4.4.13

Κάτω από τα $1,275 προσωρινά το ευρώ, απώλεις άνω του 2% για το γεν

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο υποχώρησε το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρώντας κάτω από τα 1,275 δολ. κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ.

Ο Mario Draghi στα εναρκτήρια σχόλιά του σημείωσε πως η υποτονικότητα της οικονομικής δραστηριότητας συνεχίζεται στην Ευρωζώνη, ενώ τοποθέτησε την ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, επαναλαμβάνοντας ότι η πολιτική της κεντρικής τράπεζα θα παραμείνει διευκολυντική για όσο χρειάζεται.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ταυτόχρονα ότι η συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση ήταν εκτενής και υπήρξε συμφωνία για τα επίπεδα των επιτοκίων.

Το ευρώ έφτασε έως το χαμηλό των 1,2745 δολ. ενώ τώρα έχει περιορίσει σημαντικά τις απώλειες καθώς υποχωρεί 0,21% στα 1,282 δολ. Έναντι του φράγκου το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,07% στα 1,2152 φράγκα.

Νωρίτερα η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,75%, 1,50% και 0% αντιστοίχως.

Στο επίκεντρο ωστόσο βρίσκεται το γεν το οποίο παρουσιάζει μεγάλες απώλειες καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σε ένα επιθετικό πρόγραμμα χαλάρωσης, καθώς ο πρόσφατα διορισθείς διοικητής της, Haruhiko Kuroda ξεκίνησε τη διετή εκστρατεία του για να δώσει τέλος στον αποπληθωρισμό που ταλανίζει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως εδώ και 15 χρόνια.

Αυτή τη στιγμή το δολάριο ενισχύεται έναντι του γεν 2,7% στα 95,57 γεν, ενώ το ευρώ σημειώνει άνοδο 2,5% στα 122,535 γεν.

Η BoJ ανακοίνωσε ότι διπλασιάζει τις αγορές μακροπρόθεσμων ομολόγων και ETFs, ενώ θα προχωρήσει στην αγορά ιαπωνικών ομολόγων όλων των λήξεων. Επίσης σχεδιάζει να επισπεύσει το χρονοδιάγραμμα για τις απεριορίστου αγορές assets, ενώ δήλωσε ότι είναι πιθανό να αγοράσει 7 τρισ. γιεν σε ιαπωνικά ομόλογα μεγάλης ωρίμανσης, μηνιαίως.

Ο διοικητής της τράπεζας δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα έχει πλέον δρομολογήσει όλα τα βήματα πολιτικής για να πετύχει τον στόχο του πληθωρισμού στο 2% σε δύο χρόνια, ενώ άφησε ανοιχτή την πόρτα για περαιτέρω δράση εφόσον προκύψει ανάγκη.

Θετικές τάσεις εμφανίζει η βρετανική λίρα μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας (BoE) για διατήρηση του βασικού της επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, επίπεδο στο οποίο βρίσκεται από το Μάρτιο του 2009, και του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 375 δισ. λίρες παρά την πρόσφατη αλλαγή της αποστολής της που της δίνει μεγαλύτερη ευελιξία για την επίτευξη του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό με τη χρήση αντισυμβατικών μέτρων.

Η λίρα σε σχέση με το δολάριο ενισχύεται 0,05% στα 1,5138 δολ. ενώ το ευρώ σημειώνει πτώση έναντι της λίρας 0,27% στις 0,8468 λίρες.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1766663

No comments: