11.4.13

Με δαπάνες 3,77 τρισ. δολ. ο προϋπολογισμός Ομπάμα για το 2014

Φιλόδοξο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2014 με κρατικές δαπάνες 3,77 τρισ. δολαρίων πρότεινε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με αυξήσεις στη φορολόγηση των hedge funds και των επενδυτικών κεφαλαίων (private equity fund), και τη μείωση φοροαπαλλαγών σε νοικοκυριά με ετήσια εισοδήματα άνω των 250.000 δολαρίων. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014, το κυβερνητικό επιτελείο των Δημοκρατικών προτείνει, επίσης, μείωση των δαπανών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αλλά και των επιδοτήσεων στον αγροτικό κλάδο. Στις προτάσεις του Λευκού Οίκου περιλαμβάνονται δαπάνες 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής για την κατασκευή οδικών δικτύων, γεφυρών και την αποκατάσταση αεροδρομίων. Ο κ. Ομπάμα προτείνει, επίσης, τη δημιουργία κέντρων ερευνών για καινοτομίες στον μεταποιητικό κλάδο με κρατικές επιδοτήσεις της τάξεως του ενός δισ. δολαρίων. Ενα ακόμη δισ. δολάρια προβλέπεται για την ενίσχυση του τομέα ανώτατης εκπαίδευσης.
Επίκειται διαμάχη Το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2014 κατατέθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο με καθυστέρηση διμήνου από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Αναμένεται δε να πυροδοτήσει διαμάχη μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, με τους οικονομικούς αναλυτές του πρακτορείου Bloomberg να κάνουν λόγο για ριψοκίνδυνο πολιτικό παιχνίδι.
Ο Μπαράκ Ομπάμα επανέρχεται στο αίτημά του για μείωση των φοροαπαλλαγών και τη δυναμικότερη φορολόγηση των υψηλών εισοδηματικών στρωμάτων, κλείνοντας «παραθυράκια» στη νομοθεσία της χώρας υπέρ τους. Επιδιώκει, ειδικότερα, την εφαρμογή του «κανόνα του Μπάφετ», μια ονομασία που καθιερώθηκε αφού ο δισεκατομμυριούχος Ουόρεν Μπάφετ είχε δηλώσει ότι οι δικές του φορολογικές επιβαρύνσεις είναι αναλογικά ελαφρύτερες από αυτές της γραμματέως του. Σύμφωνα με τον «κανόνα του Μπάφετ», ο κατώτατος φορολογικός συντελεστής στα νοικοκυριά με ετήσια εισοδήματα άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων θα πρέπει να οριστεί στο 30%.
Οι Ρεπουμπλικανοί δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τη λογική ότι η χαμηλή φορολόγηση των υψηλών εισοδηματικών στρωμάτων ωφελεί την οικονομία, διότι αυτή η κατηγορία των Αμερικανών στηρίζει την κατανάλωση. Ο Μιτς ΜακΚάουελ, εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών στην Πολιτεία του Κεντάκι, δήλωσε ότι «είναι σαν να έριξαν τον προϋπολογισμό του 2013 στον φούρνο μικροκυμάτων». Οι προτάσεις του κ. Ομπάμα για τον περιορισμό των δαπανών όσον αφορά τις κοινωνικές παροχές αντιμετωπίζεται αρνητικά από κάποια μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος. Με βάση το προτεινόμενο προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2014, το κυβερνητικό επιτελείο του κ. Ομπάμα εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στα 744 δισεκατομμύρια δολάρια και θα φθάσει το 4,4% του ΑΕΠ. Εάν μια τέτοια πρόβλεψη επαληθευτεί, θα είναι η πρώτη φορά που το έλλειμμα θα είναι μικρότερο του ενός τρισ. δολαρίων από τότε που ο Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, το 2008.
Αντιπαράθεση στη Γερουσία Το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό αναμένεται να πυροδοτήσει ζωηρό πολιτικό διάλογο τόσο στη Γερουσία όπου υπερισχύουν οι Δημοκρατικοί, όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων που κυριαρχείται από Ρεπουμπλικανούς. Με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσίασε χθες στο Κογκρέσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 744 δισ. δολ. όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων επιδιώκει μείωση στα 496 δισ. δολάρια. Οι προβλέψεις της ανεξάρτητης επιτροπής προϋπολογισμού του Κογκρέσου, πάντως, εμφανίζουν δημοσιονομικό έλλειμμα 845 δισ. δολ. για το 2014 από τα 1,089 τρισ. δολ. φέτος. Στο προσχέδιο του Λευκού Οίκου εκτιμάται ότι το έλλειμμα θα έχει μειωθεί στα 439 δισ. δολ. ή το 1,7% του ΑΕΠ μέχρι το 2023. Πάντως, ο κ. Ομπάμα στοχεύει σε αύξηση των κρατικών εσόδων 580 δισ. δολ. από τη μείωση των φοροαπαλλαγών στα υψηλά εισοδήματα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_11/04/2013_516984

Στο σχέδιο του προϋπολογισμού των ΗΠΑ για το 2014, που ανακοίνωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, περιλαμβάνεται αύξηση φορολόγησης των επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά και κατάργηση φοροαπαλλαγών σε νοικοκυριά με υψηλά εισοδήματα άνω των 250.000 δολαρίων ετησίως. Οι προβλέψεις αυτές αναμένεται να φέρουν και πάλι σε αντιπαράθεση Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι αποδοκιμάζουν τη φορολογία στους εύπορους. Αντισταθμιστικά πιθανώς να λειτουργήσουν οι προβλέψεις για μείωση των δαπανών κοινωνικής ασφάλισης καθώς και των αγροτικών επιδοτήσεων. Οι δαπάνες ανέρχονται συνολικά σε 3,77 δισ. δολ., ενώ προτείνονται και κονδύλια άνω των 40 δισ. δολ. για τις υποδομές, την ενίσχυση της καινοτομίας στη μεταποίηση και της ανώτατης εκπαίδευσης. Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στα 744 δισ. δολάρια και θα φθάσει το 4,4% του ΑΕΠ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_11/04/2013_517013

No comments: