2.4.13

Αποδέσμευση 10% των καταθέσεων στην ΚΥΠΡ & δικαστική εμπλοκή με Λαϊκή-Υφεση 9% - Προς ανασχηματισμό η κυβέρνηση- Απομακρύνεται από το ΥΠΟΙΚ ο Μ. Σαρρής - Sigmalive: "Έκλεισε" το κυπριακό μνημόνιο

Οι υπολογισμοί του μνημονίου προβλέπουν φέτος ύφεση-σοκ 9% για την κυπριακή οικονομία και σε αυτήν τη βάση έχουν προστεθεί κλιμακωτές μειώσεις μισθών από 0,8% έως και 2,5% για τους μισθούς άνω των 4.000 ευρώ.

Επιπλέον, οι υπάλληλοι του δημοσίου θα καταβάλουν 1,5% των αποδοχών τους για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσηλευτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, έχει συμφωνηθεί η διάσωση των θέσεων εργασίας των ωρομίσθιων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου, η κυβέρνηση κάνει ακόμη αγώνα δρόμου για την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής αλλά και για την αποφυγή της "ιεράς εξέτασης" της οικονομίας από την τρόικα κάθε τρεις μήνες, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο υφεσιακός φαύλος κύκλος που δημιουργήθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας.

Στο μέτωπο των τραπεζών τις πρώτες πρωινές ώρες αποφασίστηκε η έκδοση διατάγματος για απελευθέρωση υπό όρους του 10% των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, γεγονός το οποίο θα δώσει μια μικρή, έστω, ανάσα ρευστότητας στην αγορά.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, και με βάση πληροφορίες που διαρρέουν, επιβεβαιώνεται πως η τρόικα δεν θέτει θέμα ελέγχου των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας, ούτε και διαχείρισης του τερματικού υγροποίησης του φυσικού αερίου. 
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτό αποτέλεσε κόκκινη γραμμή της στη διαπραγμάτευση και η τελική συμφωνία προνοεί τη χρησιμοποίηση μέρους των πιθανών εσόδων για την αποπληρωμή των δανείων (25%) αλλά και υποχρέωση της κυβέρνησης να ενημερώνει την τρόικα για τις προσπάθειες που καταβάλλει προς την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης των ενεργειακών αποθεμάτων.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Sigma, εκτός από την αποδέσμευση του 10% των μη ασφαλισμένων καταθέσεων, το διάταγμα που θα δημοσιευτεί σήμερα προβλέπει:

• Χαλαρώσεις για έκδοση επιταγών από άτομα μέχρι €9 χιλ. τον μήνα ανά πιστωτικό ίδρυμα.

• Κάθε άτομο μπορεί να εκδίδει επιταγές επί του λογαριασμού αυτού για οποιονδήποτε σκοπό κάθε μήνα.

• Αύξηση του ποσού από 5 στις 25 χιλιάδες για πληρωμές στο εγχώριο εμπόριο, είτε με επιταγή, είτε με άλλον τρόπο, πλην μετρητών, χωρίς έγκριση από την Κ.Τ.

• Δεν υπάρχει περιορισμός για δίδακτρα πανεπιστημίων εντός και εκτός Κύπρου

• Στις καταθέσεις προθεσμίας επιτρέπεται ο τερματισμός κατάθεσης προθεσμίας πριν από την ημερομηνία λήξης για να προστεθούν άλλοι δικαιούχοι στην κατάθεση και για χρονικό διάστημα ίσο με το αρχικό.


Νέα δικαστική εμπλοκή
Εν τω μεταξύ πάντως στην έκδοση προσωρινού διατάγματος το οποίο βραχυκυκλώνει την ισχύ του διατάγματος που αφορά την Λαϊκή Τράπεζα προχώρησε το Ανώτατο Δικαστήριο κατόπιν αιτήματος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας από τους κυριότερους λόγους που οι δικηγόροι της υπόθεσης αιτήθηκαν το εν λόγω διάταγμα, ήταν η αδυναμία της Κεντρικής Τράπεζας να διασφαλίσει το δικαίωμα συμψηφισμού των καταθέσεων, γεγονός που εν ολίγοις σημαίνει ότι κουρεύονται οι καταθέσεις, ενώ τα δάνεια μένουν ανεπηρέαστα.  

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/768167/ArticleNewsWorld.aspx

Σε μερικό ανασχηματισμό της Κυβέρνησης αναμένεται να προβεί σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Πολίτη" θεωρείται σίγουρη η αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες αλλαγές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες όταν ο κ. Σαρρής ταξίδευε προς την Μόσχα για επαφές με την ρωσική κυβέρνηση είχαν κυκλοφορήσει φήμες για παραίτηση του, ενώ την απομάκρυνση του από τη κυβέρνηση ζήτησε επίμονα και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/768278/ArticleNewsWorld.aspx

Έκλεισε η συμφωνία με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, η κυπριακή πλευρά έχει καταλήξει, και εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις. Ήδη, το προεδρικό έχει εξαγγείλει δηλώσεις του εκπροσώπου 2.30 μμ, οπότε και αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα το κλείσιμο της συμφωνίας.

Περικοπές μισθών, ανακατατάξεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων και ημικρατικών και πρόσθετες φορολογίες τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία, με βάση πληροφορίες.

Οι πρόνοιες του μνημονίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δάνειο θα είναι διάρκειας 20 ετών, με 10ετή περίοδο χάριτος.

Η πλευρά μας επιχειρεί όπως το επιτόκιο κλειδώσει στο 2,5 με 2,7%. Επιχειρείται, παράλληλα, η ένταξη στο μνημόνιο πρόνοιας, με βάση την οποία να δίδεται η δυνατότητα στην κυπριακή πλευρά να τερματίσει το πρόγραμμα στην περίπτωση που το δάνειο αποπληρωθεί νωρίτερα.

Τελική θέση της κυπριακής πλευράς είναι ότι το ποσό πρέπει να παραχωρηθεί ως το 2016, με δυνατότητα επιμήκυνσης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2018

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η πρώτη δόση να καταβληθεί τον Μάιο, και ακολούθως θα καταβάλλεται ανά τρίμηνο μέχρι το 2016, ενώ κάθε τρεις μήνες θα υπάρχει έλεγχος αποκλίσεων εσόδων και εξόδων από την τρόικα για να αποδεσμεύονται οι δόσεις

Στη χθεσινοβραδυνή συνεδρία του υπουργικού, κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν οι τελικές συζητήσεις και παρατηρήσεις επί των όρων του μνημονίου, τέθηκαν και παρεμφερή ζητήματα, όπως μειώσεις θέσεων εκπαιδευτικών και ωρομίσθιων. Γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα αποδεσμευθούν, και αυτοί να χρησιμοποιηθούν για αντικαταστάσεις ή για τα απογευματινά προγράμματα του υπουργείου παιδείας.

Θα καταβληθεί εξάλλου μια προσπάθεια να πειστούν οι δανειστές ώστε να αρχίσουν να προσλαμβάνονται οι ωρομίσθιοι υπάλληλοι.

Σε αντιστάθμισμα, αναμένεται να υπάρξουν νέες αποκοπές μισθών, με ισχύ από το 2013. Το 2014 θα υπάρξουν νέες αποκοπές, διότι είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της προσυμφωνίας, ανακατατάξεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων και ημικρατικών και πρόσθετες φορολογίες.


http://www.capital.gr/news.asp?id=1764571

Στην έκδοση προσωρινού διατάγματος το οποίο βραχυκυκλώνει την ισχύ του διατάγματος που αφορά την Λαϊκή Τράπεζα προχώρησε το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου κατόπιν αιτήματος, όπως μεταδίδει το Sigmalive.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας από τους κυριότερους λόγους που οι δικηγόροι της υπόθεσης αιτήθηκαν το εν λόγω διάταγμα, ήταν η αδυναμία της Κεντρικής Τράπεζας να διασφαλίσει το δικαίωμα συμψηφισμού των καταθέσεων, γεγονός που εν ολίγοις σημαίνει ότι κουρεύονται οι καταθέσεις, ενώ τα δάνεια μένουν ανεπηρέαστα.

Χαλαρώνουν και επίσημα τα περιοριστικά μέτρα

Χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα που αφορούν τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές μετά και το τρίτο διάταγμα που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών το μεσημέρι της Τρίτης.

Μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις με την τρόικα, η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αποδέσμευση του 10% των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου πέραν των 100 χιλιάδων ευρώ και μερική χαλάρωση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίου Ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκος Δημητρίου δήλωσε ότι στις 2:30 τα ξημερώματα και μετά από πολύωρες σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη, και του υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, συζητήθηκε και το 40% και τα περιοριστικά μέτρα.

Δεσμευθήκαμε, είπε, να δώσουμε κάποια στοιχεία στους εκπροσώπους της τρόικας, ώστε να γίνει προσπάθεια να απελευθερωθεί και το υπόλοιπο ποσό. Βεβαίωσε, παράλληλα, ότι δεν υπάρχει θέμα να κουρευτούν και οι υπόλοιπες καταθέσεις. Απέδωσε σε άλλους λόγους τις αντιρρήσεις της τρόικας, οι οποίοι έχουν να κάνουν, κυρίως, όπως είπε, με τους φόβους για εκροή κεφαλαίων. Δεν συμμεριζόμαστε, είπε, τους φόβους αυτούς, επειδή υπάρχουν τα περιοριστικά μέτρα, αλλά ήταν δύσκολο να πειστούν οι εκπρόσωποι της τρόικας.

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι εντός της ημέρας θα εκδοθεί επίσης τρίτο διάταγμα για τα περιοριστικά μέτρα.
Μετά τη δημοσίευση του διατάγματος θα προκύψουν οι εξής χαλαρώσεις:

-  Χαλαρώσεις για έκδοση επιταγών από άτομα μέχρι €9 χιλ. το μήνα ανά πιστωτικό ίδρυμα.
- Κάθε άτομο μπορεί να εκδίδει επιταγές επί του λογαριασμού αυτού για οποιοδήποτε σκοπό κάθε μήνα
- Αύξηση του ποσού από 5 στις 25 χιλιάδες για πληρωμές στο εγχώριο εμπόριο, είτε με επιταγή είτε με άλλο τρόπο πλην μετρητά χωρίς έγκριση από την ΚΤ
- Δεν υπάρχει περιορισμός για δίδακτρα πανεπιστημίων εντός και εκτός Κύπρου
- Στις καταθέσεις προθεσμίας επιτρέπεται ο τερματισμός κατάθεσης προθεσμίας πριν την ημερομηνία λήξης για να προστεθούν άλλοι δικαιούχοι στην κατάθεση και για χρονικό διάστημα ίσο με το αρχικό.
 

http://www.capital.gr/news.asp?id=1764538

No comments: