11.4.13

Χέλμουτ Κολ: «Γιατί δεν έχρισα διάδοχό μου τον Σόιμπλε»

 
Χέλμουτ Κολ: «Γιατί δεν έχρισα διάδοχό μου τον Σόιμπλε»
 
 
Μια «χαμένη» συνέντευξη-εξομολόγηση του Χέλμουτ Κολ από το 2002 ήρθε στο φως για να δώσει απαντήσεις σχετικά με το πώς ο τότε καγκελάριος «μεθόδευσε» την εισαγωγή του ευρώ στη Γερμανία και το γιατί δεν έχρισε διάδοχό του τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Κολ παραδέχτηκε ότι συμπεριφέρθηκε σαν «δικτάτορας», επειδή γνώριζε πως η πλειοψηφία των Γερμανών δεν ήθελε το ευρώ. «Ηξερα ότι δεν θα κέρδιζε το ναι σε ένα δημοψήφισμα για το ευρώ. Θα το έχανα και μάλιστα με 7 προς 3» λέει ο πρώην καγκελάριος, που ομολογεί ότι «η πολιτική λειτουργεί έτσι: η δημοκρατία μπορεί να είναι επιτυχημένη μόνο όταν κάποιος αναλαμβάνει την ευθύνη και λέει, έτσι θα γίνει αυτό».
Για το ευρώ
Ακόμη εξηγεί ότι είχε συνδέσει την πολιτική του ύπαρξη με το ευρώ και υπερασπίζεται τους χειρισμούς του λέγοντας ότι το ευρώ είναι συνώνυμο με την Ευρώπη και οτι η ένωση της Ευρώπης ήταν πάρα πολύ σημαντική. Επιπλέον, ο Κολ αποκάλυψε ότι θεώρησε τον Σόιμπλε πανέξυπνο μεν, ουσιαστικά ανίκανο δε, να διαχειριστεί ένα τόσο σύνθετο έργο, όπως την αλλαγή του νομίσματος σε ευρώ και για αυτό δεν τον στήριξε ως διάδοχό του. «Ηταν καινούργιος και αυτό έπρεπε να το χειριστεί κάποιος με ειδικό βάρος» εξήγησε.
Η συνέντευξη αυτή είχε δοθεί στον δημοσιογράφο Γιενς Πέτερ Πάουλ για τη διατριβή του, η οποία δόθηκε τώρα στη δημοσιότητα.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113024958

No comments: