ενδεχόμενο το αίτημα να απορριφθεί, κάτι που θα υποχρέωνε πιθανότατα τη Λισαβόνα να ζητήσει δεύτερο πακέτο στήριξης και (ακόμα) περισσότερο χρόνο για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26517&subid=2&pubid=113023636

No comments: