16.4.13

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ: ΔΝΤ: Συρρίκνωση 4,2% το 2013, ανάπτυξη 0,6% το 2014

Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,2% αναμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα το 2013, ενώ το 2014 εκτιμά ότι θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης με ρυθμό 0,6%.
Όσον αφορά στην ανεργία, το τρέχον έτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 27%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ταμείου. Για το επόμενο έτος, «βλέπει» ελαφρά υποχώρηση στο 26%.
Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι παρά τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών που είχε παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες, τα υπερχρεωμένα κράτη δεν θα πρέπει να «χαλαρώσουν» τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ιδίως, μάλιστα, όσο παραμένουν ανοιχτά τα ζητήματα της πολιτικής κατάσταση στην Ιταλία και του προγράμματος διάσωσης στην Κύπρο.
Όσον αφορά στην παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών του προς τα κάτω, λόγω των δραστικών περικοπών δαπανών στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη.
Συγκεκριμένα, για το 2013 αναμένει ανάπτυξη 3,3%, έναντι 3,5% που ήταν η πρόβλεψη Ιανουάριου. Για το επόμενο έτος, η εκτίμηση αναθεωρήθηκε στο 4% από 4,1%.
«Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παρουσιάζουν νέα βελτίωση, ωστόσο, ο δρόμος της ανάκαμψης στις προηγμένες οικονομίες εξακολουθεί να είναι ανώμαλος», σημειώνει το ταμείο στην έκθεση «World Economic Outlook».
«Εάν εξαιρέσουμε τους παλιούς κινδύνους και τις καινούργιες αναταραχές, η βραχυπρόθεσμη εικόνα έχει βελτιωθεί από πλευράς κινδύνων, καθώς με τις πρόσφατες ενέργειες πολιτικής σε Ευρώπη και ΗΠΑ αντιμετωπίστηκαν κάποιοι από τους σοβαρότερους βραχυπρόθεσμους κινδύνους», σημειώνει το ΔΝΤ.
Όπως επισημαίνει η έκθεση, παρότι οι κίνδυνοι απρόσμενων γεγονότων (tail risks) έχουν περιοριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, θα υπερισχύσουν οι πτωτικοί κίνδυνοι και ο κίνδυνος μετάδοσης μεταξύ των περιοχών είναι αυξημένος.

Για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει σε 5,3% φέτος και σε 5,7% το 2014.  Στην Κίνα, η ανάπτυξη θα επανέλθει σε υγιή τροχιά, ενώ η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμψει και στη Βραζιλία το επόμενο έτος.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/640782

No comments: