16.4.13

Κατακόρυφη επιδείνωση του δείκτη ZEW στη Γερμανία

Οι γερμανικές οικονομικές προσδοκίες επιδεινώθηκαν κατακόρυφα τον Απρίλιο σε άλλη μία ένδειξη ότι η ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης παίρνει περισσότερο χρόνο από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως.

Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών ZEW υποχώρησε για πρώτη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες, στις 36,3 μονάδες τον Απρίλιο από τις 48,5 μονάδες το Μάρτιο, πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων για 43 μονάδες.

«Η υποχώρηση στο δείκτη καταναλωτικού κλίματος είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων που δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες», δήλωσε ο πρόεδρος του ZEW, Clemens Fuest, κάνοντας λόγο για τις ασθενείς γερμανικές εξαγωγές και την κρίση χρέους στην Ευρώπη.

Ήδη αρκετές τράπεζες έχουν αντιδράσει από τα ασθενέστερα των αναμενόμενων γερμανικά στοιχεία, ιδιαίτερα από τον κλάδο των κατασκευών και της μεταποίησης, και έχουν ξεκινήσει να περικόπτουν τις προσδοκίες τους για ανάπτυξη του α΄ τριμήνου.

Οικονομολόγοι της Barclays το Μάρτιο περιέκοψαν τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στο 1,7% σε ετήσια βάση σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση για 2,4%. Αντίστοιχα, η Barclays αναμένει η αμερικανική οικονομία να διευρυνθεί κατά 3,5% στο α΄ τρίμηνο, ενώ η Commerzbank περιέκοψε τις εκτιμήσεις για τη γερμανική ανάπτυξη στο 0,5%.

Οι 243 αναλυτές και θεσμικοί επενδυτές που απάντησαν στη δημοσκόπηση του ZEW τον Απρίλιο ήταν επίσης λιγότερο αισιόδοξοι για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Γερμανίας, καθώς ο αντίστοιχος δείκτης ZEW υποχώρησε στις 9,2 μονάδες από τις 13,6 μονάδες το Μάρτιο.

Αν και η οικονομία της Γερμανίας ξεκίνησε κάπως «αργά», οι οικονομολόγοι παραμένουν αισιόδοξοι ότι η ανάκαμψη θα ξεκινήσει όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, ωθούμενη και από την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης. Ο γερμανικός δείκτης ZEW οικονομικών προσδοκιών παραμένει ακόμη υψηλότερα από το ιστορικό μέσο όρο του 23,5.

© Dow Jones Newswires

No comments: