5.4.13

ΙΙF:Τα μηνύματα Κύπρου και Αργεντινής στις αγορές

Οι εξελίξεις στην Κύπρο και την Αργεντινή τον τελευταίο μήνα μπορεί να μην είχαν άμεσο και μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο, αλλά ενδέχεται να επηρεάσουν καθοριστικά τις προσδοκίες και τη συμπεριφορά των αγορών σε μελλοντικές περιπτώσεις επίλυσης κρίσεων, αναφέρει σε έκθεση του το IIF.

Συγκεκριμένα, το ινστιτούτο σημειώνει ότι οι αποφάσεις στις χώρες αυτές μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σχετικά με τα δικαιώματα των πιστωτών και την "νομική βεβαιότητα", τα οποία αποτελούν το θεμέλιο των πιστωτικών αγορών.

Το “bail –in” στην Κύπρο
Το IIF σημειώνει ότι η κυπριακή διάσωση έχει δημιουργήσει προηγούμενα που θα επηρεάσουν τις προσδοκίες των αγορών για μελλοντικές τραπεζικές διασώσεις.

Πρώτον, το γεγονός ότι η Κύπρος αναγκάστηκε να επιβάλλει περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων των τραπεζών. Ταυτόχρονα, το κούρεμα των καταθέσεων σε συνδυασμό με τους περιορισμούς θα οδηγήσουν σε μεγάλη ύφεση, κοντά στο 10% με 15% το 2013.

Δεύτερον, η απόφαση για το «bail-in» στους καταθέτες, αποτελεί μια προσπάθεια των χωρών του πυρήνα της ευρωζώνης να προσφέρουν όσο το δυνατόν λιγότερη οικονομική βοήθεια σε χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση. Η ευθύνη για πιθανές τραπεζικές απώλειες παραμένει εθνική και δεν διαμοιράζεται στην ευρωζώνη.
Τρίτον, οι καταθέτες και οι ομολογιούχοι των τραπεζών είναι περισσότερο εκτεθειμένοι από τους επενδυτές κρατικών ομολόγων όσον αφορά την ανάληψη του βάρους για τη διάσωση μιας χώρας.


Το λάθος της Αργεντινής
Από την άλλη πλευρα, η Αργεντινή παρέδωσε την περασμένη Παρασκευή στο δικαστήριο εφέσεων των ΗΠΑ την πρόταση της για την αποπληρωμή των ομολογιούχων που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του 2002. Η πρόταση είναι ίδια με τις προηγούμενες προτάσεις που είχαν απορρίψει οι ομολογιούχοι.

Ως εκ τούτου, σημειώνει το IIF, το δικαστήριο των ΗΠΑ αναμένεται να μην δεχτεί την προσφορά της κυβέρνησης της Αργεντινής. Στη συνέχεια θα πρέπει να αποφασίσει, αν θα επιβεβαιώσει την απόφαση που αναγκάζει την Αργεντινή να καταβάλλει 1,3 δισ. δολάρια στους ομολογιούχους.

Η Αργεντινή θα μπορούσε να αντιδράσει ζητώντας ακρόαση από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ή να μην πληρώσει τα ομόλογα.

Σύμφωνα με το IIF, η θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Αργεντινή αποτελεί δίδαγμα για τις αρνητικές επιπτώσεις της μονομερούς αντιμετώπισης των ομολογιούχων. Η εμπειρία της χώρας θα δώσει κίνητρο στους επενδυτές κρατικού και ιδιωτικού χρέους να βασιστούν σε εθελοντικές και καλόπιστες διαπραγματεύσεις.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/768958/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: