4.4.13

Τουρκία:Έκκληση Οτσαλάν στους κούρδους να αποχωρήσουν χωρίς όπλα

Ο φυλακισμένος κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν κάλεσε τους μαχητές του PKK να αποχωρήσουν από την Τουρκία χωρίς τα όπλα τους, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για τον τερματισμό της πολυετούς σύγκρουσης με τον τουρκικό στρατό που έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 40 χιλιάδων ανθρώπων, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν θα συναντηθεί το βράδυ της Πέμπτης με την επιτροπή σοφών που συγκρότησε η κυβέρνηση για να προωθήσει τη διαδικασία αποχώρησης των κούρδων μαχητών από τη χώρα.
Ο Οτσαλάν μετά τη σύλληψή του, στο Ναϊρόμπι της Κένυας, τον Φεβρουάριο του 1999  
Ο Οτσαλάν μετά τη σύλληψή του, στο Ναϊρόμπι της Κένυας, τον Φεβρουάριο του 1999  

Η έκκληση του Οτσαλάν, η οποία ικανοποιεί αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης, θα διαβιβαστεί στην ηγεσία του ΡΚΚ στην οροσειρά Καντίλ, στο βόρειο Ιράκ. Πάντως, το κουρδικό κόμμα έχει εκφράσει  αντιρρήσεις στους όρους της αποχώρησης που έχει θέσει η Άγκυρα. 

Η διαδικασία αποχώρησης θα αρχίσει στις 18 Απριλίου, αφού το μήνυμα διαβιβαστεί στην ηγεσία του ΡΚΚ στην οροσειρά Καντίλ,  αναφέρει το δημοσίευμα, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. 
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αποχώρηση θα αρχίσει στο Τοκάτ και το Τούντζελι, τις πιο απομακρυσμένες από τα ιρακινά σύνορα περιοχές, όπου έχουν αναπτυχθεί αντάρτες του ΡΚΚ. Τη διαδικασία αποχώρησης θα επιβλέψει η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών και η τοπική κυβέρνηση του Κουρδιστάν.
 
Η εφημερίδα Yeni Safak, που πρόσκειται στην κυβέρνηση, γράφει ότι ο Αμπ. Οτσαλάν έστειλε το μήνυμα την Τετάρτη μέσω αντιπροσωπείας του φιλοκουρδικού Κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BPD), που τον επισκέφθηκε στη φυλακή στο νησί Ιμραλί, νοτίως της Κωνσταντινούπολης. 
 
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί το βράδυ της Πέμπτης με την 63μελή επιτροπή σοφών, την οποία συγκρότησε η κυβέρνηση για να προωθήσει τη διαδικασία αποχώρησης των κούρδων μαχητών από τη χώρα. Η επιτροπή απαρτίζεται από ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους και καλλιτέχνες. 
 
Το PKK κήρυξε κατάπαυση του πυρός με την Τουρκία τον περασμένο μήνα, μετά από μήνες συνομιλιών με την κυβέρνηση Ερντογάν. Ζήτησε νομική προστασία για να αποτραπούν στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον των μαχητών του κατά την αποχώρησή τους με προορισμό τις βάσεις τους στο βόρειο Ιράκ, όρο τον οποίο απέρριψε η τουρκική κυβέρνηση.
 
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=355220

No comments: