16.4.13

Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης ανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας

Ασφαλή και συντεταγμένη έξοδο από την κρίση, παραμονή στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αντικατάσταση του Μνημονίου από ένα εθνικό σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης, υποσχέθηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπεριέλαβε, όπως αναμενόταν, στην ομιλία του τις αναφορές στο θέμα του νομίσματος, τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι «δεν αντιμετωπίζουμε απλά κρίση χρέους ή κρίση νομίσματος, αλλά κρίση πολιτικής».
Προσέθεσε πως πρόκειται πάντως για «αντιστρέψιμη κρίση πολιτικής», εφόσον ανατραπεί ο σημερινός συσχετισμός ισχύος στην Ευρώπη και υπογράμμισε: «Επιλογή μας δεν είναι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Επιλογή μας είναι να σώσουμε την Ελλάδα στο ευρώ. Οφείλουμε, όμως, να διατυπώσουμε μια αλήθεια, καταφανέστατη πια για όλες τις χώρες στην ευρωζώνη: Αν επιθυμούμε να μην αλλάξουμε νόμισμα στην Ευρωζώνη, πρέπει άμεσα να αλλάξουμε πορεία. Πρέπει άμεσα να εγκαταλειφτούν τα αποτυχημένα μνημόνια της καταστροφικής λιτότητας».
Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε και υπογράμμισε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η επιστροφή στο παρελθόν, ούτε η επαναφορά ενός αναπτυξιακού μοντέλου που έχει καταρρεύσει. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως «χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή» και άμεση αναστολή του μνημονίου και κατάργηση της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας. Μίλησε δε για μία «ισχυρή και πετυχημένη διαπραγμάτευση των δανειακών μας υποχρεώσεων», ενώ εμφατικά αναφέρθηκε στο «όραμα για μεταρρυθμίσεις και φυγή προς τα εμπρός».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, «άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα είναι η αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας. Γι' αυτό και σχεδιάζουμε να αντικαταστήσουμε το αποτυχημένο μνημόνιο με ένα Εθνικό Σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».
Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η Ελλάδα και ο ευρωπαϊκός Νότος χρειάζονται ένα νέο σχέδιο Δημόσιων ευρωπαϊκών επενδύσεων, «ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ», όπως σημείωσε, «για να επανακάμψουν και μαζί να επανακάμψει και η συνοχή της ευρωζώνης».
Δεσμεύτηκε δε για:
αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της 31ης Δεκεμβρίου 2011
νέο, δίκαιο, απλό, διαφανές και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, που θα διευρύνει τη φορολογική βάση και θα αποκαταστήσει τη φορολογική δικαιοσύνη, τερματίζοντας τη φορολογική ασυλία των πλουσίων
«Θέλουμε ν' αλλάξουμε την Ελλάδα. Και εγγυούμαστε τη συντεταγμένη και ασφαλή έξοδο από την κρίση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Για αυτό και σχεδιάζουμε να εφαρμόσουμε τις μεγάλες, προοδευτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

http://www.fmvoice.gr/index.php/2012-09-12-05-26-13/news/2012-09-12-05-26-39/item/59388-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%B5-%CE%BF-%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1%CF%82

No comments: