9.4.13

Πρόταση για παράταση 7 χρόνων στην αποπληρωμή των δανείων διάσωσης Πορτογαλίας - Ιρλανδίας

Να δοθεί παράταση επτά χρόνων σε Ιρλανδία και Πορτογαλία για την αποπληρωμή των δανείων διάσωσης, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιστροφή τους στις αγορές ομολόγων, προτείνει η τρόικα.
Σημειώνεται ότι η μέση ωρίμανση των δανείων διάσωσης της Ιρλανδίας είναι 12,5 χρόνια και εκείνων της Πορτογαλίας είναι μεταξύ των 12,5 και των 14,7 χρόνων. Η Ιρλανδία στοχεύει να επιστρέψει στην πλήρη χρηματοδότησή της από τις αγορές φέτος και η Πορτογαλία το 2014.
Επιμηκύνοντας την περίοδο ωρίμανσης των δανείων διάσωσης, οι πληρωμές θα επιμεριστούν σε ένα μεγαλύτερο διάστημα, έτσι ώστε το βάρος για τις δύο χώρες να μειωθεί.
Η πρόταση για επιμήκυνση περιλαμβάνεται σε έγγραφο το οποίο ετοίμασε η τρόικα και διέρρευσε στο Reuters. Θα παρουσιαστεί στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, την Παρασκευή και το Σάββατο, στο Δουβλίνο.
Όμως, η επίσημη απόφαση για το θέμα αναμένεται τον επόμενο μήνα.
Αν και στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η έγκριση της επιμήκυνσης θεωρείται εύκολη, η Πορτογαλία αναμένεται να κληθεί να δεσμευτεί για νέα μέτρα, που θα καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό των 1,3 δισ. ευρώ για το 2013, έπειτα από την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου να απορρίψει τις μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Σημειώνεται ότι Δουβλίνο και Λισαβόνα έχουν ζητήσει επιμήκυνση κατά 15 χρόνια.

http://www.newmoney.gr/article/8395/protasi-gia-paratasi-7-hronon-stin-apopliromi-ton-daneion-diasosis-portogalias

No comments: