11.4.13

Wall Street: Ολοταχώς προς τις 15.000 μονάδες ο Dow

Δεν είναι τυχαίο που ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ(Fed), Μπεν Μπερνάνκι, έχει το προσωνύμιο «Ελικοπτεράς Μπεν».
Όχι δεν είναι πιλότος. Είναι αυτός, όμως, που από τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη είχε δηλώσει σε ομιλία του προ περίπου μιας δεκαετίας, ότι θα έκανε τα πάντα για να αποφευχθεί μια ύφεση στις ΗΠΑ, κι ότι θα διοχέτευε στην αγορά όση ρευστότητα κι αν χρειαζόταν. Στην ανάγκη θα σκόρπαγε το χρήμα από ελικόπτερα...
Αυτό που κάνει από το Μάρτιο του 2009, όταν και ξεκίνησε το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής της Fed, είναι ότι πλησιέστερο στο σκόρπισμα χρημάτος από ελικόπτερο.
Νωρίτερα, το Δεκέμβριο του 2008, ο κ. Μπερνάνκι είχε μηδενίσει τα επιτόκια με τα οποία η Fed δάνειζε στις τράπεζες των ΗΠΑ, εξαντλώντας κάθε περιθώριο «ποιοτικής χαλάρωσης» στην νομισματική της πολιτική.
Για να αυξήσει τη ρευστότητα στην αγορά, το οποίο ήταν ο υπέρτατος στόχος, ξεκίνησε την... ποσοτική χαλάρωση, δηλαδή την εκτύπωση νέου χρήματος.
Επειδή αυτό δεν γίνεται όπως πριν από 100 χρόνια, με μια εκτυπωτική μηχανή που τύπωνε στην κυριολεξία χαρτονομίσματα, ο κ. Μπερνάνκι ξεκίνησε να «εκτυπώνει» ηλεκτρονικό χρήμα, αγοράζοντας «τοξικούς» τίτλους των αμερικανικών τραπεζών και τίτλους του αμερικανικού Δημοσίου, επιτυγχάνοντας επί της ουσίας να δανίζει δίχως περιορισμό τα πιστωτικά ιδρύματα και την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Τι έκαναν οι τράπεζες όλα αυτά τα κεφάλαια; Τα έριξαν στο Χρηματιστήριο τονώνοντας τεχνητά τη ζήτηση των μετοχών και τις αποδόσεις τους ώστε επίσης τεχνηέντως να εμφανίζουν υπερκέρδη (τα δάνεια δεν ήταν πια διόλου επικερδής επιχείρηση...).
Από το Μάρτιο του 2009, όταν και ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του κ. Μπερνάνκι, μέχρι και σήμερα εκτυλίσσεται στη Wall Street ένα εντυπωσιακό ράλι μετοχών που έχει οδηγήσει σε νέα ιστορικά υψηλά τους χρηματιστηριακούς δείκτες.
Στο διάστημα αυτό, ο δείκτης S&P 500 σχεδόν υπερτριπλασιάστηκε από το ενδοσυνεδριακό ναδίρ των 666 («σατανική» σύμπτωση;) μονάδων στο ιστορικό «ζενίθ» των 1.595 μονάδων.
Όμοια, ο Dow Jones σχεδόν υπερδιπλασιάστηκε πλησιάζοντας την Πέμπτη ακόμα πιο κοντά στα επίπεδα των 15.000 μονάδων.
Στις 18:35 ώρα Ελλάδος ο δείκτης Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,45% στις 14.868 μονάδες.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26502&subid=2&pubid=113025192

No comments: