8.4.13

Με 100δόλαρα γεμίζουν το… στρώμα οι Ευρωπαίοι

Η ζήτηση για εκατοδόλαρα έχει αυξηθεί από το 2008, καθώς ανήσυχοι από τις εξελίξεις οι Ευρωπαίοι μετατρέπουν τα ευρώ τους σε δολάρια και τα… κρύβουν κάτω από το στρώμα, κάτι που αποδεικνύει περίτρανα ότι ο κόσμος εξακολουθεί να αγαπά το δολάριο και επιβεβαιώνει το όφελος που έχει για τις ΗΠΑ το status του νομίσματος ως παγκόσμιου αποθετικού νομίσματος, μεταδίδουν οι FT.

Το ποσό των δολαρίων σε μετρητά που βρίσκεται σε κυκλοφορία έχει αυξηθεί κατά 42% τα τελευταία πέντε χρόνια και, σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο της Fed, αυτό αποδίδεται κυρίως στην αυξημένη ζήτηση από την Ευρώπη.

«Καθώς η κρίση στην Ευρώπη επιδεινώνονταν την άνοιξη του 2010, αυξήθηκε κατακόρυφα η ρευστότητα σε δολάρια», αναφέρει ο John Williams, πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, στην ετήσια έκθεση της τράπεζας.

«Και συνέχισε να αυξάνεται καθώς, λόγω των οικονομικών και πολιτικών αναταράξεων και της αβεβαιότητας για το μέλλον, οι Ευρωπαίοι έσπευσαν να μετατρέψουν τα ευρώ τους σε δολάρια».

Η αύξηση της ζήτησης για αμερικανικό ρευστό υποδηλώνει ότι ο κόσμος ανησυχεί για την ασφάλεια των τραπεζών και για το μέλλον του ευρώ –αλλά δεν φοβάται τον πληθωρισμό ή την χρεοκοπία των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η ισχυρότερη ζήτηση για δολάρια εμφανίζεται στην Αργεντινή και την πρώην Σοβιετική Ένωση, ενώ το πρόσφατο «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων μπορεί να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για το αμερικανικό νόμισμα.

Στην 5ετία μέχρι τον Σεπτέμβριο 2008 –μέχρι την κατάρρευση της Lehman Brothers δηλαδή- η κυκλοφορία δολαρίων αυξάνονταν κατά 3,8% κατά μέσο όρο ετησίως. Εκτοτε, αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 7,5%.
«Στο εξάμηνο που ακολούθησε την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008, η κυκλοφορία 100δόλαρων αυξήθηκε κατά 58 δισ. δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 10%», σημειώνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα, δε, με ορισμένες εκτιμήσεις της Fed στην Ουάσινγκτον, το μερίδιο του αμερικανικού δολαρίου στο εξωτερικό αυξήθηκε από το 56% στο 66% τα τελευταία πέντε χρόνια. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/769490/ArticleNewsWorld.aspx

_____________________________________

$
το Νο.1 αποθεματικό νόμισμα του πλανήτη

No comments: