11.4.13

Στο τραπέζι με την τρόικα τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 6 δισ.

Ζητείται η σύσταση πειθαρχικών συμβουλίων για απομάκρυνση επίορκων δημοσίων υπαλλήλων

Τα «ορόσημα» (milestones) ή αλλιώς προαπαιτούμενα για τη σταδιακή εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 6 δισ. ευρώ, βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ οικονομικού επιτελείου και τρόικας τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα προβλήματα γύρω από το θέμα των απολύσεων, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και το ενδεχόμενο να οριστεί ένας συγκεκριμένος αριθμός σύγκλησης πειθαρχικών συμβουλίων, στα οποία θα εξετάζονται οι περιπτώσεις των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και κατ’ επέκταση θα αποφασίζεται εάν και ποιοι πρέπει να αποχωρήσουν.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ξεκαθάρισε χθες πως οι συζητήσεις «δεν θα έχουν τελειώσει μέχρι το Eurogroup» που συνεδριάζει την Παρασκευή στο Δουβλίνο και «θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα». Ο υπουργός αναχωρεί σήμερα και αναμένεται να επιστρέψει την Κυριακή. Στόχος του είναι να παρουσιάσει στο Eurogroup κάποιες επιμέρους συμφωνίες, ώστε να αποκομίσει μια θετική δήλωση, και με την επιστροφή του να κλείσει η συμφωνία «πακέτο» για όλα τα θέματα.
Στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά είναι και ο καθορισμός των milestones, καθώς και ο καταμερισμός της δόσης των 6 δισ. ευρώ σε μηνιαίες υπο-δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ασκεί πιέσεις ώστε στα «ορόσημα»-προαπαιτούμενα των εκταμιεύσεων των υπο-δόσεων να περιλαμβάνονται:
1. Η ολοκλήρωση συγκεκριμένου αριθμού φορολογικών ελέγχων. Συγκεκριμένα, να αυξηθεί ο αριθμός των ελέγχων σε ειδικές κατηγορίες φορολογουμένων, όπως οι πολύ πλούσιοι, με μεγάλη ακίνητη περιουσία και μεγάλες επιχειρήσεις.
2. Συνεδριάσεις πειθαρχικών συμβουλίων. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να τεθούν αριθμητικοί στόχοι για το πόσα πειθαρχικά συμβούλια θα συνεδριάσουν τους επόμενους μήνες, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απομάκρυνσης επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.
3. Η ανεξαρτητοποίηση της νέα Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Η τρόικα θεωρεί ότι με το υφιστάμενο καθεστώς θα συνεχίζονται οι πολιτικές παρεμβάσεις στο φοροελεγκτικό μηχανισμό κι αν δεν προχωρήσει από τώρα η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της γραμματείας, είναι βέβαιο ότι θα συνδεθεί με την εκταμίευση επόμενων δόσεων.
4. Η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων. Είναι από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρώτο Μνημόνιο και ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως.
Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο «αγκάθι» είναι το θέμα του Δημοσίου. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες ότι «είμαστε εδώ για να λύνουμε τις εμπλοκές και τα προβλήματα», αλλά είναι σαφές ότι στο Eurogroup της Παρασκευής ο κ. Στουρνάρας δεν θα έχει να επιδείξει μεγάλη πρόοδο στο θέμα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που θα ενημερώσει τους ομολόγους του ότι υπάρχει συμφωνία είναι:
- θα προχωρήσει ξεχωριστά η ανακεφαλαιοποίηση και η πώληση της ΕΤΕ και της Eurobank,
- το έλλειμμα του 2012, που σύμφωνα με πληροφορίες διαμορφώθηκε στο 5,6% του ΑΕΠ,
- η καλύτερη του προβλεπόμενου εκτέλεση του προϋπολογισμού στα πρώτο τρίμηνο του 2013,
- η κάλυψη του δημοσιονομικού «κενού» του 2013 με τα έσοδα που θα εισπραχθούν από τις ρυθμίσεις των οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, τον νέο τρόπο φορολόγησης των ακινήτων, αλλά και το ιδιαίτερα υψηλό μέρισμα που θα αποδώσει η Τράπεζα της Ελλάδος στο κράτος το 2013 (εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ).

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100006_11/04/2013_517004

No comments: