9.4.13

Σύγκλιση τρόικας και κυβέρνησης για τα «κόκκινα δάνεια» - Αγκάθι, το ύψος του επιτοκίου

Μια ακόμα σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και του υπουργείου Ανάπτυξης προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για τις τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για διευκολύνσεις των δανειοληπτών ενήμερων δανείων, αλλά και τις αλλαγές στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης σημειώνουν ότι αν και υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά της τρόικας για το πόσo γενναιόδωρες πρέπει να είναι οι ρυθμίσεις αποτελεί κοινό τόπο ότι θα πρέπει άμεσα να πραγματοποιηθούν καθώς αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των «κόκκινων δανείων».
Από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις οι δυο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στην χρονική διάρκεια της περιόδου χάριτος για τους δανειολήπτες που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις και συγκεκριμένα στα 4 χρόνια (48 δόσεις), στα κριτήρια για την ένταξη στις ρυθμίσεις με εκτίμηση της συνολικής περιουσιακής κατάστασης του δανειολήπτη καθώς και στο ύψος του ανεξόφλητου δανείου το οποίο θα αφορά η ρύθμιση.
Μάλιστα φαίνεται ότι τρόικα και κυβέρνηση συμφωνούν στο ύψος του ποσού ακίνητης και κινητής περιούσιας που θα μπορούν να έχουν όσοι εντάσσονται στις ρυθμίσεις και αυτό να μην ξεπερνά συνολικά τις 300.000 ευρω.

Στις συζητήσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές, που γίνονται τις τελευταίες ημέρες, η πλευρά της τρόικας έχει διατυπώσει την θέση να ενταχθούν όσο το δυνατό περισσότερες κατηγορίες πολιτών που επλήγησαν από την οικονομική κρίση αλλά να υπάρξει και χαμηλότερο όριο στα υπόλοιπα των δανειων.Στο τραπέζι έχει πέσει η άποψη το ύψος του
ανεξόφλητου δανείου να μην ξεπερνά το ποσό των 125.000 ευρω δηλαδή 5 φορές περισσότερο από το εισόδημα του δανειολήπτη και όχι τα 180.000 ευρω που αρχικά προωθούσε η κυβέρνηση.

Επίσης η τρόικα ενώ συμφωνεί η διάρκεια της περιόδου χάριτος να είναι τετραετής , ζητά να υπάρχει εξαμηνιαία επανεξέταση της οικονομικής κατάστασης των δικαιούχων. Ωστόσο αγκάθι στην διαπραγμάτευση παραμένει το επιτόκιο της περιόδου χάριτος καθώς η τρόικα να ζητά να μην είναι σταθερό στο 1,5% όπως αρχικά πρότεινε το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά να ακολουθεί το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ενστάσεις τρόικας για Κυριακές και εκπτώσεις 

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις για τις ρυθμίσεις των δανείων συνεχίζονται συζήτηση φαίνεται ότι έχει ανοίξει και για ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νέο αγορανομικό κώδικα ο οποίος μάλιστα έχει καθυστερήσει να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές .

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου φέρεται να δέχεται πιέσεις από την τρόικα να εγκαταλείψει το αρχικό της σχέδιο για πλήρη απελευθέρωση των Κυριακών για όλες τις επιχειρήσεις που στεγάζονται σε καταστήματα κάτω των 250 τ.μ. και 7 Κυριακές για όλες τις επιχειρήσεις (μικρές και μεγάλες) .

Μάλιστα οι ίδιες πήγες αναφέρουν ότι η θέση της τρόικα είναι το άνοιγμα των όλων επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους συνολικά δέκα Κυριακές το χρόνο, ώστε να μην υπάρχουν αποκλεισμοί και να δημιουργούνται προβλήματα στον ανταγωνισμό, κάτι που δεν είναι πολύ μακριά από την θέση των μικρομεσαίων εμπόρων που αντιδρούσαν στο άνοιγμα των επιχειρήσεων 52 Κυριακές το χρόνο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα τέθηκε εκ νέου στις συναντήσεις που είχαν τις προηγούμενες ημέρες στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει καμία συμφωνία σχετικά με το θέμα αυτό. Παράλληλα ζήτημα φαίνεται να υπάρχει και για το θέμα των εκπτώσεων με την τρόικα να ζητά πλήρη απελευθέρωση.

Πάντως κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι εφόσον αυτό υφίσταται πρόκειται για αναδίπλωση της κυβέρνησης η οποία μέχρι πριν από ένα μήνα ήταν κάθετη στο θέμα της απελευθέρωσης της Κυριακής χαρακτηρίζοντας μάλιστα εκείνους που αντιδρούσαν ως αναχρονιστικούς ενώ τονίζουν ότι εάν έφτανε μια τέτοια διάταξη στη Βουλή θα έβρισκε εμπόδιο από βουλευτές της συγκυβέρνησης που -σε επαφές με εκπρόσωπους του εμπορικού κόσμου το προηγούμενο διάστημα - υποστήριζαν ότι μια τέτοια ρύθμιση θα ήταν καταστροφική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

http://www.tanea.gr/news/economy/article/5010946/konta-se-symfwnia-me-troika-gia-tis-rythmiseis-twn-kokkinwn-daneiwn/

Τη «χρυσή τομή» για το ύψος του επιτοκίου με το οποίο θα επιβαρύνονται οι δανειολήπτες που θα υπάγονται στη ρύθμιση χρεών για ενυπόθηκα δάνεια αναζητούν υπουργείο Ανάπτυξης και τρόικα. Το σημείο αυτό αποτελεί σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης το μεγαλύτερο «αγκάθι», αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα ανάμεσα σε τεχνικά κλιμάκια και σε στελέχη της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, φαίνεται ότι υπήρξε σχετική πρόοδος, ειδικά σε ό,τι αφορά την προσέγγιση για την επίπτωση που θα έχει η ρύθμιση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Τα δύο σημεία στα οποία φέρεται ότι υπάρχει συμφωνία είναι τα εξής: Πρώτον, η περίοδος χάριτος θα είναι 48 μήνες. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει διαφοροποίηση σε σχέση με την αρχική πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς στη διάρκεια της περιόδου χάριτος ο δανειολήπτης δεν θα πληρώνει μόνο τους τόκους, αλλά και ένα μέρος της δόσης, τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις που μένει να καθορισθούν. Δεύτερον, θα λαμβάνονται υπόψη ως εισοδηματικά κριτήρια όλα τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζικών του καταθέσεων. Αξιόπιστες πηγές επισημαίνουν πως σε ό,τι αφορά το περίγραμμα της ρύθμισης, όχι μόνο έχει υπάρξει συμφωνία, αλλά οι εκπρόσωποι των δανειστών υποστήριξαν ότι ανάλογη πρόταση πρέπει να γίνει και σε άλλες χώρες, προκειμένου να δοθεί κίνητρο στην τραπεζική αγορά για πιο δραστικές διαδικασίες στη ρύθμιση χρεών.
Σημειώνεται ότι το βράδυ της Κυριακής είχε πραγματοποιηθεί και άλλη σύσκεψη για το ίδιο θέμα, επίσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, κατά την οποία οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί επί της προτεινόμενης ρύθμισης, θέτοντας ζήτημα αρνητικών επιπτώσεων στο τραπεζικό σύστημα. Μάλιστα, φέρεται να εξέφρασαν κι έναν επιπλέον προβληματισμό για ενδεχόμενη επανεμφάνιση του φαινομένου της φυγής καταθέσεων μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει το επιτόκιο κατά την περίοδο χάριτος να ανέρχεται σε 1,5%, ενώ η τρόικα από την πλευρά της φέρεται να ζητεί αυτό να μην είναι σταθερό, αλλά να ακολουθεί το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μάλιστα, βασικό επιχείρημα των δανειστών είναι ότι το κράτος δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε διμερείς συμβάσεις, όπως είναι αυτές των δανειοληπτών με τις τράπεζες.
Το υπουργείο Ανάπτυξης από την πλευρά του υποστηρίζει ότι, με βάση τους υπολογισμούς που έχει κάνει, το θεωρούμενο χαμηλό επιτόκιο του 1,5% θα έχει μικρή επίδραση στις τράπεζες, ειδικά καθώς αυτό θα ωφελήσει όσους είχαν λάβει δάνειο τουλάχιστον μία δεκαετία πριν, όταν τα επιτόκια ήταν πολύ υψηλότερα. Οι εν λόγω δανειολήπτες, όμως, έχουν μικρό ανεξόφλητο υπόλοιπο και επομένως η επίπτωση στις τράπεζες από μια ρύθμιση που προβλέπει χαμηλό επιτόκιο θα είναι μικρή. Οι συναντήσεις υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αναμένεται να συνεχισθούν και σήμερα, αλλά μέχρι και χθες το βράδυ δεν είχε ορισθεί συνάντηση μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και των επικεφαλής της τρόικας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_09/04/2013_516767

No comments: