7.4.13

Το Λουξεμβούργο είναι έτοιμο να περιορίσει το τραπεζικό του απόρρητο - Χαιρετίζει ο Σόιμπλε

Το Λουξεμβούργο είναι έτοιμο να περιορίσει εν μέρει το αμφιλεγόμενο τραπεζικό του απόρρητο για να βάλει φρένο στη φοροδιαφυγή, δηλώνει σήμερα σε γερμανική εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν.

«Το Λουξεμβούργο είναι έτοιμο να περιορίσει το τραπεζικό του απόρρητο»
«Θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τις ξένες φορολογικές αρχές», δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στη Frankfurter Allgemeine Zeitung μετά τις μομφές από εταίρους της ευρωζώνης για τις ιδιαίτερες τραπεζικές πρακτικές του Λουξεμβούργου.

«Η διεθνής τάση πηγαίνει προς μια αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών. Δεν είματε πλέον αυστηρά αντίθετοι σ' αυτό», υπογράμμισε ο Φρίντεν.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στις καταβολές τόκων σε ξένους πελάτες ως παράδειγμα πληροφοριών που θα μπορούσαν να διαβιβάζονται στις χώρες προέλευσης και διαβεβαίωσε ότι «το Λουξεμβούργο δεν υπολογίζει στους πελάτες που θέλουν να κάνουν οικονομία στους φόρους τους».
Το Λουξεμβούργο, ένα από τα έξι ιδρυτικά μέλη της ΕΕ, κατηγορείται ολοένα και περισσότερο κυρίως για την κουλτούρα του τραπεζικού απορρήτου την οποία συντηρεί.
Ο Φρίντεν είχε δηλώσει πρόσφατα ότι επιθυμεί οι πελάτες των τραπεζών να έρχονται στο Λουξεμβούργο «όχι για να διαφύγουν από την εφορία ... αλλά επειδή τα προϊόντα μας και οι υπηρεσίες μας είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στις διεθνείς ανάγκες».
Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, ο χρηματοπιστωτικός τομέας της χώρας περιλαμβάνει 141 τράπεζες από 26 χώρες και 3.840 επενδυτικά ταμεία που επιχειρούν σε 70 άλλες χώρες.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63809094Την ανακοίνωση του Λουξεμβούργου, ότι είναι έτοιμο να περιορίσει το τραπεζικό του απόρρητο, χαιρετίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα.
«Χαιρετίζω κάθε βήμα προς την κατεύθυνση μιας αυτόματης ανταλλαγής τραπεζικών πληροφοριών», αναφέρει ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα. «Είμαστε σε στενή επαφή με το Λουξεμβούργο και συζητήσαμε αυτό το θέμα πριν από μερικές εβδομάδες στο Βερολίνο με τους γερμανόφωνους υπουργούς Οικονομικών», σημειώνει, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από τη δημοσίευση της συνέντευξης.
Από την πλευρά τους, πάντως, οι Νέοι Φιλελεύθεροι του Λουξεμβούργου (JDL), που αποτελούν κλάδο του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, του κύριου σχηματισμού της αντιπολίτευσης, επέκριναν αυστηρά την απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει το τραπεζικό απόρρητο.
«Το τραπεζικό απόρρητο είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την προστασία της ιδιωτικής σφαίρας και πρέπει να διατηρηθεί», τονίζει ο σχηματισμός σε ανακοίνωσή του.
Οι Νέοι Φιλελεύθεροι κατηγορούν την κυβέρνηση συνασπισμού ότι υποχώρησε στη διεθνή πίεση και στην πίεση των μέσων ενημέρωσης, τα οποία εξομοιώνουν τη χρηματαγορά του Λουξεμβούργου με φορολογικό παράδεισο συγκρίσιμο με τα νησιά Καϊμάν.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/636472

 

No comments: