22.4.13

ΟΠΑΠ: Τώρα μιλάει το χρήμα

Οκτώ μήνες μετά την επίσημη έναρξη του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, η αυλαία για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ αναμένεται να πέσει σήμερα με την αξιολόγηση από το ΤΑΙΠΕΔ των προσφορών που υπέβαλαν οι δύο διεκδικητές, Emma Delta καιThird Point.

Οι σύμβουλοι που έχει προσλάβει το Ταμείο θα ανοίξουν τον φάκελο των οικονομικών προσφορών παρουσία των εκπροσώπων των δύο υποψηφίων αγοραστών, των μελών του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και θα αποφασίσουν για τον πλειοδότη. Σε ποιο ύψος θα κινηθούν (και ποιους, ενδεχομένως όρους θα θέτουν) οι προσφορές των δύο διεκδικητών; Μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν, ένα όμως είναι βέβαιο: ο υποψήφιος αγοραστής έχει κάθε λόγο να επιθυμεί να αγοράσει φθηνά, ο πωλητής να πουλήσει ακριβά και έτσι αμφότεροι προσεγγίζουν το ζήτημα από διαφορετική σκοπιά.

Για παράδειγμα, οι υποψήφιοι αγοραστές αναφέρουν πως το 2013 και το 2014 η κερδοφορία του ΟΠΑΠ θα υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, λόγω της φορολόγησης που επιβλήθηκε στα μεικτά κέρδη και των μακροοικονομικών συνθηκών. Ορισμένοι προβλέπουν πως θα χρειαστεί μια δεκαετία να φθάσει ξανά τα επίπεδα κερδοφορίας του 2008, της καλύτερης χρονιάς για την εταιρεία. Μόλις το 2015 (και αυτό υπό προϋποθέσεις) θα ξεκινήσει να εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης ο Οργανισμός καθώς τότε θα αποτυπώνεται στα μεγέθη η επένδυση της εταιρείας σταVLTs, για τα οποία έχει σχεδιαστεί να αποτελέσουν μελλοντικά την κυριότερη πηγή εσόδων. Επιπλέον, η πλευρά των αγοραστών δείχνει και προς την κατεύθυνση των λειτουργικών εξόδων όπου (δεδομένων όσων έχουν προηγηθεί αλλά και όσων προωθούνται τώρα σε επίπεδο μισθολογικού κόστους) η προσπάθεια μείωσή τους θα είναι δυσκολότερη από ότι αναμένεται.

Από την άλλη πλευρά, ο πωλητής, δηλαδή το κράτος και ο ΤΑΙΠΕΔ (αποστολή του οποίου είναι να μεγιστοποιεί τα έσοδα από κάθε αποκρατικοποίηση) μιλά για την πώληση μιας από τις μεγαλύτερες λοταρίες στην Ευρώπη, ακόμη και εν μέσω ύφεσης, πραγματοποιώντας πέρυσι τζίρο 3,9 δισ. ευρώ. Ο Οργανισμός, σημειώνεται, παρά τις ρυθμιστικές εκκρεμότητες, είναι κυρίαρχος στην αγορά, δεν υφίσταται ουσιαστικό ανταγωνισμό, διαθέτει το μονοπώλιο έως το 2013, δικαίωμα για 35 χιλιάδες παιγνιομηχανήματα, το δικαίωμα επέκτασης των παιχνιδιών του στο διαδίκτυο και ελέγχει ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά δίκτυα στην Ελλάδα με κοντά στα 5 χιλιάδες πρακτορεία.

Προς ποια μεριά θα κλίνει η ζυγαριά, θα φανεί πολύ σύντομα. To βασικό κριτήριο σε αυτή τη φάση για την πώληση του ΟΠΑΠ αποτελεί ξεκάθαρα το τίμημα και όποιος από τους δύο διεκδικητές έρθει πιο κοντά στις απαιτήσεις του πωλητή, θα είναι ο νικητής. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει, εξάλλου, στα χέρια του το φάκελο της Duff & Phelps– SK Aegis , (προσελήφθη για να εκτιμήσει το εύλογο τίμημα) η οποία και θα επιχειρηθεί να λειτουργήσει ως «οδηγός» για τον καθορισμό του τιμήματος. Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση της παραχώρησης της άδειας των Κρατικών Λαχείων το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε από την κοινοπραξία ΟΠΑΠ/ Intralot/ SG να βελτιώσει την προσφορά της με βάση την αξιολόγηση που είχε πραγματοποιήσει για την αξία της10ετούς διάρκειας αδείας.

Στην αγορά, πάντως, έχει ασκηθεί κριτική αναφορικά με τους χειρισμούς που οδήγησαν στην ταυτόχρονη ανακοίνωση των σχημάτων που θα διεκδικήσουν το 33% της ΟΠΑΠ και των οικονομικών τους προσφορών. Υποστηρίζεται πως εάν η διαδικασία προέβλεπε πρώτα την ανακοίνωση των ενδιαφερομένων που προτίθενται να καταθέσουν προσφορά (όπως αρχικά ήταν ο σχεδιασμός), το τίμημα θα είχε πιθανότητες να ήταν μεγαλύτερο.

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τη διαδικασία οι οικονομικές προσφορές θα αποσφραγιστούν στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, θα γίνουν οι εισηγήσεις των συμβούλων και θα ανακηρυχθεί ο πλειοδότης. H σύμβαση για την απόκτηση του 33% της ΟΠΑΠ θα πρέπει να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να εγκριθεί από τη Βουλή και την αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. για θέματα ανταγωνισμού.


http://www.capital.gr/news.asp?id=1779083

No comments: