18.4.13

Γαλλία: Να καταθέσει για την υπόθεση Ταπί κλήθηκε η Λαγκάρντ

Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα καταθέσει στα τέλη Μαΐου στη γαλλική δικαιοσύνη για το ρόλο της ως υπουργού Οικονομικών στη διευθέτηση διένεξης ανάμεσα στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και την τράπεζα Credit Lyonnais, σύμφωνα με τον δικηγόρο της.
«Η κ. Λαγκάρντ θα έχει έτσι επιτέλους την ευκαιρία να δώσει για πρώτη φορά στην (ανακριτική) Επιτροπή τις εξηγήσεις και τις διευκρινίσεις που την απαλλάσσουν από κάθε ποινική ευθύνη», δήλωσε ο δικηγόρος της, ο Ιβ Ρεπικέ.
Επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ του ιστοτόπου Mediapart, ο κ. Ρεπικέ είπε ότι η ακροαματική συνεδρίαση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου.
Υπουργός από το 2007 ως το 2011 και το διορισμό της στο ΔΝΤ, οι αρχές ερευνούν την κ. Λαγκάρντ για «συνέργεια σε πλαστογραφία και υπεξαίρεση δημοσίων κεφαλαίων», η οποία αφορά την επιλογή της να καταφύγει σε ιδιωτική διαιτησία για να επιλύσει μια διένεξη ανάμεσα στην Credit Lyonnais  και τον κ. Ταπί, εύπορο υποστηρικτή του Νικολά Σαρκοζί, για την εξαγορά της Adidas.
Η κ. Λαγκάρντ θα καταθέσει στην ανακριτική επιτροπή του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR), μιας δικαστικής αρχής που αποτελείται από δικαστικούς και κοινοβουλευτικούς και είναι η μόνη που μπορεί να δικάζει υπουργούς για παραβάσεις που διέπραξαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Το ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο, είχε καταδικάσει τον Ιούλιο του 2008 το δημόσιο οργανισμό ο οποίος διαχειριζόταν το παθητικό της Credit Lyonnais μετά την οιονεί χρεοκοπία της στη δεκαετία του 1990, να καταβάλει στον κ. Ταπί 285 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση (400 εκατ. ευρώ μαζί με τους τόκους).
Το Δικαστήριο της Δημοκρατίας έκρινε «αμφισβητήσιμη» την προσφυγή στη διαιτησία και εκτιμά πως η κ. Λαγκάρντ ενεπλάκη «προσωπικά» σε μια διαδικασία η οποία περιέχει «πολυάριθμες ανωμαλίες και παρατυπίες».
Η κ. Λαγκάρντ έχει δικαιολογήσει αυτή την προσφυγή λέγοντας πως έπρεπε να μπει ένα τέλος σε μια διαδικασία για την οποία λέει πως ήταν μακροχρόνια και δαπανηρή.

http://www.naftemporiki.gr/story/641904

No comments: