16.4.13

Νέα πτώση 6% για τον τραπεζικό δείκτη

Αν θεωρηθεί ότι η επιστροφή των πιέσεων στον Τραπεζικό κλάδο ήταν θέμα χρόνου, από τις μετοχές του 25αρη, ασφαλώς και προβληματίζει η εικόνα που δίνουν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις οι τίτλοι των ΟΠΑΠ και Coca-Cola.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο και πλην εξαιρετικού απροόπτου, αναμένεται η δημοσίευση των τελικών σχημάτων για τον ΟΠΑΠ αλλά και οι δεσμευτικές προσφορές για το 33% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, ενώ την Παρασκευή 19/4 λήγει η προθεσμία για την δημόσια πρόταση της Coca - Cola.

Ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τα 6,85 ευρώ, έχασε, τελικά, το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ και αν συνεχίσει να κινείται "νότια" δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία την στήριξη στα 6,43 ευρώ.

Σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι έχει εισέλθει ο τίτλος της Coca-Cola, ο οποίος κατά την σημερινή συνεδρίαση κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Χάθηκε με εξαιρετική ευκολία η στήριξη στα 19,22 ευρώ και αν χαθεί και η αμέσως επόμενη στα 18,50 ευρώ, δεν αποκλείεται να δοκιμαστεί η στήριξη στα 17,20 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος του ΟΤΕ, που υποχώρησε μέχρι τα 5,54 ευρώ και τελικά έκλεισε στο υψηλό ημέρας των 5,66 ευρώ. 

Με τις Τράπεζες να επιστρέφουν στην αδύναμη εικόνα τους και τους ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και 3Ε να κινούνται "νοτιότερα" ήταν επόμενο ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να συμπληρώσει τρίτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση.

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, οι αρχικές σχετικά ήπιες πιέσεις εντάθηκαν μετά τις 10.55, όταν και μέσω του Reuters ανακοινώθηκε ότι η τρίτη γ.σ. της Alpha Bank ενέκρινε την ΑΜΚ, με τις επιθετικές πωλήσεις να εναλλάσσονται στους Τραπεζικούς τίτλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank, Eurobank και Εθνική, όπως και ο Τραπεζικός δείκτης, ενώ, ο τίτλος της Alpha Bank υποχώρησε μέχρι τα 0,7330 ευρώ (-8,94%), της Εθνικής μέχρι τα 0,4680 ευρώ (-12,52%), της Eurobank μέχρι τα 0,2320 ευρώ (-15,94%), της Πειραιώς μέχρι τα 0,1750 ευρώ (-5,41%), ο Τραπεζικός δείκτης μέχρις τις 111,27 μονάδες (-6,71%) και ο Γενικός Δείκτης μέχρι τις 902,69 μονάδες (-2,46%).

Η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς περιθώριο παράτασης έως το τέλος Απριλίου και έως το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συνολική στρατηγική για τον Ελληνικό Τραπεζικό τομέα, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στον απολογισμό που έκανε για τη διαπραγμάτευση του μνημονίου. "Στο ενδιάμεσο διάστημα οι 4 συστημικές Τράπεζες μπορούν να λειτουργήσουν ως ενσωματωτές των μικρών Τραπεζών". Ο Υπουργός ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αφελληνισμού της Εθνικής Τράπεζας ανέφερε ότι "δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους, μακάρι να υπήρχε, σας διαβεβαιώνω δεν υπάρχει".

Παρά τις τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, εκτιμάται ότι ο Γενικός Δείκτης μπορεί να κινηθεί προς τις 960 μονάδες, ακόμα και χωρίς Τραπεζικές βοήθειες, αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Αποφασιστικό ρόλο στην ανάβαση του Δείκτη, θα παίξουν οι Εμποροβιομηχανικοί τίτλοι, αλλά και αρκετές μετοχές εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Το επόμενο τρίμηνο θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αλλά και για την Ελληνική οικονομία γενικότερα, καθώς πρέπει να προχωρήσουν οπωσδήποτε οι αποκρατικοποιήσεις και από την άλλη να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης τους εγχώριου Τραπεζικού Συστήματος.

Αν αυτά σε αυτά τα δύο μέτωπα δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις και η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά ξεπεράσει τους "κραδασμούς" που θα μεσολαβήσουν από την άντληση ρευστότητας, ο Γενικός Δείκτης θα διεκδικήσει σαφώς υψηλότερες τιμές, εκτιμά ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Με ελεγχόμενες απώλειες έκλεισαν οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, μικτά πρόσημα στην Ευρώπη με τα Χρηματιστήρια να προσπαθούν να ανακάμψουν από τα πρωινά χαμηλά, ενώ επιφυλακτικά, θετικά, ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, μετά τις χθεσινές σημαντικές απώλειες και το κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας, χωρίς να δείχνει ότι επηρεάζεται από την βομβιστική επίθεση στην Βοστώνη.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, μετά τη Fitch Ratings και η Moody’s προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κίνας. Συγκεκριμένα ο οίκος διατηρεί την αξιολόγηση του "Aa3", αλλά υποβαθμίσει το outlook σε "σταθερό" από "θετικό". "Η πρόοδος αποδεικνύεται χαμηλότερη των προσδοκιών στη διαδικασία μείωσης των κινδύνων από την ταχεία πιστωτική επέκταση" αναφέρει η Moody’s, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αποτραπεί το ενδεχόμενο ανώμαλης προσγείωσης της Κινεζικής οικονομίας.

Μείωση του κόστους στον σημερινό δανεισμό της Ισπανίας. Από τους 6μηνους τίτλους η Μαδρίτη άντλησε 1,2 δισ. ευρώ με μέση απόδοση στο 0,530% από 0,794% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία. Από τους 12μηνους τίτλους η Μαδρίτη άντλησε 3,9 δισ. ευρώ με μέση απόδοση μειώθηκε στο 1,235% από 1.363% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Χαμηλότερος των προσδοκιών αποδείχθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW για τη Γερμανία. Συγκεκριμένα ο δείκτης διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 36,3 από 48,5 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 42.
Μπαράζ ανακοινώσεων δεικτών και αποτελεσμάτων στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Τα κέρδη α΄ τριμήνου της Goldman Sachs ξεπέρασαν τις προβλέψεις και ανήλθαν στα 2,26 δισ. δολάρια. Η Αμερικανική Επενδυτική Τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή 4,29 δολ. ενώ οι αναλυτές περίμεναν 3,97 δολ. ανά μετοχή. Τα έσοδα ανήλθαν στα 10,09 δισ. δολάρια στο Q1.

Τα κέρδη α΄ τριμήνου της Coca-Cola Co. μειώθηκαν 15% στο α΄ τρίμηνο του έτους και έφτασαν τα 1,75 δισ. δολ. σε σχέση με 2,05 δισ. δολ. στο Q1 του 2012. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 39 σεντς ανά μετοχή, μειωμένα κατά 13% σε σχέση με πέρσι και χαμηλότερα από τα 45 σεντς ανά μετοχή που περίμεναν οι αναλυτές.

Πτώση 0,2% εμφάνισε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ το Μάρτιο, καθώς ο δείκτης για τις τιμές βενζίνης μειώθηκε 4,4%. Συνολικά οι τιμές ενέργειας υποχώρησαν 2,6%, με τις τιμές ηλεκτρισμού να μειώνονται επίσης. Ωστόσο, ο δομικός δείκτης, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,1%. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μείωση 0,1% στο συνολικό δείκτη και αύξηση 0,2% στο δομικό.

Αύξηση στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2008 σημείωσαν το Μάρτιο οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, αυξήθηκαν 7% τον προηγούμενο μήνα στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,04 εκατ., όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Από τη μεριά τους οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τις ενάρξεις στις 933 χιλ. Σε ετήσια βάση οι ενάρξεις αυξήθηκαν 47%. Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά στο μέγεθος των 968.000. Οι νέες οικοδομικές άδειες, ένδειξη τις μελλοντικής δραστηριότητας, υποχώρησαν κατά 3,9% στις 902.000 ενώ οι αναλυτές τις τοποθετούσαν στα 945 χιλ.

Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Μάρτιο περισσότερο απ΄ όσο αναμενόταν. Η παραγωγή των Αμερικανικών εργοστασίων αυξήθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve κατά 0,4% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, κατά τον οποίο είχε αυξηθεί 1,1%. Οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη αύξηση περί το 0,3%.

"Μπορεί ο S&P 500, να σκαρφαλώσει έως τις 1.675 μονάδες μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους;" διερωτάται ο Tobias Levkovich, αναλυτής της Citigroup. Και απαντά: "Ναι είναι πιθανό".

Την άποψη αυτή την στηρίζει στο θετικό κλίμα που κυριαρχεί στις Αγορές, στις ικανοποιητικές αποτιμήσεις, στις πιστωτικές συνθήκες που διαμορφώνονται στην τρέχουσα συγκυρία και στη βελτίωση των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Προσπάθεια αντίδρασης για τον χρυσό, μετά το μαζικό "sell off" των τελευταίων ημερών. Η πτώση, η οποία οδήγησε τις τιμές στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2011, επιδεινώθηκε καθώς το μέταλλο υποχώρησε κάτω από τα αποκαλούμενα τεχνικά επίπεδα στήριξης, όπως εξηγούν οι αναλυτές της Goldman Sachs. "Το ισχυρό 'sell off', προκλήθηκε από την αυξημένη ανησυχία ότι και άλλες Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες μπορεί να ακολουθήσουν την κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη της Morgan Stanley. Οι Κεντρικές Τράπεζες, έχουν στην κατοχή τους το 19% του συνολικού χρυσού που έχει εξορυχτεί, ενώ πέρυσι αύξησαν τα αποθέματά τους με τον ταχύτερο ρυθμό από το μακρινό 1964, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χρυσού. Οι ΗΠΑ και η Γερμανία έχουν στην κατοχή τους τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού, ενώ η Κύπρος κατέχει 13,9 τόνους χρυσού.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Nomura, "έχει ξεμείνει από τρόπους με τους οποίους μπορεί να περιγράψει την κίνηση στις τιμές του χρυσού από την περασμένη Παρασκευή" (!!!)

Επιστρέφοντας στα δικά μας, μετά από ενημέρωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου για την συνέχιση αναστολής διαπραγμάτευσης και σχετικού αιτήματός της, το Χρηματιστήριο Αθηνών αποφάσισε όπως συνεχίσει την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιρειών "ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ" και "CYPRUS POPULAR BANK PUBLIC CO LTD" μέχρι τις 31 Μαΐου 2013.

Το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 1,625 δισ. ευρώ από την πώληση εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,05% και ο δείκτης κάλυψης στις 1,65 φορές. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία το επιτόκιο ήταν επίσης 4,05%.

Ανάπτυξη 0,6% θα εμφανίσει η Ελλάδα το 2014, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία. Αναλυτικά, το ΔΝΤ αναμένει ότι η Ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,2% φέτος και θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2014 με 0,6%. Το 2018 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με 3,3%, σύμφωνα με το Ταμείο. Η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει στο 26% το 2014, από το 27% φέτος. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα έχει αρνητικό πρόσημο τα επόμενα δύο χρόνια, στο -0,8% το 2013 και -0,4% το 2014.

Σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά road show της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη, στις 5 και 6 Ιουνίου. Στο road show αναμένεται να συμμετάσχουν εταιρείες διαφόρων κλάδων και όχι μόνο προερχόμενες από τον δείκτη Large Cap. Εκ των χορηγών της φετινής διοργάνωσης θα είναι η Morgan Stanley.

Παραμένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, 17 φορές πρόσημο άλλαξε ο τίτλος της ΔΕΗ, κινούμενος μεταξύ 6,36 και 6,61 ευρώ, για να κλείσει κοντά στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στα 6,60 ευρώ.

Χαμηλές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1ης Μαΐου και απελευθέρωση των τιμών από 1ης Ιουλίου ανήγγειλε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist.
Από την άλλη, απερρίφθη από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το περίφημο backloading.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί τη μείωση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων ρύπων για τη ΔΕΗ και υπό κανονικές συνθήκες θα πρέπει άμεσα να συνυπολογιστεί από την Κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να εφαρμοστεί όχι αύξηση, αλλά μείωση στα τιμολόγια ρεύματος των χειμαζόμενων καταναλωτών αλλά και των Επιχειρήσεων και των Βιομηχανιών που κλήθηκαν να πληρώσουν προκαταβολικά την αύξηση του κόστους που είχε προϋπολογιστεί για τους ρύπους με αυξημένες τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ είχε προϋπολογίσει το κόστος των ρύπων με τιμές στα 7 ευρώ ο τόνος, ποσό που είχε εγκριθεί από την Κυβέρνηση και είχε περάσει στους λογαριασμούς του ρεύματος κατά τις αυξήσεις των τιμολογίων του Ιανουαρίου. Δηλαδή στην πράξη, με τις τιμές κάτω από τα 3 ευρώ, προκύπτει ένα περίσσευμα 4 ευρώ για κάθε δικαίωμα, ως πλεόνασμα που θα πρέπει να επιστραφεί στους καταναλωτές ή να συνυπολογιστεί στις επικείμενες αναπροσαρμογές των τιμολογίων το Μάιο και τον Ιούλιο.

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/771459/ArticleMarketComment.aspx

No comments: